Борисов: Искаха да убият Пеевски със снайпер, затова сложихме охрана

Протестът е по сценарий заради влизането на България в банковия съюз, обяви премиерът

Борисов: Искаха да убият Пеевски със снайпер, затова сложихме охрана

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е бил заплашен от покушение със снайпер и затова НСО го охранява. Срещу правителството има сценарий заради влизането на България в Европейския банков съюз. Президентът Румен Радев е изцяло отговорен за дейността на НСО. Достъпът до плажа край лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец трябва да е свободен. Доган и Пеевски сами ще се откажат от охраната си. На Алепу може да има само къщичка за птици. Заплашен е гражданският и етническият мир. Който протестира, рискува да се зарази с коронавирус.

Тези изводи направи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг, часове след като в София се проведе многоброен протест в подкрепа на държавния глава. Протестиращите се събраха пред президентството, където в четвъртък сутринта влязоха прокурори, за да претърсват кабинети. По-късно се разбра, че са арестувани двама от приближените на Радев – секретарят му Пламен Узунов и съветникът му Илия Милушев.

Брифингът, всъщност, имаше характера на пространен монолог на премиера по всички въпроси, като до него през цялото време безмълвно, подсмихвайки се от време навреме, седеше вицепремиерът Томислав Дончев. Борисов обясни, че го е взел със себе си, за да "са си двойка", както вчера, излизайки при протестиращите, президентът Радев водел със себе си вицепрезидента Йотова.

В началото на изказването си пък премиерът сравни самия себе си с артиста Камен Донев, известен със своите сценични монолози.

Пряк изстрел

Заговорът срещу Пеевски е бил налице по време на атаката с гранатомет срещу бившата барета Алексей Петров, обясни премиерът. Неуспешният атентат срещу Петров бе извършен през 2015 година.

Според Борисов по същото време МВР разкрило, че е нает апартамент с видимост, която давала възможност за "пряк изстрел" със снайпер по Пеевски. Полицаите му показали и схемата.

"Затова сложихме охрана", каза Борисов.

Заплахата от атентат бе обявена от МВР през февруари 2016 г. Тогавашният главен секретар на ведомството Георги Костов обясняваше, че Пеевски първоначално отказал охраната, но след това бил убеден от НСО.

Борисов заяви, че самият той нямал никакви отговорности към службата. Тя била под прякото ръководство на Радев, който отговарял за подбора и действията на охранителите.

Премиерът се удари по челото, разказвайки за заглавие в сайт – че прокуратурата влязла в президентството, след като Радев "скочил" на Пеевски и Доган.

"Как е скочил като четири години им държи охрана", попита Борисов.

Няма го охраняваното лице, не плажува на пешкир

Премирът се усъмни и в действията на охранителите от НСО, които преди няколко дни изгониха съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и Иво Мирчев от плажа до лятната резиденция на Доган край Росенец. Един от служителите изхвърли националния флаг, носен от Иванов и Мирчев.

Борисов попита как така охранителят си е позволил да направи това, след като много добре е знаел, че всичко се снима. По думите му освен това "охраняваното лице", т.е. Доган не е бил в близост, не е плажувал на "пешкир" и нищо не е налагало охранителите да реагират по този начин. Можело дори да поканят Иванов и Мирчев и да им предложат помощ с кърпите, ако са дошли за плаж. Премиерът се усъмни, че и изблъскването на двамата във водата не е било съвсем сериозно. Защото ги бутали, докато не започнат да "джапкат" из водата, а след това ги оставяли. После двамата си тръгнали безпроблемно.

Премиерът попита защо темата с охраната на Доган не се е повдигала, когато ДПС подкрепяли Радев за президент.

"Сега нали виждате как добре е сглобен протестът, Христо Иванов протестира в подкрепа на тези, които го къпаха", обобщи премиерът, като се опита да прикачи лидера на "Да България" към снощния протест през президентството в подкрепа на Радев.

Според него няма как да се говори за опит за преврат, защото прокуратурата не е задала на президента дори един въпрос, а е арестувала съветниците му. Борисов обясни, че за арестите на министрите си той разбирал от медиите. И никога не протестирал, а само уволнявал и попита дали охранителите на Доган са уволнени от НСО. Премиерът каза, че такъв бил стилът на работа на главния прокурор Иван Гешев – общувал пряко с главния секретар на МВР и дори вътрешният министър не знаел кого ще арестуват.

На дискотека или при президента

Борисов заяви, че протестът в София бил в нарушение на всички противоепидемични мерки и обяви, че организаторите заслужавали да бъдат санкционирани както него го глобили, когато бил без маска в "Рилския манастир". Премиерът напомни, че са затворени дискотеките и нощните клубове, но заплаши, че ще ги отвори пак.

"Каква е разликата между една дискотека и снощното масово събитие на президента Радев? Три-четири-пет хиляди колкото повече са били, толкова повече трябва да им е наказанието. Мен как ме глобиха? Те вчера показаха, че не ги интересуват мерките и законът", заяви премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България