Борисов и Йълдъръм обсъдиха в Мюнхен инфраструктурните проекти и миграцията

Борисов и Йълдъръм обсъдиха в Мюнхен инфраструктурните проекти и миграцията

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Турция Бинали Йълдъръм в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщи пресслужбата на министерския съвет.

Основната тема на разговора бяха инфраструктурните проекти в региона. Премиерът Борисов подчерта важната роля на трансевропейските коридори 4, 8 и 10, които осигуряват свързаност в Европа.

 

"Да харчим парите за инфраструктура, за образование и култура, а не да правим нови огради", каза Борисов и допълни, че изграждането на жп линиите, магистралите и дигиталната инфраструктура трябва да се осъществя паралелно.

 

Турският премиер Йълдъръм заяви, че подобряването на инфраструктурата ще става само по европейските стандарти. "Изключително съм впечатлен от постигнатото от България в тази насока", каза той и посочи, че в момента се строи продължението от Капъкуле до Истанбул.

 

"Когато приключим, от Лондон ще може да се стига до Китай. Ще имаме много модерна инфраструктура, която ще минава през България и Турция", посочи Йълдъръм.

Двамата обсъдиха миграционната криза и подчертаха добрите резултати от съвместната работа между София и Анкара. Коментирана беше и подготовката за срещата ЕС-Турция във Варна в края на март.

 

Турският премиер информира Борисов за срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, определяйки я като ползотворна и стъпка за подобряване на отношенията.

Споделяне

Още от България