Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: Имаме кадрови и експертен потенциал да управляваме

105 коментара
Борисов: Имаме кадрови и експертен потенциал да управляваме

Категорично заявявам, че ГЕРБ има кадрови и експертен потенциал да управлява, заяви в понеделник столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на "Програмата за европейско развитие на България" и на екипа, който ще я реализира.

Това бе основното послание на Борисов, обвиняван от БСП за липса на програма и експертен потенциал. При неяснота дали той лично ще оглави следващото правителство, ако ГЕРБ няма достатъчно мнозинство да управлява самостоятелно, Борисов не присъства на самото представяне на програмата и на дискусията, към която разбираем интерес проявиха и представители на бизнеса, и на чужди дипломатически мисии.

Той предпочете да се изкаже чрез видеоконферентна връзка от дома си в Банкя, където лежи заради контузия на крака от футболен мач.

За сметка на това в последните дни ГЕРБ лансира икономически екип от хора, които работят навън и които са готови да се завърнат и да поемат отговорности в едно бъдещо правителство. Сред тях е един от от деветимата топикономисти в групата на Световната банка Симеон Дянков, който бе изпратен да защитава програмните идеи на ГЕРБ в предаването "Панорама" на БНТ.

В програмата ни няма гръмки обещания, аз лично съм задраскал много неща от първоначалния ѝ вид, поясни Борисов.

Той посочи, че в продължение на две години в партията работят 19 работни комисии, в които са включени почти 200 експерти.

В програмата са залегнали пет основни принципа: върховенството на закона и независимостта на съдебната система; качествено законодателство; повишаване административния капацитет на държавната администрация; откритост, прозрачност и отчетност на управлението и активно сътрудничество с гражданското общество.

Антикризисните мерки, предложени от ГЕРБ, до голяма степен съвпадат със заложените от Синята коалиция, която в програмата си, представена миналия месец, обеща да освободи паричен ресурс за гражданите и фирмите като основна мярка за борба със икономическата криза.

ГЕРБ също обявява, че ще разчита на развитието на българското земеделие, средствата от фондовете на ЕС и намаляването на данъчната и осигурителната тежест, за да се неутрализира влиянието на финансовата криза върху икономиката на страната.

Значителна част от експертите, които представиха визията на ГЕРБ за властта, в момента са в администрацията на кмета Борисов или в местния градски парламент. Сред тях са зам.-кметовете Йорданка Фандъкова (образование) и Александър Цветков (транспорт). Има и общински съветници като Иво Маринов (туризъм) и Лорита Радева (екология). Програмата за здравеопазването бе представена от шефа на АГ "Шейново" д-р Иван Костов. Част от експертите са сочени за членове на бъдещ кабинет.

Борисов заяви, че ГЕРБ е за справедливи наказания и ефективно правораздаване за всеки, независимо от пост и биография, спиране на рецесията, постигане на устойчиво нарастване на доходите, възстановяване на селското стопанство и туризма, развитие на енергетиката и енергийната независимост.

"Българските пенсионери са наша основна грижа и морална отговорност. За съжаление в кризисната ситуация ние не можем да повишим пенсиите много, но декларираме, че ще работим за реформиране на пенсионната система, като искаме да дадем шанс на всеки, прекрачил пенсионната граница, да може да работи, ако желае това", каза Борисов, който е на прицел от социалистите заради изявлението си за "човешкия материал" по отношение на възрастните хора.

Ревизия на плановете

В програмата няма конкретни срокове за завършване на определени инфраструктурни проекти, нито точни разчети за растежа на икономиката и свалянето на данъчната тежест. Това бе обяснено с трудната за прогнозиране икономическа среда, както и непрозрачното управление на публичните финанси от тройната коалиция. "Не знаем какво ще заварим. Не им вярваме", заяви Бойко Борисов.

Като принципни постановки програмата на партията на Борисов има много допирни точки с представената вече политическа програма на Синята коалиция. В двойно по-малката като обем програма на ГЕРБ се залага предимно на принципите за управление, а не на директното изброяване на проектите, които ще бъдат завършени, както е при СДС и ДСБ.

