Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов иска Доган "да върне парите", ДПС пита за богатството на Цветанов

Замерят се с клишета за "гладни пенсионери" и "икономически стимули"

268 коментара
сн. БГНЕС

Окрилени вероятно от излъчвания на живо по БНТ парламентарен контрол, премиерът и опозицията влязоха в нова словесна схватка по централния политически въпрос от последните дни – този за бонусите на властта. Както се разбра, и при предишното, и при сегашното управление са раздадени стотици милиони, при това законно, но точните суми все още не са известни.

В петък премиерът Бойко Борисов отново призова бившите управляващи да върнат бонусите, като изтъкна, че това щяло да е и "страшна" мярка за стимулиране на икономиката. По време на парламентарния контрол той се ядоса на зам.-председателя на ДПС Лютви Местан, който репликираше негов отговор от място, и се обърна към него с думите: "С това писмо, дето ми пратихте, си вкарахте страшен автогол. Върнете си парите, г-н Доган сигурно много ви се сърди."

"Първо, вашият лидер трябва да си върне парите сега. Как се нарича – бонус, награда, взети пари, хонорар – има ли значение – върнете парите", настоя Борисов.

Зам.-председателят на ДПС Лютфи Местан не му остана длъжен и постави въпроса за "необяснимото забогатяване" на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и закупените от него апартаменти.

Преди два дни, когато отчете, че негови министри, зам.-министри, членове на политически кабинети, областни управители са върнали 603 хил. лв., взети над заплатите за две години и половина, премиерът каза, че бонусите при тройната коалиция били между 7 млн. и 16 млн. лева. Той поиска и Ахмед Доган да върне консултантския хонорар от 1 млн. евро, изплатен му от частна компания. Тогава лидерът на ДПС отвърна, че нито е бил министър, нито е вземал бонус, а хонорар.

Борисов се възмути и от изявлението на бившия зам.-екоминистър Чавдар Георгиев, че няма да си връща бонусите "на Бойко и на Дянков".

"Върнете парите, това е страшна мярка за стимулиране на икономиката"

"Върнете ги на болни, дайте ги на пенсионерите", призова Борисов пред парламента в петък.

"Милиони и милиони сте взели. Върнете парите – това е страшна мярка. Вие ми говорите за инвестициите в енергетиката, които така са направени, че три пъти плащаме цена на тока. Затова се вдига цената на тока сега”, каза от парламентарната трибуна министър-председателят.

"Най-стене върнете парите, това ще бъде и "страшна” мярка за стимулиране на икономиката, заключи той.

Местан: Премиерът поиска ли хонорарите на най-приближените си?

В отговор зам.-председателят на ДПС заяви: "Г-н премиер, преди да поставите въпроса за хонорара на опозиционни лидери, които никога не са били на каквато и да е длъжност в изпълнителната власт, поискахте ли от най-приближения си кръг да върнат онези тлъсти хонорари, получени от тях, и с които оправдават необяснимото забогатяване с N-броя апартаменти, например? Или премиерът не е знаел и за техните хонорари, както се оказа, че не е знаел и за бонусите, раздадени от министрите. Последното ни хвърли в истинско душесмущение, в недоумение. Оказва се, че министрите са по-куражлии, по-ербап и от премиера."

Лютви Местан посочи, че най-вероятно ще се наложи парламентарна анкетна комисия да проучи въпросите с раздадените допълнителни възнаграждения на висши държавни служители, ако премиерът не отговори на заявлението на ДПС за информация по този въпрос.

От ръководството на ДПС са изпратили до министър-председателя заявление за достъп до обществена информация.

Обричате на глад милиони пенсионери

Местан продължи с класическа популистка реч за гладните пенсионери – теза, която разви и колегата му от БСП Антон Кутев.

"Защо за първи път имаме управление, което в условия на криза раздава средства за допълнително материално стимулиране, обричайки на глад милиони пенсионери, десетки хиляди учители и учени. Ето това е въпросът, чийто отговор чакаме и докато не го получим няма да спрем и да задаваме като въпрос”, заяви Местан от трибуната в парламента.

Той призова премиера да спре със сравненията с Тройната коалиция. По думите му при предишното управление не е имало двойни стандарти- Тройната коалиция плати своята отговорност на изборите на 5 юли 2009, на тезгяха сега е отговорността на ГЕРБ, каза още зам.-председателят на ДПС.

