Борисов: Искаме ресор "Киберсигурност" в ЕК, вече сме високотехнологична икономика

"Измишльотина" е, че искаме "Земеделие"

Борисов: Искаме ресор "Киберсигурност" в ЕК, вече сме високотехнологична икономика

"Измишльотина" е, че България иска да получи ресор "Земеделие" в новата Европейска комисия, настояваме за еврокомисар по високите технологии и киберсигурността, съобщи премиерът Бойко Борисов в петък пред репортери. Той опроверга информацията на брюкселското издание "Политико" (Politico), което цитира български представител с думите: Имаме интерес от портфейла "Земеделие".

В публикацията се отбелязва, че ресор "Земеделие" е ключов и е сред тези с най-високо финансиране, но също така и често е повод за сериозни разногласия вътре в общността.

Желанието на България да отговоря за киберсигурността на целия Европейски съюз идва малко повече от месец след най-мащабното изтичане на лични данни от българска институция – Националната агенция по приходите, която бе хакната и бяха източени личните данни на над 5 млн. българи.

Към момента българският еврокомисар Мария Габриел отговаря за "Цифрова икономика и цифрово общество".

Борисов обясни бъдещата ѝ дейност като "ресора, който е сега, плюс разширение".

"Някой си измисля глупости и вие ме карате да ги коментирам. Ще се научите да питате нещо, което е важно, а не измишльотините на някого. Благодаря", скара се Борисов на медиите при посещението си в Крумовград, където в петък тържествено откри рудник за добив на злато. Във видеото от събитието, излъчвано на живо на фейсбук страницата му, се чува женски глас зад кадър, който казва: "Не, не, не го коментирай това!", но премиерът не се сдържа и коментира.

"Това, което искаме, са модерните ресори – киберсигурност, управление на IT технологии, това сме го заявили в мое лице преди месец и половина. За какво ни е ресор "Земеделие"? Там парите са ясно и точно разпределени за всички държави. Какво ще направи (Габриел) в ресор "Земеделие"? Някой пуска тези слухове, за да излезе, че, едва ли не, не са ни го дали", заяви гневно Борисов.

От думите му стана ясно, че заявката на България да отговаря за киберсигурността в ЕС почти съвпада по време с атаката срещу НАП.

В момента еврокомисарят по земеделието е от Ирландия. Това е Фил Хоган, който е номиниран от Дъблин и за новия състав на комисията. По неофициална информация "Зеленият остров" иска да получи портфейл "Търговия" или да запази сегашния си пост.

При откриването на рудника за добив на злато на канадска компания в Крумовград, премиерът заяви: "Това е вече високотехнологична икономика с много придадена стойност. Последните две години – три износът ни за Германия и Западна Европа е по-голям от вноса. От там нататък, мерцедеси, беемвета, аудита – за нас, а изнасяме високотехнологична продукция".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа