Борисов иска заменки в София, за да спести 13 млн. лева

"Моята единствена задачка е да спестявам живите пари, за да може да ги вкарваме в реалното строителство"

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

"Моята единствена задачка е да спестявам живите пари, за да може да ги вкарваме в реалното строителство." Това заявява премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата на правителственото заседание, проведено във вторник.

На заседанието присъства и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Причината е точка от дневния ред, свързана с отчуждителни процедури и тяхното финансиране във връзка с изграждането на София – Калотина, Софийския околовръстен път и Северна скоростна тангента, за които са необходими 13 милиона лева.

Премиерът обяснява, че 13 милиона лева гълта отчуждителната процедура за София. Според него това са много пари. "Не може ли да разгледате, защото думата заменка стана мръсна дума, но тя е в закона именно в подобни случаи. Ако на тези хора по това трасе можем да им предложим терени на друго място, което те да се съгласят и да спестим 13 милиона, би било голяма помощ за бюджета", предлага Борисов на Фандъкова.

Премиерът обещава тези 13 милиона да останат за северната скоростна тангента. "Правим пътя София – Калотина, скоростен четирилентов. Там също ни трябват пари. И най-вече западната тангента. Затова молбата ми е да го разгледате внимателно Столична община и ако може да ни облекчите", казва премиерът.

Столичния кмет отговаря, че законът го позволява и че общината също търси за процедурите си такива варианти.

"Моята единствена задачка е да спестявам живите пари, за да може да ги вкарваме в реалното строителство. А с 13 милиона ние ще направим пет-шест километра от тях. Затова моля ви се максимално усърдие да положим, защото тя е много важна за София, а в същото време навсякъде в страната чакат за подобни проекти и всеки лев ни е важен. А тук имаме много земи около София и в София, които би трябвало да удовлетворят хората, които имат там реституция. Предоставете ни ги, ние като кабинет ще го направим", казва Борисов и решението е гласувано.

Кабинетът гласува Постановление за предоставяне на допълнителни бюджетни кредити на регионалното министерство, свързани с доизграждането на отсечки от магистралите "Марица”, "Хемус”, на  моста при р. Стряма, който пропадна в Раковски, както и скоростния път Бургас - Слънчев бряг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?