Борисов иска по-гъвкав фонд на ЕС за справедлив преход

Брюксел откри консултациите по проекти за трансформация на въглищния бизнес

Борисов иска по-гъвкав фонд на ЕС за справедлив преход

Фондът за справедлив преход на ЕС е нужно да бъде по-гъвкав и е добре да се помисли за предоставянето на средства не само за трансформация на въглищните райони, но и за мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували електроцентрали. "Когато това се реализира, повече региони ще имат възможност да носят "зелен" позитив за икономиката на ЕС", е заявил премиерът Бойко Борисов във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от правителствения пресцентър в понеделник.

Двамата са обсъдили Плана за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от Covid-19, и новия дългосрочен бюджет на ЕС, които ще са в центъра на насроченото за 17 и 18 юли в Брюксел първо от месеци насам от избухването на пандемията присъствено заседание на лидерите на ЕС. Част от този план и е Фондът за справедлив преход, който ще финансира проекти на публични и частни субекти от въглищни региони за преход към въглеродно неутрална икономика. По-късно през деня стартира и платформата към този бъдещ механизъм, която ще предлага консултации и техническа помощ за разработването на подобни проекти, както и достъп до механизми за финансирането им.

Платформата ще гарантира, че предложените 40 милиарда евро (по постоянни цени от 2018 г.) в рамките на Фонда за справедлив преход ще бъдат насочени към подходящи проекти и че никой регион няма да бъде пренебрегнат, посочват от Брюксел.

Стартът на тази платформа дава началото на седмица с онлайн събития, посветени на регионите за добив на въглища, лигнит, торф и битуминозни шисти и въглеродно интензивните региони. Тези събития ще информират заинтересованите страни за последните новости в политиката на ЕС и ще дадат възможност за споделяне на добри практики.

Очакванията са до края на 2020 г. платформата да съдържа база данни за проекти и експерти.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра насърчи органите на всички държави членки да се възползват пълноценно от платформата, когато изготвят и изпълняват своите териториални планове за справедлив преход, които предвиждат икономическо възраждане, нови умения и нови възможности за работа. "Твърдо съм решена, че никой не бива да бъде пренебрегнат и че всички региони и всички европейци ще могат да се възползват от предимствата на по-екологосъобразно, по-справедливо и по-цифровизирано общество", каза тя.

"Платформата за справедлив преход ще осигури съобразена с индивидуалните нужди подкрепа за регионите, които ще бъдат най-засегнати от прехода към зелена икономика. Тя ще обедини експертен опит от всички свързани служби на Комисията, за да се гарантира, че регионите с изкопаеми горива и въглеродно интензивните региони разполагат с цялата информация, инструменти и помощ, необходими за справедливата трансформация на техните икономики",  коментира на свой ред еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон в съобщението на ЕК.

Механизмът за справедлив преход е част от усилията на Европейския зелен пакт за постигане до 2050 г. на неутрална по отношение на климата икономика в Европа. Той ще се стреми да преодолее икономическата и социалната цена на прехода към климатична неутралност в най- уязвимите въгледобивни и въглеродно интензивни региони. Механизмът има три стълба на финансиране: Фонд за справедлив преход, предложен на 14 януари 2020 г., и подкрепен от Пакета за възстановяване от 27 май; Специална схема за справедлив преход в рамките на InvestEU; Механизъм за отпускане на заеми за публичния сектор. Очаква се трите стълба да мобилизират инвестиции в размер над 150 милиарда евро в регионите на ЕС, които са най-уязвими за прехода към климатична неутралност през периода 2021—2027 г.

Българското правителство включи в своята Зелена сделка и проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" на стойност от 10 млрд. евро, но в края на миналата седмица стана ясно, че фондът за зелен преход, целящ да помогне за отказа от изкопаеми горива, няма да плаща за ядрени и газови проекти. Това предложение обаче все още подлежи на преговори между страните членки, Европейската комисия и Европейския парламент

В разговора си с Шарл Мишел Борисов е изразил надежда, че предложеният на заседанието на 17 и 18 юли актуализиран проект на многогодишната финансова рамка и инструмента "Следващо поколение ЕС" ще са балансирани и ще отчитат стартовата позиция на икономиките на всяка държава членка, както и силата им на реакция при кризи.

"За България е важно Кохезионната и Общата селскостопанска политика да бъдат запазени на нивата на настоящото предложение", заявил позицията си Борисов относно бъдещия бюджет на ЕС.

Той отбелязал, че традиционните бюджетни политики на ЕС са от ключово значение за изравняване на общоевропейските стандарти във всички държави членки и за повишаване на конкурентоспособността.

Споделяне

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?