Борисов: Искам да изкопча думата "предсрочни" от управляващите

Протестиращите и на Френската революция се направиха, баялдисаха 50 дни вече, а депутатите напускат НС като кюрдски партизани

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Искам да изкопча думата "предсрочни" от управляващите, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред репортери в четвъртък по повод новата си позиция за провеждане на предсрочни парламентарни избори през май догодина заедно с европейските, а не още тази есен, както говореше досега.

От обясненията му стана ясно, че според него към нов вот не може да се върви без промени в изборното законодателство, а управляващите умишлено ги бавят, но до февруари -март няма как да не ги приемат, а два месеца след това и без това ще има избори за Европейски парламент. Неговата прогноза е, че дотогава държавата ще е влязла в рецесия.

Протестиращите баялдисаха 50 дни вече, но партиите във властта са се втвърдили

Според Борисов сега партиите във властта са се втвърдили дотолкова, че няма да изпуснат управлението, независимо от протестите. И демократичен начин за сваляне на настоящия кабинет няма, тъй като "трите партии – "Атака”, ДПС, заедно с партията майка БСП, са толкова добре коалирани, толкова са стегнати в единен юмрук".

"Виждате - хората играят театрални постановки, изкарват пиано, свирят, на Френската революция се направиха, какво ли не правят милите всяка вечер. Баялдисаха 50 дни вече, и тези все едно ги няма. И понеже нас са ни сложили откъм шумната страна на парламента, където свирят и дюдюкат, от тяхната страна е тихо и са си направили кордон, си мислят, че няма протести. Стане ли 16.00 часа, като кюрдските партизани напускат. Виждате какво нещо е", коментира той.

Борисов веднага даде сравнение със себе си: "Моите методи на управление са, когато има напрежение в обществото - подаваш оставка", каза той.

Наглите управляващи няма да променят изборния закон преди февруари-март

"Вчера, много ясно и надълго обясних, че ние сме за незабавно провеждане на предсрочни избори. Само че, вместо да се проведат незабавно предсрочни избори, тройната коалиция се втвърди и се видя, че колкото и десетки хиляди протестиращи да излизат, не могат да ги накарат да си отидат", каза бившият премиер, който уточни: "ние сме отговорни хора и си представяме нещата във фактически вариант".

"Именно затова – мина май, мина юни, мина юли, влязохме в август. На протестиращите искам да кажа, че най-важната точка, която трябваше да се гледа в тези два месеца и половина, беше промяна в Изборния кодекс. Те (управляващите -бел.ред.) неслучайно излязоха във ваканция сега, без да се вкара подобна точка. Неслучайно ние искахме август да се работи само по тази точка. Десни, реформатори, всички, които са на улицата, сами казват, че ако сега се проведат незабавно избори по стария избирателен закон, ще се възпроизведе статуквото. Значи по пътя на елементарната логика следва, че без да е променен избирателният закон, избори веднага са в услуга на тази тройна коалиция, която ще се възпроизведе пак. Затова отправих апел към всички демократични сили натискът върху парламента да бъде за промяна на Изборния кодекс и веднага след това предсрочни избори. Сега сме август, не сме май. След него идва септември. Докато вкарат точката за изборния закон, тя може да стои 6 месеца. Като ги виждате колко са нагли – дали по-рано ще променят избирателния закон ?! Ще дойдат февруари – март. Само след два месеца са изборите за европейски депутати", посочи лидерът на ГЕРБ.

"При тази бедна държава, при това неспособно да събира приходи правителство, виждате, че последните месеци държавата върви със страшна сила надолу. При тези протести ежедневно, нито нови инвеститори ще дойдат, нито ще има растеж. Убеден съм, че към зимата държавата ще дойде в рецесия. За разлика от тези, които са извън парламента и могат да си говорят каквото искат, ние сме отговорни хора и си представяме нещата във фактически вариант”, заключи Борисов.

"Шамари, Петна, Чикаговци, хората с прякори - те изостриха протеста"

Лидерът на ГЕРБ освен това смята, че през февруари и сега са същите ударни групи, които в четвъртък били пред централата на ГЕРБ - "Шамари, Петна, Чикаговци, хората с прякори - те изостриха протеста. За разлика от ГЕРБ, БСП са партия, която по другия начин... ми те с първите си назначения, не случайно тръгнаха по другия начин, нестандартния. Те са партия, която е взривявала църкви, давала е хора на прасетата да ги изяждат, убивала е хора, прекръствала е хора".

"И не мога да разбера как ДПС е в коалиция с БСП - това е партията, която е направила възродителния процес и те са в коалиция с тях. Е, имат си лидери да си го мислят", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?