"И ако след крайния срок, в който ни се дължи отговор по заявлението, отново не получим конкретни отговори, ние ще задействаме и следващите парламентарни процедури. Най-вероятно ще се наложи парламентарна анкетна комисия да проучи отговорите на тези тежки въпроси, които ще висят като Дамоклев меч върху днешната власт”, заяви Местан.

В речта си той изтъкна, че тезата на премиера за връщането на бонусите е теза на отчаянието, с която се опитва да затвори темата, или да я прехвърли върху други лица и партии.

"Явно и премиерът, и ГЕРБ са наясно, че скандалът с бонусите не е тривиален и засяга сърцевината на властта им. Спрете със сравненията с Тройната коалиция, защото нямаше политика на двойните заплати, 13-а заплата получаваха всички учители, учени, държавната администрация. Питам и този отговор преди на ДПС, се дължи на милионите пенсионери – колко средства получиха те? Отговорът е – нула”, каза Местан.

Над 100 млн. бил общият размер на раздадените бонуси при ГЕРБ

Раздадените от ГЕРБ над 100 млн. лв. са събрани на гърба на българския народ, според Лютфи Местан. До този извод са стигнали БСП и ДПС, стана ясно от изявление на социалиста Ангел Найденов.

В отговор на въпрос за размера на бонусите, които сегашното правителство е раздало, вицепремиерът Симеон Дянков каза, че допълнителните стимули се раздават по 52 закона и един от тях вече започна да се променя - този за държавния служител. Министърът не каза каква сума е раздадена досега, а Ангел Найденов заяви, че Дянков премълчава, защото се страхува, че хората, на които всеки ден се обяснява да стегнат коланите, ще научат какви милиони си разделят управляващите.

"Аз ще ви кажа само информацията, която сме получили тук в Народното събрание. В около една трета, по-малко от една трета от тези структури, вие сте раздали 19 милиона. Ако това нещо бъде отнесено към всички структури това означава, че сте раздали не по-малко от 40-50 милиона. Само във вашето министерство вие признавате за 55 милиона, добавяме ги към тези 50, стават над 100 млн.", заяви Ангел Найденов.

Към момента премиерът Борисов счита, че само политически назначените лица в администрацията е неморално да вземат бонуси, докато за останалата – и далеч по-многобройна гвардия на държавните служители – е редно да вземат. Оттук се получава и разминаването в данните. В специално откритата сметка, където министри, зам.-министри, членове на политически кабинети, областни управители и техните заместници трябваше да връщат бонуси, се събраха малко над 603 хиляди лева.

Според данни на опозицията и от справки на министерства (като това на финансовото) става дума за десетки и стотици милиони раздадени бонуси, но в тези суми влизат парите, получени от държавните служители.

Борисов към опозицията: Трябва да ми благодарите

Повод за призива на премиера към опозицията да връща бонусите си стана въпросът от депутата от БСП Антон Кутев какви мерки предприема кабинетът за стимулиране и растеж на икономиката. Кутев каза, че от началото на мандата на ГЕРБ инвестициите са спаднали с над 400%, безработицата се е увеличила от 6% на 12 %, заетите са намалели с около 400 000 души, а производството е намаляло с около 16 на сто.

Борисов му отвърна, че икономиката е стабилна и опозицията трябва да му благодари, че не сме изпаднали в положението на Гърция.

"Едно от първите неща, които направихме - защото явно трябва да се напомня - е, че когато дойдохме ние на власт, бяха спрени европейските фондове. И една по една отворихме всички програми и в пъти, пъти, пъти повече усвоихме парите, които Брюксел беше заделил. Далеч съм от мисълта да споря с вас, но много държави, аналогични на нас, в момента говорят дали да запазят държавите си от фалит и как да се разберат с кредиторите", каза премиерът.

Изплатихме много от борчовете, които оставихте, продължи той и пак посочи "Водното огледало" на Кърджали и "Цанков камък". Министър-председателят допълни, че са запазени ниските данъци, което е било обещано на бизнеса и хората.

"Имаме намерение, обмисляме и ако финансовите разчети покажат, бихме намалили в края на мандата с малко и ДДС, но нека все пак оставим това на финансистите да го кажат. И много такива мерки, които видно в условията на най-тежката икономическа криза в Европа дават своя резултат", каза Борисов.

"Трябва да ни благодарите, че успяхме да запазим стабилността на България и да не последва пътя - защото тя там щеше да отиде с вашето управление - където отидоха половината европейски държави", заяви той.

