Борисов: Има елементарен "феър плей" в тази игра наречена избори

В спечелените от ГЕРБ градове не се купували гласове, само в тези с червени кметове

Бойко Борисов сн. БГНЕС

Има елементарен "феър плей" в тази игра наречена избори, заяви премиерът Бойко Борисов, който демонстрира обида от обвиненията за изборни измами и посъветва БСП да се въздържат от такива упреци, защото един ден, когато ГЕРБ паднат от власт, социалистите ще бъдат обвинявани пред Брюксел за купуване на гласове.

Борисов бе провокиран от въпрос на депутата от левицата Мая Манолова за действията на правителството за гарантиране на свободни и демократични избори в България.

"Четири европейски доклада от началото на тази година акцентират върху президентските и местните избори от миналата година. Докладът на ОССЕ беше направо размазващ. За първи път се говори за изборни измами в България. Най-важните от тях са свързани с масовото купуване на гласове, натиск върху политическите опоненти. От ОССЕ направиха 32 препоръки по отношение промени в изборното законодателство. Каква е реакцията на ГЕРБ? Никаква. Какво се случва по време на провеждащите се частични избори? Същите нарушения, умножени по две”, заяви Манолова в петък от парламентарната трибуна.

Тя размаха няколко снимки от родния ѝ град Кюстендил, където в неделя предстоят избори за общински съветници. На фотосите се откроява вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който върху червен камион агитира жителите на циганската махала в Кюстендил да гласуват за ГЕРБ.

"Недопустимо е Цветан Цветанов да се качи върху червен камион и ще бъде сериозно санкциониран на Изпълнителна комисия", отговори Бойко Борисов. "Какво толкова недоволствате, че Симеон Дянков е бил в Кюстендил, трябва да се радвате, нали го критикувате толкова, той каква агитация може да прави, каза премиерът в отговор на обвинение, че Дянков като министър е агитирал предизборно", каза Борисов.

Манолова показа и снимка със самия Борисов.

Всички големи градове бяха спечелени от ГЕРБ и там нито могат да се купуват гласове, нито да се манипулират, отвърна премиерът. По думите му може би в малките това може да се случи, но там БСП имат болшинството от кметовете.

"Когато отправяте такива обиди, трябва да знаете, че ГЕРБ рано или късно ще падне и тогава по същия този начин тия хора ще тичат по Брюксел като вас и ще обясняват, че сте купили гласовете, и че изборите не са честни. Има елементарен "феър плей" в тази игра наречена избори", коментира Борисов два дни преди повторните избори за общински съвет в Кюстендил.

Там се води разгорещена кампания, в чието начало правителството проведе изнесено заседание в града, обеща на всеки каквото поиска, а в последните дни там се изсипа почти цялото ръководство на МВР, министри, депутати и кметове. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, който отговаря за изборите и в партия ГЕРБ, си намери различни поводи да посещава Кюстендил – кръгла маса за опазване на селскостопанската продукция, срещи с ромския електорат и пр.

В отговаря си към Мая Манолова министър-председателят отбеляза, че от Европа са дали добра оценка на изборния процес - той е протекъл демократично, при зачитане на основните права и свободи, а организацията в голяма степен покрива европейските стандарти.

В действителност, макар проблемът с изборните измами и купуването на гласове да е стар, за пръв път намери място в критичния технически доклад на Еврокомисията от февруари т.г., след изборите "2 в 1" през октомври 2011 г.

В подкрепа на тезата си, че спазва европейските стандалти, премиерът отбеляза, че в сряда е трябвало да открие сградата на съда в Кюстендил, а в петък - 14 километра път, но поради факта че в неделя има избори, е отложил церемониите.

На допълнителен въпрос защо министър Цветанов е в Кюстендил, премиерът отбеляза, че министрите ходят заради черешите и това го правят всяка година. По думите му гражданите одобряват тази практика.

Ако ние загубим изборите - вие как ще се почувствате, като отидем и кажем: "Ми не ги признаваме, защото са купени", попита премиерът депутатите от Коалиция за България.

"Подготвил съм сериозен отговор към вас. Показахме ви снимка с вас, когато бяхме на изнесено заседание в Кюстендил, такова имахме в Пазарджик, във вторник имаме в Плевен. Всеки български град има своята необходимост заедно с кметовете от областта да могат бързо и ефикасно да си свършат работата”, каза Борисов в отговор на Мая Манолова.

"Имаше цял площад с хора. Нито сме водили партийна агитация, нито нищо", увери Борисов.

"Аз отидох сам в София, сам, чисто самичък излизах, и си ви пердашех", каза той, имайки пред вид местните избори през 2005 г. и 2007 г.

"Такъв начин на разговор не ми харесва. В доклада, който има при нас, се отчита напредъкът, постигнат в изборния процес. Между другото и г-н Шулц каза след срещата с президента, че сме направили много големи избори за България, каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?