Борисов и Цветанов тотално се разминаха за автора на последния запис

Експремиерът "предпазва" обикновените хора от "слушалки в тоалетната", бившият МВР шеф видя дългата ръка на ДС

Бойко Борисов

Експремиерът Бойко Борисов и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов направиха в понеделник диаметрално противоположни коментари по въпроса кой би могъл да е направил тайния запис от шокиращия разговор между Борисов, бившия агроминистър Мирослав Найденов и вече освободения градски прокурор Николай Кокинов.

Докато лидерът на ГЕРБ обясняваше в Пловдив, че не подозира Найденов, "защото е идвал стотици пъти вкъщи", заместникът му в партията Цветанов обяви във Велико Търново, че няма чрез кого другиго да е било осъществено подслушването, освен чрез бившия му земеделски колега.

 

"Хора, които са слушали записа, ми казаха, че се чувало туптящо сърце, пулсът, след това звукът от казанчето на тоалетната. Няма от кой друг да бъде, освен от самия него, който е носил тези неща. Всеки трябва да си отговаря за действията, аз не бих могъл да коментирам", каза Цветанов.

 

Преди четири дни Мирослав Найденов получи статут на защитен свидетел, след като обяви, че всички негови колеги от кабинета "Борисов" са били подслушвани по нареждане на ексшефа на МВР.

 

Ден по-късно редица електронни и печатни медии получиха поредна порция от анонимни имейли, които този път съдържаха три части от записан разговор между Борисов, Найденов и Кокинов, проведен в дома на експремиера в Банкя на 15 април т.г., по-малко от два часа преди главният прокурор Сотир Цацаров да обяви, че 2/3 от сигнала за незаконно подслушване в МВР е бил потвърден.

 

Основна тема на беседата между тримата е как може да се повлияе на хода на разследването срещу Найденов, обвиняем за корупция, принуда и престъпление по служба. Обсъжда се и "повратливото" поведение на Цацаров, както и раздаването на евросредства на различни медии.

 

Досега Борисов не е коментирал съдържанието на разпространените записи, като преди ден обясни единствено, че не ги е слушал, защото не се интересува от тях и дори е забранил да му разказват какво съобщават медиите.

 

Експремиерът – на разпит, за да разбере кой го слуша в тоалетната

В понеделник бившият министър-председател все пак уточни, че ще отиде на разпит в прокуратурата, но само, за да разбере кой го подслушва в тоалетната. Веднага след публикуването на шокиращите записи, държавното обвинение образува проверка, която да установи освен автентичността на незаконните СРС-та, и дали има данни за извършени престъпления от тримата събеседници. Проверката се води от прокурорския Инспекторат.

Елементарен анализ на разпространените записи показва с голяма доза сигурност, че "носител" на микрофона най-вероятно е бившият земеделски министър Найденов – само той е неизменен участник във всички епизоди, дори и когато Борисов и Кокинов все още не са в помещението. Най-вероятно именно той е действащото лице и в епизода в тоалетната.

"Всички хора пикаят. И млади, и стари, и мъже, и жени. Искам да знам, ако е законно, кой ми слага слушалки в тоалетната, а ако е незаконно, не искам да знам. Всеки има право на своите интимни тайни. Като реагирам така на подслушванията, искам да предпазя обикновените хора", заяви Борисов в характерния си за последните дни стил.

Борисов посочи още, че се отнася към прокуратурата с уважение и истински се надява да разбере кой го подслушва.

"Ако бях на ваше място, първо щях да защитя правото на хората, а не, когато дойдат материали от чужди разузнавателни централи, които дават и сочат имена, тези хора да не се викат", обърна се експремиерът към медиите.

Цветанов: ГЕРБ стана жертва на ДС

Междувременно Цветан Цветанов също коментира последния СРС-скандал, обобщавайки, че партията му е станала жертва на "това, което правят бившите структури на Държавна сигурност (ДС)".

"Бившите структури на ДС искаха и се нуждаеха от говорител в лицето на Сергей Станишев, който да вкара темата актуална", добави ексвътрешният министър, нападайки за пореден път лидера на БС, който предаде на Цацаров анонимния сигнал за незаконни СРС-та в МВР.

 

Въпреки вихрещите се скандали Цветанов обясни, че нямал притеснения дали го подслушват, въпреки че преди две седмици изрази опасения, че заедно с Борисов може да са станали обект на незаконни СРС-та след падането си от власт.

 

"Имам един-единствен телефон, по който си говоря, и не се притеснявам. Ако някой е записвал, нека да пусне СРС-тата", заяви Цветанов във Велико Търново.

 

В отговор на критиките на лидера на ДПС Лютви Местан, който преди ден заяви, че е време Цацаров да направи операция "Чисти ръце", ексминистърът каза, че по време на управлението на БСП и ДПС в рамките на 8 години, те са успели да укрепят тежката организирана престъпност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?