Борисов иска отмяна на канадските визи за българите

Въпросът за отмяна на визите за български граждани, които пътуват в Канада, е бил поставен пред министъра на международната търговия на Канада Питър ван Лоън от премиера Бойко Борисов и от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на посещението на Лоън в София в сряда.

България вече е покрила всички критерии, които са взети предвид от ваша страна при отпадането на визовия режим за граждани на Хърватия, е посочил премиерът Борисов. В същото време страната ни създава условия за развитие на търговско-икономическите отношения между двете държави, допълва министър-председателят.

Лоън и Трайков пък са обсъдили възможностите за инвестиции на канадски фирми в България.

България е една от трите държави от ЕС (заедно с Чехия и Румъния), чиито граждани се нуждаят от визи на канадска територия. Отпадането на това ограничение би увеличило подкрепата за предстоящото сключване на Споразумението за разширено икономическо и търговско сътрудничество между ЕС и Канада и е свързано със свободното движение на хора, посочи Трайков.

Очакваният ефект от влизането в сила на въпросния документ ще бъде около 40 млрд. долара увеличаване на стокообмена – около 30 млрд. долара в полза на ЕС и около 10 млрд. долара – в полза на Канада. Това създава потенциал и за разширяване на стокообмена между България и Канада, който през 2009 г. е бил 108 млн. долара, заяви българският министър.

Канадски компании, специализирани в производството на автомобилни компоненти, могат да инвестират в България, стана ясно на срещата. Министър Трайков покани и фирми, които в момента проучват потенциални находища на газ в румънския шелф, да инвестират в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?