Борисов имал "готов играч" за президент, но го бавел, за да види конкуренцията

ГЕРБ "насрочи" изборите за 6 ноември; само БСП иска 23 октомври

"Имам готов играч” за президент и мога да го обявя още утре, заяви премиерът Бойко Борисов. Но допълни, че нарочно не го обявява, за да види каква ще е конкуренцията от другите партии. Той се възмути, че само ГЕРБ ще издигат партиен кандидат, докато другите планират гражданска или коалиционна номинация и нямало да се разбере кой носи отговорност. Същевременно ГЕРБ "насрочиха" президентските избори за 6 ноември, като засега единствено БСП безуспешно настоява да са на 23 октомври.

Изчаквам, за да видя докъде ще им стигне фантазията

Борисов изрази притеснение, че политическите партии абдикирали от президентските избори.

"Или има кандидати от страна на партиите, или няма. Не случайно ги изчаквам, за да видя докъде ще им стигне фантазията за издигане на кандидат-президент. Това, което виждам сега като конкуренция, от страна на РБ заявиха, че Гражданският съвет ще им номинира кандидата, сиреч, след това не може да им се търси отговорност. БСП заявиха, че ще търсят коалиция с редица партии и лидерът не иска да поеме отговорност за свой кандидат. Ако това е модата, защо ще харчим партийни субсидии тогава", коментира лидерът на ГЕРБ в кулоарите на парламента.

Той обясни още, че обявяването на кандидатпрезидентската двойка се бави, за да може настоящият държавен глава Росен Плевнелиев да завърши мандата си спокойно: "Това е единствената причина, повярвайте ми, да изчакам последните месец-два, за да може сегашният президент да си изкара мандата в комфорт. Трябва да има авторитет, както президентът Обама. Всички знаем, че няма да е президент след няколко месеца, но дотогава той ще си изпълнява функциите и то с целия авторитет, който има неговата администрация."

В началото на годината Борисов твърдеше, че ГЕРБ ще обсъди и излъчи кандидат-президента си през юни. Впоследствие срокът бе отместен за юли, август и накрая стана септември – тоест, непосредствено преди старта на предизборната кампания.

До момента не е известно кога и в какъв формат ГЕРБ са постигнали съгласие за номинацията, но шефът на предизборния щаб и зам.-председател на партията Цветан Цветанов твърди, че кандидатът бил ясен и е партиен член. Според източници от ГЕРБ обаче партията няма кандидат, но има съгласуван подход – да се издигне издигне известен политик, който няма нужда от предварителна кампания, за да бъде опознат от хората. Една от възможностите, макар и засега малко вероятна, е Бойко Борисов да се кандидатира лично.

"Безгрижието" на ГЕРБ с бавеното на номинацията е оправдано от партийна гледна точка, защото към момента на хоризонта не се задава особена конкуренция за "Дондуков" 2 и най-голямата политическа сила очаква лека "служебна победа".

ГЕРБ предлага изборите да са на 6 ноември

ГЕРБ предлага президентските избори да се проведат на 6-и ноември, а евентуалният втори тур да бъде на 13-и ноември. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че с изключение на БСП останалите парламентарни групи са съгласни с тези дати.

Той припомни, че винаги досега, когато президентските избори са били самостоятелно провеждани, винаги са били през ноември. Единствено когато са провеждани съвместно с местните, са били изтеглени в края на октомври.

БСП предлага вотът за президент да е на 23 октомври. "Аргументът ни е да може до края на октомври да приключи кампанията, гласуването, балотаж, ако има такъв, за да може ноември да бъде свободен месец за политическата и експертната дискусия върху бюджета за 2017-а. Не искаме кампания през ноември и избори през ноември да заглушават тази тема", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Цветан Цветанов отговори, че предложените от ГЕРБ дати няма да нарушат бюджетната процедура: "Няма абсолютно никакъв проблем, разговаряли сме както и с финансовия министър, така също и с Менда Стоянова. Комисията си работи, няма абсолютно никакъв проблем или пък тълкуване в тази посока, че би могла да се наруши бюджетната процедура. Бюджетът ще бъде приет, предполагам в края на месец ноември, както обичайно за всеки един парламент."

Радан Кънев: Причината за по-късната дата е, че ГЕРБ нямат кандидат

Според Радан Кънев от ДСБ причина за по-късната дата, предложена от ГЕРБ, е липсата на кандидат за президент.

"Не мисля, че трябва да създаваме фалшиви теми. Имат проблем ГЕРБ с номинацията за президент, контролират мнозинството в парламента, правят изборите малко по-късно в рамките на конституционните срокове. Да бъдем толерантни към това, че не могат да си намерят кандидат", коментира той пред репортери.

Лидерът на ВМРО и депутат от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че подкрепя предложената от ГЕРБ дата.

По закон изборът на нов държавен глава се насрочва от Народното събрание и трябва да се случи между 21 октомври и 21 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?