Борисов из Родопите с рейтинга на S&P : Преди мен децата учеха в землянки, пътищата бяха непроходими

Не хвърляме пари от джипката. Всеки път когато на Радев му потече злобата, излиза рейтингова агенция и казва какво мисли за България

Борисов из Родопите с рейтинга на S&P : Преди мен децата учеха в землянки, пътищата бяха непроходими

Премиерът Бойко Борисов използва новината за потвърдения кредитен рейтинг на страната от агенция "Стандарт енд Пуърс", за да се похвали, че не правителството, а световните експерти опровергават критиките на президента и БСП за фалит на държавата. По-късно в събота Борисов отиде с добрата новина на обиколка с джипката в Родопите, където инспектира ремонтирани пътища и селско училище заедно с министъра на финансите Кирил Ананиев, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министъра на образованието Красимир Вълчев.

Борисов посети местното училище в село Бирково, за да види извършения в него ремонт. "Училище-дворец! Прекрасно е", възкликнаха събрали се местни хора и аплодираха премиера.

"Корнелия и Радев викат, че хвърлям парите от джипката, а то ето - ето го пътят, ето го училището", коментира Борисов."Тук примерът е типичен – децата учеха в землянки, сега имат просторно училище. Пътищата бяха непроходими", заяви той.

"Всеки път, когато президентът Радев се обади и му потече злобата, през нощта излиза световна кредитна рейтингова агенция и казва какво мисли за България", каза още Борисов. 

Той също така отчете, че е извадил страната от най-тежката финансова криза през 2008-2009 г

"Не само извадихме страната от финансовата криза, когато ми се подиграваха, че пицата е постна, БВП беше към 56 млрд, а сега в кризата е 119 млрд, лв., не само извадихме и стабилизирахме финансите, но тази година ни приеха в европейския финансов съюз на най-стабилните държави и чакалнята на еврозоната", похвали се още Борисов.

Заварихме изтърбушената КТБ 4.7 млрд. лв. дупка, която работихме да запушим и ги възстановихме, допълни той. 

Икономиката ще се възстанови бързо от пандемията

По-рано Борисов написа във Фейсбук, че потвърденият кредитен рейтинг  е поредната добра оценка на престижна международна агенция за страната ни, което показва, че мерките предприети от правителството са в правилна посока и дават резултати. Не ние, а световните експерти опровергават тезите на нашите противници за фалит на държавата, каза Борисов. 

"Според световните експерти от агенцията ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт. Заедно със запазената външна конкурентоспособност ще можем бързо да се върнем към ускорено нарастване на БВП", коментира Борисов в профила си във Фейсбук.

"Очаква се бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години", допълва той.

Така Борисов отговари косвено на критиките на президента Румен Радев отпреди ден, че бюджетът на държавата е "след мен и потоп".

Изказването на Радев беше критикувано в събота и от финансовия министър Кирил Ананиев пред Дарик радио.

Ананиев: Президентът не познава нещата

"Бюджетът е основният финансов план за годината. Бюджетите трябва да се коментират от хора, които имат необходимото образование, а не с общи приказки. Не мога да си представя, че президентът произнесе тези думи. Той не е дълбоко в нещата, той не ги познава. Надявам се да не са му ги дали тези думи неговите секретари, за да го подведат", заяви Ананиев.

"Не съм подвеждал нито един министър-председател, нито едно правителство", каза Ананиев, който изброи колко бюджета е правил до този момент. "Това ми е 35-ият бюджет, работил съм с всички правителства досега и съм работил честно и достойно и мисля, че тези бюджети бяха характеризирани с добри показатели и цели и спазване на фискалната дисциплина на държавата."

Ние сме с най-ниския дефицит. Предвиждаме тази година да завършим с 4,4 % дефицит, добави финансовият министър. Дългът ни в 2023 г. ще бъде 28,2 % от БВП, докато на другите европейските страни дефицитът им беше 70 % от БВП, посочи още Ананиев. За следващата година предвиждаме 2.5 процента ръст на БВП, допълни той.

Ананиев отбеляза, че е ясно, че икономическото ни възстановяване е свръзано с това на партньорите ни от Европейския съюз.

По думите му обаче, бюджетът ни за следващата години е направен така, че да се изпълнява от всяко едно правителство, което ще дойде, независимо от разпределението на политическите сили.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?