Борисов иска да внася от Корея 30 хил. PCR теста месечно

Борисов иска да внася от Корея 30 хил. PCR теста месечно

Премиерът Бойко Борисов е заявил интерес от страна на българското правителство да купуваме от Южна Корея 30 хиляди PCR теста месечно. Това е станало в телефонен разговор на Борисов с президента на Корея Мун Дже-ин. Корея е основен производител на този вид тестове и едно от държавите, ограничила разпространението на Covid-19 с масово тестване.

У нас до момента с PCR технологита са тествани около 7 000 проби от официалните държавни лаборатории и 2000 проби от частните лаборатории, съобщи началникът на щаба срещу разпросранението на болестта ген. Венцислав Мутафчийски по-рано във вторник. В края на миналата седмица той обясни, че в България има възможност да се извършват по около 1000-1200 PCR теста дневно при пълен капацитет на лабораториите, които работят. Това означава, че могат да се правят около 30 000 теста месечно, което би струвало около 930 000 лв. на месец.

В телефонния разговор с Борисов Мун Дже-ин е обещал да провери и в най-кратки срокове да отговори какви количества от тестовете и кога те могат да бъдат изпратени в България. С този разговор Борисов продължава линията на директни договорки с държавни ръководители, след като през миналата седмица стана ясно, че ще купим маски и респираторни апарати от Китай за 6 млн. лева.

Борисов и корейският президент са обсъдили актуалната информация за разпространението на Covid-19 и ефективни мерки за ограничаване на заболяването.

Корейският президент e запозна. премиера Борисов, че за подпомагане на ранното откриване на вируса и ограничаването на разпространяването му, корейската държава е увеличила тестването на гражданите си с тестове  PCR технологията.

"Република Корея е готова да сподели опита си, солидарно с приятелска България, както с приложението на лекарства, така и на медицински консумативи и тестове", каза още президентът Мун Дже-ин пред премиера Бойко Борисов. 

По време на телефонния разговор между двамата лидери те са обсъдили, че прилагат едни и същи мерки за физическа изолация и дистанциране, както и едни и същи процеси на профилактика и лечение. Те са се обединили около становището, че България и Корея са предприели едни от най-адекватните мерки за опазване на здравето на своите граждани и за излекуване на застигнатите от новия вирус пациенти, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Бихме желали отличното сътрудничество между нашите две страни да продължи, тъй като само така успешно ще преодолеем безпрецедентното предизвикателство – пандемия от Covid-19", e заявил Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?