Партията на Бойко Борисов е направила сериозна ревизия на своята програма от първия ѝ вариант, който бе представен преди година и година. Тогава в нея се говореше за средна заплата за страната от 2000 лева и сериозно намаляване на всички преки и непреки данъци, в това число ДДС. Сега тези обещания липсват.

Възстановяване на старото МВР, закриване на ведомството на Емел Етем

Първи след Бойко Борисов говори председателят на партията Цветан Цветанов, който представи визията за реформата в областта на правосъдието и вътрешния ред. Предвижда се възстановяване на ГДБОП и Национална служба "Полиция", които бяха двете най-силни структури в МВР от времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар.

Залага се на строг парламентарен контрол върху дейността на ДАНС, ще се пише нов Наказателен кодекс и допускане на доказателства от европейски и международни служби като валидни пред българския съд.

Министерството на извънредните ситуации, създадено от този кабинет и дадено на ДПС, ще бъде закрито, а функциите му ще бъдат предадени на МВР.

ГЕРБ смята да създаде общинска полиция и да я остави на разпореждане на кметовете.

В сектор "Отбрана" се предвиждат големи съкращения на администрацията в Министерството на отбраната. По думите на ген. Аньо Ангелов от експертната комисия по отбрана на ГЕРБ, щатът на чиновниците ще бъде намален двойно до 2 процента от личния състав на въоръжените сили. Планира се засилване на властта на щаба по отбраната.

Ангелов заяви, че ще бъде направен пълен преглед на всички сделки в областта на отбраната заради съмнения за корупция в сектора. ГЕРБ смятат да въведат задължителна военна подготовка за гражданите.

Две магистрали

В приоритетите на партията са включени завършването на автомагистралите "Тракия" и "Люлин" преди края на мандата, ускоряване на проектите по европейските транспортни коридори и рехабилитация на второстепенната пътна мрежа.

В представената от зам.-столичния кмет Александър Цветков е обещано създаването на единен транспортен план за съгласуване на всички видове транспорт, въвеждането на европейски модели за регулиране на организацията и качеството на транспорта.

Консервативна финансова политика

ГЕРБ ще води консервативна финансова политика, ще запази валутния борд, който ще остане до влизането на България в еврозоната, заяви финансовият експерт към партията Владислав Горанов.

Предвижда се намаляване на осигурителната тежест с 5%, бюджети без дефицит, нова стратегия за приватизацията и концесиониране, преразглеждане на всички лицензионни и регистрационни режими за улесняване на бизнеса, каза икономическият експерт Стоян Мавродиев.

Като акцент е отбелязано намаляването на минималния изискуем капитал за регистрация на ООД до 1 евро, повече усилия за получаване на изпитателен срок за присъединяване на България към еврозоната.

По отношение на антикризисната програма се залага на ускорено връщане на ДДС до 30 дни, скъсяване на сроковете за разглеждане на исканията за подпомагане на инвеститори чрез изграждането на индустриални зони.

АЕЦ "Белене" – да, но изцяло частна

Една от най-радикалните идеи на ГЕРБ е в областта на енергетиката. Бившият главен инженер в АЕЦ "Козлодуй" Владимир Уручев обяви, че ГЕРБ напълно подкрепя реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но без харченето на държавни пари. "Разчетите показват, че тези мощности ще ни трябват, но АЕЦ "Белене" трябва да се реализира като частен проект", заяви Уручев.

От ГЕРБ обещават да работят за намаляването на енергийната зависимост на България и за създаване на енергетика, в която голям дял имат възобновяемите източници.

За земеделието ГЕРБ обещава ревизиране на законодателството и приемане на пакет от актове в контекста на европейската реформа в общата селскостопанска политика, целеви програми за развитието на земеделието в специфичните региони на страната, стриктен и единен контрол по качеството на храните.

"Възстановяването и развитието на традиционните за страната аграрни производства е един от приоритетите на ГЕРБ в сектора "Селско стопанство", заяви партийният агроексперт Мирослав Найденов.