"Аз се радвам и се гордея с това, че предишното правителство повиши пенсиите – ние ги повишихме, ние ги платихме", обърна се Кутев към Борисов и добави: "Повишението при вас е нула, а всеки ден в държавата умират над десет пенсионера, поради това че не могат да си платят лекарствата, само защото вие сте на власт".

Дянков: фискалният резерв през 2011 в нетна стойност е по-голям от юли 2009

В отговор вицепремиерът Симеон Дянков поиска да вземе думата, за да каже, че 4 млрд. лева от резерва са отишли, за да бъдат платени дълговете на тройната коалиция.

"2011 година е първата година от 1996 г., в която текущата сметка е с положително салдо, за първи път износът е по-голям от вноса и текущата ни сметка е на плюс", съобщи Дянков. "Второ - фискалният резерв през 2011 година в нетна стойност е по-голям отколкото беше през юли 2009 година. Вие не платихте близо 4 милиарда дългове – оставихте ги за нас. Сега фискалният резерв е по-голям отколкото вие ни го оставихте", каза още вицепремиерът.

Изказването му стана причина за процедурно-правен спор между БСП и председателя на парламента Цецка Цачева. Георги Пирински обвини Цачева, че нарушава за пореден път правилника и не спазва разпоредбите като е дала думата на Дянков , когато въпросът е зададен към Борисов. Тя му отвърна, че цитираният от него текст от правилника не съдържа конкретна възбрана. В кавгата се намеси и Мая Манолова от БСП, в резултат на което отговорите на Бойко Борисов по време на парламентарния контрол бяха прекъснати.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

268 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #268

  Прост премиер - слаба държава!

 2. Анонимен
  #267

  фалконът тука,Фалконът там.За сватба,за парадче,за лентичка,за поредния цирк.А по пътя "лети" кортежа към летището,за да посрещне божеството. А БЕШЕ ВРЕМЕ,КОГАТО ЛЪЖЕШЕ,ЧЕ И КАФЕТО В МИНИСТЕРСТВАТА ЩЕ СИ КУПУВАТ С ЛИЧНИ ПАРИ. Най-тъжното е, че са похарчени за разходки, съчетани с рязане на лентички на всеки 3 км.

 3. Анонимен
  #266

  Някой ще може ли да изчисли колко гориво е "опукал" самият Боко и неговата мажоретка Роска ирландската пастирка /сега вече уж президент/, които не слизаха от колите, омразните хеликоптери и самолети завещани им от тройната коалиция когато облитаха надлъж и нашир страната за щяло и нещяло.

 4. Анонимен
  #265

  комунистите и служителите на държавна сигорност(дпс ) са най -големиоя враг на българия.те трябва да бъдат забранени със закон.окрадоха,оглозгаха,изнасилиха и превърнаха в роби българския народ.тройната коалиция и една стотинка не е върнала.киога ще ги връщат?ще ги връщат5 ли изобщо??????

 5. Анонимен
  #264

  хахаха,никой не може да открадне повече от дпс и тройната коалиция.те са медалисти в краденето!!!нека доган върне парите!!сегашните побне ги върнаха,ами парите на тройната коалиция ,кога и кой ще ги върне?????

 6. Анонимен
  #263

  Ега си премиера. Решил чрез рекет да оправя пенсиите. А ако не се получи нищо, да застане с една шапка пред парламента и да проси. И къде му е акъла,че да иска бонусите на опозицията? Бойко, Бойкоо, ставаш смешен.

 7. Анонимен
  #262

  Забележете! Сегашните парцали казват - вие крадохте, предишните казват -вие крадете повече. Какъв е извода? Да се издигне едно бесило до парламента и един по един да се питат - ти защо открадна? На отговор от типа, "ама те откраднаха повече" - въжето!

 8. Анонимен
  #261

  КОКОШКОВ През социализама младежта се включваше в социалистическото серевнование и научно техническия прогрес.Много трудови колективи работеха по насрещният план.Внедряваха се Саратовската система и почина на Злобин.Беше осигурена почивката на трудящите се.Вьв ведомствените почивни станций на планина и море хората и техните семейства почиваха организирано и се развиваше културна дейност.В столовата на почивната станция се даваше калорична и питателна храна кебапчета се даваха през ден.

 9. emma
  #260
 10. Анонимен
  #259

  И коя е тази тежка артилерия в ГЕРБ-Лъчо мозъка или Фидоска?!Нито имате кадри, нито идеология. Пълен сбирщок. А най некомпетентните сте двамата с Цвъчко.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.