Борисов издействал от Барозу да "наблюдава" срещата на Дянков с Оли Рен

Борисов издействал от Барозу да "наблюдава" срещата на Дянков с Оли Рен

Премиерът Бойко Борисов е използвал участието в срещата на върха на ЕС, за да "ангажира" председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и германския канцлер Ангела Меркел с предстоящото изясняване на ситуацията с бюджетната дисциплина в България и достоверността на статистическите данни, които подаваме в Брюксел.

На това изясняване ще е посветена срещата в понеделник на българския финансов министър Симеон Дянков с еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Оли Рен, който е от партията на либералите.

Борисов е настоял Барозу, който е от Европейската народна партия, към която се числи и ГЕРБ, да наблюдава срещата, за да се изчистят всички детайли и да не се създава проблем от страна на Европейската комисия.

Борисов каза, че шефът на ЕК е поел подобен ангажимент. Българският премиер е разговарял и с Ангела Меркел за предстоящата проверка на Евростат в България, както и за влизането на страната ни в Шенгенското пространство.

Премиерът окачестви срещата на Европейския съвет като много тежка. "Имаше спорове по всички текстове, дори мисля, че ЕК ще преформулира някои от тях. Налага се изводът, че добре, имаме евро, имаме еврозона, но няма обща икономическа политика. В тази посока трябва да се работи много активно, като към всичко се добави и енергийна обща политика", изтъкна той.

Никога не съм виждал лидерите толкова омърлушени. Много от премиерите си заминават след днешната среща, всички отчитат огромен спад в популярността си в своите държави. Има стачки, митинги, демонстрации и всички са наясно, че трябва да се вдигне пенсионната възраст, да се орязва бюджетната сфера, да се намалят пенсиите. Това се отрази върху настроенията на целия съвет и нервността бе много голяма, разказа Бойко Борисов.

Иначе България, по думите му, няма притеснения от приетите от Европейския съвет решения за по-строг контрол на националните бюджети и за представяне на бюджетните планове в Брюксел. Премиерът каза, че е готов дори да предложи специално законодателство по подобие на Германия за залагане на вътрешни спирачки пред увеличаването на външния дълг и дефицита.

Що се отнася до санкциите за страните, които нарушават бюджетната дисциплина,, Бойко Борисов е сигурен, че те няма да са крайни, защото няма консенсус за отнемането на правото на глас на неизрядните държави и защото, по думите му, едва ли ще се стигне до орязване на пари от еврофондовете.

Сутринта в четвъртък пред Нова тв Дянков се опита да обясни защо Оли Рен е бил строго критичен към България преди няколко дни, когато обяви, че иска да знае какви причини са накарали правителството да смени бюджетната си прогноза за тази година без да има икономически причини за това.

"В началото на следващата седмица ще се видим. Там малко може би некоректно са му представили информацията, в смисъл, че информира се, нотифицира се Европейската комисия само когато вече бюджетът е минал през парламента и той става закон", каза той.

"Само вчера имаше две неприятни новини за Европейската комисия. Първо, вероятната нова премиерка на Словакия каза, че ако те станат, нейната партия стане водеща, което е много вероятно, те няма да платят вноската си за помощта на Гърция. И по този начин целият гръцки план за помощ от Европейската комисия може внезапно да пропадне. И второ, Испания обяви, че .. . понеже и пазарите много натискат, че вероятно там ще има банкова криза, обявиха нов, нов, вече за трети път един вид ревизия на бюджета, нова група мерки, за да успокоят пазарите. От тази гледна точка разбирам, че Оли Рен постоянно му идват оттук, оттам удари и той иска да е сигурен, че в една или друга държава нещата вървят добре", коментира още Дянков.

"Аз приветствам това и искам колкото по-скоро всъщност те (експертите на ЕК - бел.ред) да дойдат в България, да се запознаят с данните, в началото на следващата седмица аз ще ги запозная с предварителните данни, за да е всичко ясно", каза още той.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?