Борисов искал газопроводи и реактори като застраховка срещу война и мигранти

Строителите не зависели от кабинета, ГЕРБ помагала и на малките, и на големите фирми

Борисов искал газопроводи и реактори като застраховка срещу война и мигранти

"В политически смисъл нямам страх – минал съм през костинбродски афери, стояли са ми пред къщата. Истинският ми страх е мигрантската вълна. Страхът ми е от война", това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" по БНТ в петък.

Със страха си от война и мигранти, за които обаче българите забравили, благодарение на външната му политика, премиерът защити плановете за изграждане на газовия хъб "Балкан", участието в проекта "Турски поток" и на втората атомна централа "Белене".

"Тази вътрешна необходимост на държавите от враг да не избие към Черно море. Затова искам тези геостратегически проекти да минат през България. Защото там където има газопроводи и реактори – война няма", заяви Борисов.

В интервюто си, записано по-рано през деня в Брюксел, той говори за газовите проекти, за миграцията, за пречките пред влизането на България в Шенген, за отношението на държавата към строителите, за ударното харчене на бюджетния излишък.

"Ние можем днес да вземем решение и да кажем подписваме за "Турски поток", но не искаме да го последва съдбата на "Южен поток". Затова работихме и за газов хъб "Балкан". Около 3 милиарда струва т.нар. тръба до Сърбия и затова трябва да водим разговори с политическата класа. Ако утре санкциите срещу Русия станат такива, че не идва газ и се озовем с 3 милиарда заровени под земята… Ние имаме ясно изказано желание и от Русия, и от Турция и сега трябва, понеже сме първи (Гърция също иска "Турски поток" да мине през територията ѝ – бел. ред.), да намерим техническото решение. Ето тема, по която съм готов да чуя всяко мнение. Само че това не се говори, нали", посочи Борисов.

Пари за пенсионери, а не за предсрочни избори

Борисов обясни още, че не вижда смисъл в евентуални предсрочни избори, въпреки че обясни, че не се страхува от това. Аргументът срещу предсрочен вот беше, че парите за това – 50 млн. лева, можело да се дадат за великденски добавки на пенсионерите, както са дадени сега за коледни.

Според Борисов темата за предсрочни избори се засяга сега, тъй като, когато има излишък, апетитите за управление ставали големи. Обясни, че на предстоящите през следващата година избори за европарламент щяло да се види "кой колко струва". В момента обаче не виждал алтернатива на настоящото управление.

"БСП много говори за алтернатива, но ако им се постави въпросът: "А с кой ще управлявате, след като "Обединените патриоти" са толкова лоши? Каква ще е формата на управление? Покажете си едно правителство в сянка да видим кои ще са министрите." – ще ни улеснят много във взимането на решение, а и избирателите", смята премиерът.

Като аргумент срещу предсрочните избори Борисов посочи и несъгласието на някои държави от ЕС България да стане част от Шенгенското пространство, въпреки че формално е изпълнила критериите. Според премиера противниците на приемането на страната в Шенген се страхуват да не би това работещо правителство да бъде сменено с друго – неработещо.

Строителите не зависели от кабинета

Той защити решението на правителството да разпредели ударно близо 1.7 млрд. лева от бюджетния излишък основно за изграждането на магистрала "Хемус". Това решение беше критикувано от БСП, според които е взето, тъй като от магистрали може да се краде, а от пенсии – не. Борисов повтори дългогодишната си теза, че дострояването на магистралата ще сближи икономически изостаналата Северна България с южната част на страната, през която минава магистрала "Тракия". Той не пропусна да нападне БСП за това, че при тяхното управление винаги имало дефицит, а при това на ГЕРБ не било така, заради по-голямата събираемост.

Премиерът отхвърли твърденията, че правителството помага на големите строители, които пък подкрепиха управляващите в протест срещу опозицията от БСП. Според Борисов като дясна партия ГЕРБ помагали и на малките, и на големите компании.

Той смята, че строителните компании, които печелят обществени поръчки, не зависят "по никакъв начин" от правителството. Аргументът му е, че кабинетът само осигурява парите, а Агенция "Пътна инфраструктура", общините правят обществените поръчки. Агенцията обаче е под шапката на регионалния министър, който пък е част от правителството. Голяма част от кметовете, особено на големите градове, са представители на ГЕРБ.

Защита на антикорупционната комисия

На въпрос за тълкувателното решение на ВКС относно гражданската конфискация, в което се казва, че не може антикорупционната комисия, която осъществява тази конфискация, да запорира имущество на лица, чиито наказателни дела са прекратени, Борисов защити КПКОНПИ. Заради това решение на ВКС депутатите спешно промениха закона за конфискацията, за да обезсилят решението на съда.

Според Борисов законодателството в тази област е толкова добро, че е "ЕК го аплодира", а и е довело до премахването на "три от точките от механизма за сътрудничество и оценка".

Несправедливият президент

Борисов се ядоса на въпрос на водещия Бойко Василев защо се конфронтира с президента Румен Радев. "Ама вие днес един въпрос не ми зададохте, който да е истина!", възмути се премиерът. От отговора му стана ясно, че смята, че президентът напада правителството, градивните му критики се приемат, но било несправедливо да не се споменават заслугите на ГЕРБ.

"Не стига, че той ни шамари ежедневно, а питате аз ли водя война. На базата на неговите критики за военната техника, над 200 милиона се дадоха за ремонти на самолети и казарми. Всяка критика, която е градивна, аз я приемам. Ама да не кажеш една дума за БСП, да не кажеш за десетилетната им история и да хвърляш всичко върху нас… аз също мога да разказвам много неща, с които не съм съгласен. Питам ако тези 6.7 милиарда, които дадохме за американските централи, за КТБ, за реакторите на АЕЦ "Белене", нямаше ли да го усетят хората. Когато критикуваш ГЕРБ, кажи и една дума за това. Тогава ще е справедливо", коментира Борисов.

Той оправда отсъствието на представители на партията на сеща при президента за изборното законодателство в четвъртък. Причините за отсъствието на представители на партията и на правителството били, че "аз съм в Брюксел, второ, когато го правиш, проверяваш – в същото време беше тържеството за полицай на годината".

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?