Борисов иска помирение, Радев – истината за корупцията

снимка БГНЕС

В послания, посветени на деня на българската независимост, премиерът Бойко Борисов призова за диалог и помирение, а президентът Румен Радев – за разкриване на истината за корупцията.

"И днес хората настояват за икономически и културен напредък и аз съм убеден, че нищо не бива да спъва страната ни по този път. Затова подкрепям всеки глас в тази посока. Но няма да се уморя да казвам, че българският народ е миролюбив народ, че успех се постига с диалог, а не с противопоставяне. Разделението не е било и няма да бъде успешна формула в политиката и събитията отпреди 112 години го доказват. И тогава, и днес единството е това, което трябва да поставяме в основата на всяка национална кауза. Уроците остават и за обществото, и за политическите лидери", се казва в посланието на Борисов, публикувано във фейсбук.

Той нарича 22 септември 1908 година "брилянтен ход на българската дипломация и политически елит", но обяснява, че преди това са загърбени партийните противоречия заради националния идеaл.

"Това е пример как с премерени и смели действия се постига една дългоочаквана цел, особено важна за нашето развитие, самочувствие и международно положение. Днес единствено независимите държави могат да отстояват ефективно националния си интерес. Членството в ЕС ни отреди място сред модерните и демократични страни, където гарантирането на свободата и гражданските права е преди всичко останало. Независимостта обаче не е даденост, за нейното отстояване се иска решителност и отговорност", допълва той.

Борисов обяснява, че енергийните проекти и военните сделки са затвърдили "евроатлантическата ни посока на развитие, защитавайки преди всичко българския национален интерес".

Преди това вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов призова за помирение между премиер и президент и съставяне на експертно правителство.

Отговорът на президента бе, че всякакво говорене за помирение между президент и правителство и за съставяне на експертно правителство не може да се случи без изчистване на въпросите с корупционните практики във властта.

"Диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа. Това значи по безспорен начин да се изчисти истината за записи, шкафчета, корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението, които са механизмите, водещи до този порочен модел на управление – как да бъдат отстранени, как да се възстанови справедливостта", коментира Радев пред журналисти в ямболското село Бояджик, цитиран от бТВ.

Той изрази своята признателност "към всички будни граждани", които протестират срещу "моралното падение и зависимостите на малцина" във властта.

По повод коментара на премиера Бойко Борисов отпреди ден, че политическата съдба на България ще се реши на редовните парламентарни избори, Радев обясни, че управляващите се борят само за своето оцеляване.

Споделяне

Още от България