Премиерът: "Радвам се на този крехък мир"

Борисов и Станишев единни за Шенген и за Украйна

Двамата поставят заедно въпроса за приемането на България в Шенген пред своите политически семейства

Сергей Станишев и Бойко Борисов по време на срещата си в Брюксел, сн. БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев решиха заедно да поставят въпроса за приемането на България в Шенген пред своите колеги в заседанията на Европейската народна партия (ЕНП) и на ПЕС преди началото на общото заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС. Двамата се срещнаха сутринта в четвъртък в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел, часове преди заседанието на Европейския съвет, предаде БТА от белгийската столица.

Станишев отбеляза, че срещата е по негова инициатива. Той съобщи, че е предложил на премиера да се срещнат, за да разговарят за поставянето на въпроса за България и Шенген пред лидерите от двете политически семейства. По неговите думи срещата на двамата тази сутрин е целяла да се координират позициите, пряко засягащи националния интерес. Според Станишев в контекста на разговорите в ЕС за противодействие на тероризма е уместно да бъде поставена темата за разширяването на Шенгенското пространство.

Всички знаят отдавна, че България е изпълнила изискванията за Шенген и че по политически причини не се допуска в тази зона. Докато съществува тази Берлинска страна в ЕС като Шенген, няма да има обща ефективна сигурност, коментира Станишев. По неговите думи, след като нашата страна е изпълнила изискванията, редно е и е време да стане част от това пространство. Това е въпрос на справедливост и на отношение към нашата държава, добави Станишев.

За Шенген вината си е и в нас, коментира премиерът Борисов. Изпълнихме всички критерии, но умирахме да ползваме за вътрешнопартийните си битки тази тема. Когато бяхме на власт, ние ги атакувахме, после - те нас. Направихме така, че отстрани хората, като ни слушат, да считат, че не сме готови. Сега сме предприели европейска тактика - съгласуваме си позициите. На партийните срещи преди Европейския съвет в много по-семеен кръг се обсъждат всички проблеми. Когато имаме разбиране от двете големи партии (ЕНП и ПЕС - бел. кор. на БТА), много по-лесно ще отидем на темата Шенген в Европейския съвет. Мисля, че сме си научили малко урока, който ни даде животът, това е полезно за страната, заяви Борисов.

Шенген е добра система, която сме си заслужили, работим в нея и при новите предизвикателства, особено от страна на тероризма и сигурността. Ако добре си свършим нашата работа, ако имаме политическата култура да представим страната така, както трябва - имаме редкия шанс лидер на ПЕС да е българин. В България може да се караме и е задължително, иначе няма да има демокрация и политически плурализъм, но тук, в Европа, по тези теми каква разлика да имаме, попита премиерът. Ако "Южен поток" мине през Турция и Гърция, как да сме съгласни, как да имаме различна позиция. Има много теми да се скараме в парламента в България, обобщи Борисов.

"Докато България и Румъния са извън Шенген, няма да има сигурност в Европа", заявил по-късно Сергей Станишев на координационната среща на левите лидери, цитиран от неговия офис. Той поискал подкрепата им за присъединяването на България към Шенгенското пространство и в двустранни разговори получил уверения за подкрепа от премиерите на Италия - Матео Ренци, на Чехия - Бохуслав Соботка и на Малта - Джоузеф Мускат, както и от председателя на ЕП Мартин Шулц.

Единни и за Украйна

Двамата изразиха и взаимната си надежда за постигането на мирно решение на кризата в Украйна.

Станишев отбеляза, че България е пряко заинтересована от намирането на мирно, политическо решение на тази криза. Стискам палци в Минск да се постигнат договорености за траен мир, първо за спиране на кръвопролитията, посочи той.

България винаги е изпълнявала лоялно своите ангажименти като член на НАТО, но трябва да се отчитат винаги и обществените настроения. Това заяви Станишев, попитан дали с премиера имат различни виждания по този въпрос.

Винаги сме защитавали тезата, че България, като лоялен член на ЕС и НАТО, следва да изпълнява своите задължения - и по тази тема имаме еднаква позиция, поясни премиерът Борисов. Никога от мен не сте чули да сме за военни действия и да се ескалира конфликтът. Винаги сме говорили за мирни дипломатически стъпки, добави той.

Дай Боже, да се разберат, защото сме пряко застрашени от такъв конфликт. Ние искаме туристи, инвеститори, а при такъв конфликт, като лоялни членове на НАТО, в България ще идват да правят учения - това сме поели като ангажимент в НАТО. И БСП да бяха на власт, и те нямаше как да откажат. В същото време на никой това не му е приятно, затова и тук позицията ни е еднаква. Като членове на НАТО трябва да изпълним ангажимента си, заяви премиерът.

"Радвам се на този крехък мир със Станишев"

Имаме достатъчно самолети, заяви Борисов и добави, че опровергава информациите, според които изтребителите на българските Военновъздушни сили в летателна годност са само два. Много държави си оправиха МиГ-овете и си летят, Полша така направи, но не си затвори завода.

Радвам се на този крехък мир, който имаме със Сергей Станишев, защото в тези убийствени битки, които са водени в България 25 години, сме си затворили военните заводи, не можем да ремонтираме самолетите и сега трябва да отиваме дадем един милиард да купим нови.

В същото време Полша си е оправила заводите, лети си на МиГ-ове, поправя си ги там, не ги кара на друго място и това не ѝ пречи да бъде в НАТО. Човешката глупост е безгранична, затова се надявам всички да сме си взели поука, заяви Борисов.

Попитан кога нашата страна ще купи нови изтребители, премиерът отговори, че правителството първо ще намери пари за добавките за Великден. Или едното, или другото, с тази икономика България не може да си позволи и двете неща, поясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България