Борисов и Цветанов "в почуда" за двама зам.-министри – кадри на ДС

Борисов и Цветанов "в почуда" за двама зам.-министри – кадри на ДС

Комисията по досиетата обяви в сряда трима членове на кабинета "Борисов" за сътрудници на бившата Държавна сигурност. Освен за министъра, който отговаря за българите в чужбина Божидар Димитров, данни за съпричастност са установени още и за зам.-външния министър Красимир Костов и зам.-вътрешния Павлин Димитров.

Красимир Костов е бил вербуван през 1989 година и е бил секретен сътрудник към към ДС, ПГУ с псевдоним "Норис". Снет е от действащ оперативен отчет през 1991 година. Зам.-вътрешният министър Павлин Димитров е бил щатен служител на СОУ на МВР-ДС.

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и Цветан Цветанов демонстрираха изненада и същевременно влязоха в противаречия по повод двамата зам.-министри.

"И за Павлин Димитров, и за Красимир Костов знам, че те не са били агенти, а офицери от службите. Има разлика между агент и служители и това го знаем всички от много години”, коментира по-късно премиерът Бойко Борисов, без да влиза в подробности за статута на Красимир Костов в ДС.

Само преди две седмици Борисов каза, че"с нетърпение очаква" списъците с агенти във Външно министерство, които трябва да се появят догодина и предположи, че до 90 на сто от тях ще се окажат кадри на ДС. Тогава той коментира, че хората от ДС са в основата на всички скандали в България и че 20 години след падането на комунизма е добре да излязат от властта и "се ометат".

Не е ясно какво ще предприеме министър-председателят сега, след като Костов не е бил щатен служител и следователно не е "добро ченге", според въведената от самия Борисов "категоризация".

Вътрешният министър Цветанов пък се направи на много учуден от принадлежността на Павлин Димитров към ДС и каза, че трябва да се извърши проверка. Това че Павлин Димитров е бил щатен служител на Софийското областно управление на МВР, се знаеше още преди той да стане главен секретар на МВР по време на предишното правителство.

Проверката на Комисията по досиетата е обхванала общо 47 лица - министър-председател, заместник министър-председатели, министри и зам.-министри. Осем лица не подлежат на проверка.

Комисията по досиетата обяви името на Божидар Димитров още при проверката на регистрираните от ЦИК кандидати за народни представители тази година. Тогава сегашният премиер Бойко Борисов заяви, че носи лична отговорност за кандидатурата му.

Доскорошния член на БСП Божидар Димитров нееднократно е признавал съпричастността си към ДС, а Комисията по досиетата го посочи като секретен сътрудник и агент към Първо и Второ главно управления на ДС с псевдоними Кардам, Тервел и Телериг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?