Борисов иска бърза писта за еврофондовете за следващите 7 години

Борисов иска бърза писта за еврофондовете за следващите 7 години

"Намираме се в сериозна ситуация на задълбочаваща се социална и икономическа криза в следствие на пандемията от Covid-19. Затова трябва бързо да действаме с одобряването на следващия бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. и на Пакета за възстановяване, които са ключови инструменти за преодоляването на последиците както от всички държави членки, така и от европейската икономика като цяло." Това е заявил премиерът Бойко Борисовпо време на видеоконферентна среща с посланиците на държавите членки на ЕС и на Швейцария, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Българският премиер категорично е заявил, че e необходимо да се положат всички възможни усилия за постигане на съгласие по Многогодишната финансова рамка и по Пакета за възстановяване възможно най-бързо, за да може фондовете и програмите да започнат да действат още от самото начало на 2021 г.

Предвидените средства за България за следващите седем години от еврофондовете възлизат на рекордните 29 млрд. лв.

Постигането на климатична неутралност в ЕС до 2050 г., ефективните мерки в борбата за справянето с коронавируса и европейската перспектива на Западните Балкани също са били във фокуса на видеоконферентната среща.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?