Борисов: Имаше и по-трагични кандидатури от нашата

Борисов: Имаше и по-трагични кандидатури от нашата

Премиерът Бойко Борисов смята, че оценките за слабото представяне на кандидата за еврокомисар Румяна Желева при изслушването ѝ в Европейския парламент са резултат от подривната дейност на левицата.

"Нека поздравим БСП за подривната дейност", заяви той в сряда.

Към социалистите Борисов се обърна с думите: "Те не са ме ядосали дори, гледах ги със съжаление и снизхождение, но на жена такова нещо не се прави."

Според него "клеветите" срещу Желева са атака срещу правителството заради успехите му.

"В ада около българския казан не слагат дяволи, защото самите българи те теглят надолу“, обобщи той.

Борисов добави, че по време на работата си с Желева, той не е забелязал конфликт на интереси, но направи уговорката, че все пак тази констатация е на основата на нейно изявление.

Премиерът снощи е разговарял с представители на ЕНП, които са го уверили, че Желева се е представила добре, че в този капан, в който са я поставили, е реагирала емоционално, но това е нормално за всеки един човек.

Бойко Борисов каза още, че не е направил кадрова грешка с номинацията на Желева за еврокомисар. По думите му, е имало "по - трагични" кандидатури от другите държави, но техните страни са ги подкрепили, вместо да ги нападат.

Борисов има и План "Б"

В същото време сайтът ЕurActive съобщи, че след "провала" на българския кандидат за еврокомисар източници от ЕП са заявили, че в интерес на всички е случаят да бъде приключен бързо и са призовали България да предложи друг кандидат в най-кратки срокове. В тази връзка се споменава името на сегашния военен министър Николай Младенов, на отговарящата за еврофондовете Юлияна Николова и на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че е имало и други възможности за български кандидат за еврокомисар, но "ме амбицира това, че БСП решиха на всяка цена да бламират кандидата на правителството".

На въпрос кои са другите възможности, той отговори: "Ще ви кажа, когато преценя." Той заяви още, че според него "решението на ЕК за г-жа Желева ще бъде в нейна полза".

Министър Николай Младенов отхвърли хипотеза за номинирането му за комисар на мястото на Желева, като изтъкна, че предложението на българското правителство е Желева, а останалото са спекулации.

Помолен да коментира представянето на външния министър пред комисията в ЕП, Младенов посочи, че не е гледал дебата, защото по това време пътувал с правителствената делегация на връщане от Израел.

Има процедура, която още не е приключила, защото близо половината кандидати за еврокомисари не са изслушани, добави Младенов. Като министър на отбраната имам достатъчно проблеми за решаване, за да си търся други забавления, коментира в заключение той.

Самата Желева пък заяви след правителственото заседание, че преди да бъдат ясни резултатите от проверката на правната комисия в ЕП за евентуален конфликт на интереси, не е коректно да се коментира. Тя отказа да отговори как оценява представянето си пред ЕП.

От думите ѝ стана ясно обаче, че към момента не обмисля вариант да се оттегли.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче смята, че няма как Борисов да оправдава външнополитическите си гафове с предишното правителство. "Изслушването на Румяна Желева в ЕП прозвуча тъжно”, каза Станишев.

Костов: Желева трябваше да се подготви по-добре

Румяна Желева е трябвало да отдели много повече време за подготовката си за изслушването в ЕП, каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов в кулоарите на парламента. Според него това е било "труден и тежък дебат за нея" и външният министър е трябвало да предвиди въпросите, да отговаря конкретно и да реагира правилно. По-сериозната подготовка Желева е трябвало да насочи към персоналните атаки срещу нея и семейството ѝ, допълни Костов.

Той обърна внимание, че Желева е единственият кандидат-комисар, нападнат от евродепутат от собствената си страна. Не е достойна за цялата ни страна организираната атака срещу кандидата ни за еврокомисар при изслушването ѝ в ЕП, не ни прави чест на всички, каза още Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България