Борисов избра магистралата пред парламентарния контрол

Снимката е архивна, МРРБ

Народното събрание не успя да проведе петъчното си заседание заради липса на кворум. В пленарната зала се регистрираха 106 депутати при необходими 121, за да се проведе заседанието. При повторното броене се регистрираха само 112 души.

Така Народното събрание излезе в предизборна ваканция до 30 октомври. В програмата на последното заседание бе включен парламентарен контрол, в който трябваше да участваи премиерът Бойко Борисов. Той бе питан от лидера на БСП Корнелия Нинова относно политиката по национална сигурност, свързана с приемането на страната в Шенген.

След провала на заседанието Нинова обвини Борисов, че е наредил на депутатите си да му спестят контрола. Малко преди 10 часа, още докато в кулоарите на парламента партиите се разправяха кой е провалил заседанието, премиерът Бойко Борисов започна да излъчва на живо във "Фейсбук" как пристига за откриването на новата отсечка на магистрала "Хемус" край Ябланица.

"Борисов удари дъното"

Социалистите заподозряха, че именно това е причината за проваленото заседание. "Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, но днес той удари дъното. Нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген", каза Нинова.

По думите ѝ страхът на премиера да ми отговаря е по-голям от парламентаризма. „Ще ви разкажа, сега ми излезе един спомен от едно интервю на един генерал, шеф на НСО на парламента: "Винаги усещаме, кога едно правителство си тръгва. Когато министър-председателя отказва да идва в парламента да отговаря на въпроси или ако случайно дойде иска от нас да го извеждаме от страничния вход", добави тя.

Според депутата от БСП Георги Свиленски обаче премиерът не го било страх от парламентаризма, а лично от Корнелия Нинова.

От БСП припомниха, че миналата седмица мнозинството в парламента отказа да задължи премиера поне веднъж месечно да се отчита пред депутатите.

По думите на Свиленски от БСП са били 48 или 50 депутатите, а от ГЕРБ - 42.

"Преди ден депутатите от ГЕРБ бяха толкова много, а днес, когато премиерът трябва да отговаря на лидера на опозицията, тях ги няма. Или не си уважават премиера, или не уважават Народното събрание. Факт е, че едно от двете не уважават", добави депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

"Петък е ден на опозицията"

От ГЕРБ отговориха, че "петък е ден на опозицията" и тя е трябвало да организира своето присъствие в зала, за да чуе отговорите на премиера Борисов.

"Ние сме били толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания и празниците, които днес трябва да бъдат посетени от колегите народни представители в техните региони", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Попитана защо е имало само два опити за регистрация, Дариткова отговори, че няма изискване колко да бъдат те.

Юлиан Ангелов от участващата във властта ВМРО обаче подчерта, че са липсвали и депутати от БСП. "Забелязах не само в ГЕРБ и в други, а и БСП бяха наполовина в Народното събрание. Ние като народни представители от "Обединени патриоти" сме си изпълнили задължението", каза той.

Добави, че трудно може да повярва, че има договорка между ГЕРБ и БСП за кворума. Според него до проваленото заседание може да се е стигнало "с оглед на напредването на предизборната кампания“.

Споделяне

Още по темата

Още от България