Борисов иска Европа да затвори границите и да не пуска нови бежанци

Борисов иска Европа да затвори границите и да не пуска нови бежанци

Границите трябва незабавно да се затворят и да се допускат евентуално само бягащите от войни, заяви премиерът Бойко Борисов.

 

В отговор на парламентарен въпрос от лидера на БСП Михаил Миков Борисов заяви, че "незабавно трябва да спре притокът на бежанци и докато не се реши въпросът с тях, други да не се приемат".

 

Той за пореден път посочи, че Дъблинският регламент, който определя европейската политика за даване на убежище, не работи.

 

"Позицията ни винаги е била категорична, че не само квоти трябва да се направят", каза Борисов.

 

Европейските институции определиха квоти за разселването на мигрантите в различните евопейски страни, но засега инструментът не работи, тъй като страните членки не изпълняват ангажиментите си.

 

"Тези, които са влезли в Европа, които са разселвани, други, които ще бъдат интегрирани и тези, които действително бягат от смъртта и от тези, които ги преследват, за тях - да, но другите да бъдат връщани по родните им места“, заяви Борисов.

 

Той коментира още, че последните събития са показали, че бежанците много трудно могат да бъдат интегрирани.

 

"Виждате и на нашата граница, това, което задържаме са главно афганистански граждани. Много е трудно да интегрираш един такъв човек в една демокрация, където отношението към половете е различно от тяхното възпитание", заяви Борисов.

 

България до момента са проваля в опитите си да интегрира и малкото бежанци, които остават на наша територия. Все още има проблеми с обучението им по български език, признаването на дипломите им, стажове и други умения и включването им в пазара на труда.

 

"Ние трябва да правим затвор. Имаме много случаи от нашите бежански центрове, по 5-7 пъти задържаме хора, бягат, връщат се обратно. Правилно казвате, не подценявам въпроса, че в Европа няма позиция, която да ни каже какво точно ще стане, как ще стане. Редица държави имат свой интерес, защитават го. Едни ги поканиха, само че други трябва да дават милиарди, за да ги издържат“, каза премиерът.

 

Борисов заяви още, че винаги е подчертавал, че едно от добрите неща, което е направило предишното правителство е оградата на границата. В момента съоръжението се строи и по останалата част от границата с Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България