Борисов и Заев ще се поклонят заедно на гроба на Св. Кирил в Рим

Борисов и Заев вече посетиха заедно македонския манастир "Водоча"

За първи път тази година официалните делегации на България и Македония ще извършат заедно традиционното поклонение пред гроба на Св. Кирил в Рим. Те ще посетят и базиликата "Санта Мария Маджоре", където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги. Двете делегации ще участват задно в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай празника на духовността.

"Съвместното честване на исторически събития, значими за двете държави, и почитането на големи исторически личности, е символ на новия етап в отношенията между София и Скопие след подписването на договора за добросъседство на 1 август 2017 г.", съобщава пресцентърът на Министерския съвет в сряда.

Бойко Борисов ще бъде на посещение в Рим на 24 май и на аудиенция при папа Франциск на 25 май. Българската делегация включва представители на вероизповеданията, на академичната общност и дейци на културата. На срещата с папа Франциск ще присъстват Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев.

"Тяхното участие в аудиенцията е признание за постиженията им и е израз на значението, което българското правителство отдава на образованието, науката и културата", съобщава правителството.

При посещението си в Рим българската делегация ще поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов и ще присъства на молебен за здраве и успехи на българския народ, отслужен в храма "Св. Павел ала Регола".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?