Здравеопазване и образование

ГЕРБ смята да продължи реформите в сферите на образованието с осъвременяване на учебните програми и учебното съдържание, които да направят средното образования повече насочено към практиката. Партията смята да въведе задължително изучаване на английски език и втори чужд език по избор.

Ще се даде тласък на студентското кредитиране като инструмент за борба с кризата, заяви зам.-кметът по образованието Йорданка Фандъкова.

В сектора "здравеопазване" се предвижда повишаване на заплатите и модернизирана спешната помощ, въвеждане на здравна карта. ГЕРБ смята да отдава болници на концесия и да въведе национални системи за профилактика и ранно откриване на кардиологичните и онкологичните заболявания.

Местно самоуправление, отпадъци

В програмата на ГЕРБ е заложено да продължи засилването на местната власт. Освен плановете за създаване на общинска полиция, партията смята да наложи и по-голяма финансова децентрализация за общините. Предвижда се да има и повече общински проекти с публично-частното партньорство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

105 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. АСЯ
  #106

  БОЙКО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ НА ЕКРАНА ИЗГЛЕЖДАШ ДОБРЕ НО МАЙ Е ВРЕМЕ И НА ЖИВО ДА КАЖЕШ 2-3 ПРИКАЗКИ ЗА ДА НИ УБЕДИШ ЧЕ НИЩО НЕ РАЗБИРАШ ОТ ПОЛИТИКА

 2. !!!
  #105

  Цар Куки ви оправи за 800 дни сега пазвантина му ще ви дооправи.

 3. Работещ
  #104

  Освен всички в България да се пенсионираме!!!!Кеф на буци!Нека холандците ни завиждат и да позеленеят от яд.

 4. denkov
  #103

  tova e nai populistkata partiq,koqto ne sliza ot stranicite na vestnicite i ot vsi4ki televizii.parvo da sprat malko s izqvite i da porabotqt pak togava da razpravqt za populizam

 5. Пътник
  #102

  Щом ще строи АЕЦ Белене значи ядрено-енергийната мафия го е купила и него или може би тя го поставя на власт.Браво на Богомил Манчев / Риск инженеринг / и на руската мафия-успяха да подчинят и Бате Бойко, той просто няма друг шанс.В България всички са еднакви.И тези които си отиват и тези които идват са от едно и също котило.

 6. еврореалист
  #101

  не е работата дали имат, ами дали е пълен.

 7. ANTARES
  #100

  КАДРИ - СБИРЩИНА, КОЯТО СЕ КЛАТИ ОТ ЛЯВО НА ДЯСНО И ВИНАГИ ТАМ - КЪДЕТО Е КЕЛЕПИРА, ПЪЛНА БАЙ-ГАНЬОВЩИНА! И ОЩЕ ЕДИН ЛУМПЕН ЗА "ЛИДЕР"!КОЙ Е СЛЕДВАЩИЯ? ГЛАДНИ И БАЛЪЦИ КОЛКО ЩЕШ У НАС...

 8. не поумняхме
  #99

  Това беше голяма грешка,която струва скъпо на България-признават повечето от тях.И вместо да си вземат поука са готови да извършат нова глупост и да гласуват за Бате Бойко.

 9. SineVA
  #98

  Po vaprosa s kadrite e qsno - nali gi gledame is stranata. V nashiq grad edna samovljubena moma predi Bojko beshe kmet ot SDS, no sled tqhnata neponfsimos po mejdu si, nashata moma nadushi novoto grajdansko dvijenie i elate ni vrjte - prez godinite na democraciq vlastta se prevarna v bisnes i ne e chudno, che vseki gjon-surat iska da ni opravq. Tova shte ni e porednoto opravjane, a sled njakoa druga godina nashata moma shte ima novi favoriti, koito ste razpoznaqt v neq uspeshna kandidatura - uspeshna- za momata!

 10. Nora
  #97

  Не вярвам на социологическите проучвания,че Герб ще спечели най-висок процент в парламентарните избори.Ако това е така - това е страшно.Това значи,че българският народ тотално е зомбиран з,за да гласува за този лидер и за партия "Герб".Ако това се случи,то нашата трагедия ще бъде пълна.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.