Борисов иска феновете на "Левски", а не отбора

Васил Божков явно държи това да се знае

Борисов иска феновете на "Левски", а не отбора

Васил Божков е математик и му се носи славата на отличен играч на покер. Той явно добре знае как да се държи на масата, когато има поне една силна карта. Парадоксално, но акциите на "Левски" се оказаха най-ценното му публично притежание.

Преди повече от година Божков се върна във футбола и представи решението си като моментна прищявка да "свърши нещо добро". Тогава "Левски" пак беше в тежко състояние, затрупан от над 30 милиона лева дългове, а стадион "Георги Аспарухов" нямаше дори и една козирка. Божков заложи на тази карта и се захвана с издръжката на отбора, за да рекламира бизнеса си. Сега "Левски" е единствената причина той да е на масата за игра … при това надигравайки се лично с премиера Бойко Борисов.

Залогът с футболния клуб се оказа важен. Той няма да реши играта с Борисов, но може да послужи за отмъщение.

Причината "Левски" да е толкова силна карта, разбира се, не е просто самият футболен клуб.

Акционерното дружество не притежава капитал. То е в практически фалит и няма собственост.

Дори стадионът, който още няма козирка, е собственост на Столичната община. Огромният капитал са милионите му привърженици.

Наивно е да се мисли, че Васил Божков не е допускал, че Борисов ще откаже акциите. Укриващият се в Дубай хазартен бос знае, че срещу него е съперник, който държи почти всички силни карти.

Борисов може да си позволи прояви на разсеяност или нетърпеливост.

Божков няма какво да губи и може да играе ва банк. Това прави от него особено опасен съперник с карта като "Левски" в ръцете.

Актът на джиросването на акциите имаше за цел да накара Борисов да се разкрие допълнително. Сега премиерът трябва да поеме цялата отговорност за отбора. Било то като върне собствеността на Божков или лично назначи някой бизнесмен за собственик.

Оказал се под светлината на прожекторите в добре режисирания съспенс около очакването на акциите и кому ще бъдат дадени, премиерът бе буквално осветен в ролята си на "бащица" на българския футбол, каквато той отдавна изпълнява, но някак по-невидимо, покрай другите управленски задължения.

Очаквано, Борисов отказа да приеме акциите, въпреки предупрежденията, че клубът е на десетина дни от фалит.

"Това е несериозно отношение към бъдещето на клуба. Редно е съдбата на "Левски" да бъде в ръцете на привържениците", обяви спортният министър Кралев, който като ехо повтори посланието на Борисов при личната му среща с феновете на "Левски" в края на януари: "Вземайте акциите, момчета, пък после ще видим".

Публиката вече два месеца наблюдава задочната схватка между премиер и хазартен бос, чийто бизнес бе национализран. Залогът е второто одържавяване на един от най-старите футболни отбори у нас, при това не кой да е, а известният в миналото като "отбора на народа", този с някогашната слава на непокорния и изплъзващ се на официалната власт.

Тази носталигична символика остава история. Случващото се днес вещае друго бъдеще на отбора.

След отказа на Борисов да поеме официално контрола върху клуба, Божков успя да си измие ръцете. Отговорността за бъдещия фалит вече няма да е негова. Бизнесменът изпрати акциите на единствения човек в държавата, който нееднократно показа интерес към управлението на "Левски" и възможност да издържа отбора, макар и с парите на всички нас. Това е премиерът.

Без никакъв сарказъм това бе напомнено и от "куриера" Сашо Диков. "Мажоритарният собственик желае да предаде акциите на премиера и спортния министър, които са декларирали желание да спасят отбора", каза Диков, след като пликът с акциите бе отхвърлен пред вратите на Министерския съвет.

Така Божков освети Борисов като човека, който иска да управлява "Левски", но това да се случва в сянка. Премиерът не желае публично да решава бъдещето на отбора. Подозрението е, че той желае да получи по-голям контрол върху част от неговите фенове чрез държавното подаяние за клуба.

Ако феновете получат акциите на "Левски", Борисов обещава издръжка със спонсорски договори и кредит. В тази ситуация няма никакво значение кой притежава акциите, а кой дава парите. Новият "бащица" в сянка на "Левски" ще бъде премиерът. Това е много по-удобна позиция, отколкото да приемеш акциите на отбора пред камерите.

Наближават парламентарни избори и проявата на огромната благодарност от някои фенски организации за спасяването и издръжката на "Левски" може да е само от полза на лидера на ГЕРБ.

Полза би имало и от благодарността на феновете на ЦСКА за стадиона и базата в Панчерево. На премиера му е важно хората да са му благодарни. По възможност дълго време.

А от някои фенове може да се очакват и по-специални услуги, ако се даде вяра на прокурорската версия за побоя на журналиста Слави Ангелов.

Васил Божков знае това. Играта му цели Борисов да стане ясен за всички. Както и да е видно кой ще е виновен, ако "Левски" бъде фалиран и започне да играе в зоналните групи. Или с лиценза на някой като "Литекс".

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Колко време давате на новия парламент?