Борисов иска решение на конфликта между държавата и "Емко"

Караниколов обвини протестиращите оръжейници в рекет, те готвят ново шествие, ако не им върнат договорите

Борисов иска решение на конфликта между държавата и "Емко"

Още днес да започнат преговори между ръководството на частното военно предприятие "Емко" и Министерството на икономиката за изчистване на спорните въпроси около договорите му с държавния оръжеен търговец "Кинтекс" е наредил премиерът Бойко Борисов на министъра на икономиката Емил Караниколов. Това съобщиха от правителствената пресслужба в понеделник след среща на протестиращите служители на "Емко" с Борисов.

Премиерът прие работниците, които да пореден път излязоха пред Министерския съвет в знак на протест, че не им се възстановяват договорите за износ на продукция, които бяха прекратени след отнемането на лиценза за внос и износ на "Емко" и бяха превъзложени на държавните ВМЗ-Сопот.

Така Борисов се срещна със собственика на предприятието Емилиян Гебрев и членове на инициативния комитет на протестиращите работници. "Винаги съм бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог“, казал премиерът на срещата, цитиран от пресслужбата си.

От съобщението не става ясно как ще се изчистят спорните въпроси по договорите, но финансовият директор на "Емко" Димитрина Маркова обясни, че Борисов е наредил още във вторник Караниколов и Гебрев да отидат в "Кинтекс" и да се уреди проблемът със спрените договори. Ако това не стане в рамките на утрешния ден, в сряда работниците отново ще са на протест под прозорците на Министерския съвет, където сутринта се очаква да се съберат и журналисти на протест срещу заплахите на политици.

След като в края на юли бе прекратен лицензът на "Емко" и връщането му бе протакано до 6 октомври, "Кинтект" прекрати три договора с частната фирма за производство на два вида боеприпаси за Индия. Макар продукцията да е готова и да стои в митнически складове, "Кинтекс" предпочете да не изчаква развитието на ситуацията около лиценза, а превъзложи поръчката на ВМЗ-Сопот. Караниколов обясни, че така – дори и с неустойката за забавяне на доставката, "Китнекс" щяла да спечели повече, заради предложените с 10 процента пи-ниски цени от ВМЗ.

Работещите в "Емко" обаче настояват договорите да бъдат възобновени, продукцията експедирана и сумите но договорите – платени. Ако във вторник няма развитие по проблема в полза на "Емко", в сряда около 1500 души ще се стекат на протест на жълтите павета, заканват се работниците.

"От утрешното дипломатично решение на министър Караниколов ще зависи дали протестите ни ще продължат“, каза Димитрина Маркова.

Емилиян Гебрев също коментира, че очаква нещата да се възстановят в положението, в което са били преди отнемането на лиценза. Относно ситуацията, в която "Китнекс" вече е възложил допълнително производство на ВМЗ, Гебрев посочи, че това не е проблем на "Емко".

"Този, който го е прехвърлил, той да си го върне. Това не е наш проблем. Това си е проблем на министъра. Нас ни удовлетворява решение – принципно. Не става въпрос само за нас. Това означава аз да вляза във вашата къща, да взема вашия хладилник и да го дам на колежката ви тук. Не може да има такива неща в ХХІ век. Има конституция, има частна и държавна собственост изравнени. Това е принципен въпрос“, заяви Гебрев. Според него, ако всичко се върне на изходна позиция май месец, те ще си понесат всички загуби, без да имат каквито и да било претенции.

Маркова обясни, че по време на срещата не е ставало въпрос за дълговете на "Емко" към Министерството на отбраната за ползването на техни складове, но този въпрос може да бъде уреден на следващ етап, ако частното предприятие си върне договорите и си получи парите за изпълнението му.

Гебрев заяви пред журналисти, че ако е на мястото на Караниколов след такъв скандал, след такива груби грешки, за да си запази честта и достойнството, на часа и секундата, би си подал оставката. "Аз това бих направил. А сега дали той ще си я подаде, или не, е въпрос на морал и на вътрешно разбиране“, каза още Гебрев.

Часове преди срещата при Борисов, Караниколов коментира пред БНТ, че поведението на "Емко" вече прилича на рекет към държавата.

От думите на министъра обаче стана ясно, че не смята да възстановява прекратените договори на частното дружество. Той посъветва "Емко" да побърза да изнесе складираната в Бургас продукция, за да може да реши проблема си недостатъчното складове.

"След като им е върнат лицензът, могат да изнасят и затова ме учудва защо са тези протести, че им спираме работата. За нея има интерес, те могат да я продадат. Вече усещаме някакъв рекет спрямо държавата", каза Караниколов.

Преди дни той беше казал, че от ВМЗ имат интерес да купят тази продукция и те да я пласират през договорите си с "Кинтекс", но предприятието заяви, че целта на държавата е да изкупи на безценица тяхната стока и да реализира още по-голяма печалба.

Караниколов заяви, че няма начин прекратените договори между "Кинтекс" и "Емко" за продажба на продукция да бъдат върнати на частното предприятие. Караниколов каза, че "Емко" и "Кинтекс" имат договори по други поръчки и там няма проблем.

След намесата на премиера обаче предстои да се види какво ще е действието на държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?