Борисов издигна Румяна Бъчварова за вътрешен министър

Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС ще бъдат сменени, обеща премиерът и обвини коалиционните партньори задето изглеждал зависим от ДПС

Борисов издигна Румяна Бъчварова за вътрешен министър

Премиерът Бойко Борисов разреши за броени часове кризата в кабинета, възникнала след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков, като издигна на негово място вицепремиера по коалиционната политика и административната реформа Румяна Бъчварова, като същевременно прие поисканата от Вучков смяна на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС. В четвъртък сутринта той пристигна неочаквано в парламента, "за да обясни някои важни неща" и да разсее съмненията, че е зависим от ДПС, тъй като всички, които го познавали, знаели, че е "неуправляем". Съобщението му за Бъчварова така сащиса депутатите, че те въобще не повдигнаха въпроса защо трябваше да бъде жертван Вучков.

Премиерът потвърди, че в петък ще поиска оставките на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, които са считани за кадри на ДПС. Именно отказът му да бъде стартирана процедура за тези смени стана повод за внезапната оставка на досегашния вътрешен министър.

Решението на Борисов идва след кризисен разговор със съпредседателя на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев, който по-рано в четвъртък съобщи, че оставката на Вучков, която РБ се опитваше да предотврати, е "необратим акт", но ще бъдат сменени и главният секретар на МВР и шефът на ДАНС, както настояваха РБ.

"Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието и гражданската квота на вътрешното министерство. Ще положа огромни усилия по никакъв начин милиционерски номера да не минават повече. Ще предложа вицепремиера Бъчварова за вътрешен министър, така че се надявам ГЕРБ и реформаторите да оценят жеста, че искам гражданското начало. Надали някой от опозицията би се съмнявал, че тя ще тръгне да прави операции по тях и да ги тормози. Дано колегите от БСП, ДПС и "Атака" да ме разберат правилно", заяви Борисов, който по-рано мотивира отказа си за смени по върховете на службите с желание "да не възпали опозицията".

Румяна Бъчварова ще остане и вицепремиер, като към досегашния ѝ ресор ще се добави и МВР, за което в момента отговаря силовия вицепремиер Меглена Кунева.

Премиерът съобщи още, че в петък ще дойде отново в парламента, за да иска оставките на Писанчев и Лазаров. Той демонстративно помоли коалиционните партньори да бъдат в залата, "за да не се налага тези колеги да ни подкрепят", визирайки депутатите от ДПС.

"Това е нестабилността на правителството", отбеляза Борисов."Искам да ви уверя, че въпреки принудата, аз съм принуден от начина, по който всичко се случи да постъпя по този начин. Фактът е факт", каза премиерът, без да обясни какво точно го принудило да действа така.

Неговото разбиране е, че "на тези важни места трябва да се поставят професионалисти, а не политици", защото "всяко сътресение в службите е пагубно".

На ход е президентът

Като се има предвид, че Румяна Бъчварова е социолог и работата ѝ като началник на кабинета на Борисов в първия му мандат и сега като вицепремиер няма нищо общо с МВР, от особена важност е фигурата на главния секретар на МВР, на който тя трябва да разчита.

Според обясненията на Радан Кънев, Борисов е обещал с персоналните промени, които ще направи в сектора, да разсее напълно подозренията за някаква роля на ДПС зад оставката на Вучков. Това обаче съвсем не е сигурно, тъй като, според източници на Mediapool, премиерът е дал ясно да се разбере, че реформаторите няма да имат думата за кадровите му предложения, след като е благоволил да изпълни желанието им да махне Лазаров и Писанчев.

В създалата се ситуация има доста неизвестни, първата от която е дали Светлозар Лазаров ще подаде доброволно оставка, тъй като длъжността му е с петгодишен мандат, а ГЕРБ в последния момент се отказаха при гласуването на промените в Закона за МВР да вкарат изричен текст за предсрочното му освобождаване.

Оттук нататък ключова ще е ролята на президента Росен Пелвнелиев, от чийто указ зависят назначенията на главния секретар на МВР и на председателя на ДАНС. По-рано Плевнелиев вече се обяви срещу отказа на Борисов за смени по върховете на спецслужбите.

"Създадохте усещането, че ДПС ни подкрепя"

Борисов упрекна коалиционните партньори, че като отказват да гласуват всичко, което им предлага, "създали усещането", че ДПС подкрепя ГЕРБ.

"Некоректно към ГЕРБ е това, че вие във важните гласувания създадохте усещането, че ДПС ни подкрепя. Това е политическа култура за мен, защото ако не беше минал плоският данък, ако се беше приело това, което БСП предложи да падне, ГЕРБ нямаше да остане в правителството. Отдавна вие щяхте да сте си по родните домове, а ДПС да излиза като задкулисен играч, който ни държи", каза Борисов.

"Предварителното отчуждение, което БСП преправи в предишния мандат, ако не беше прието, нито една програма на ГЕРБ за строителство нямаше да се случи. Ако ние бяхме четирите партии, подкрепящи правителството, какво значение щеше да има ДПС как гласува", продължи премиерът.

"Които ме познават знаят, че съм неуправляем"

Съмненията, че отказва да смени кадрите на ДПС от шефските постове на спецслужбите, защото го държат с някакви компромати, Борисов опроверга с житейското обяснение, че всички знаели, че е неуправляем.

"Изведнъж се получа нова маневра, че Борисвов пази Писанчев и Лазаров, защото е зависим. Не само, че бяха разсеяни от фаянса, дърветата ми броиха, улуците ми разглобиха, ако е имало нещо, въобще нямаше да ми простят, а нямаше такива могъщи служби да дойдат да седнат с мен на една маса, камо ли да ме канят от Берлин до Белия дом. Разбирам тази опорна точка. Защо ние си го причиняваме? Излиза, че г-н Писанчев, за който ГЕРБ даде отлична оценка, английските служби също, опитвайки се да правя това нещо за спокойствието на службите, аз съм зависимият човек. Въпросът е кой управлява Борисов? Тези, които ме познават знаят, че съм неуправляем", каза той.

Оставката на Вучков била "некоректен акт" и "своеобразен натиск"

По думите на премиера оставката на Веселин Вучков била "изключително некоректен акт", а според Румяна Бъчварова била "своеобразен натиск", на който Борисов не се поддал. От обясненията на Бъчварова, а и на Радан Кънев, се разбра единствено, че министър-председателят се вбесил на Вучков, тъй му е отнел възможността да блесне с новината за срещата с шефа на ФБР.

"Точно вчера министър Вучков постъпи по този начин, демонстративно ми даде оставка, която около пет секунди съм я бавил, докато напиша "Да". Считам, че това е изключително некоректен акт към мене и правителството във вчерашния ден. С цялото ми уважение към него, работил е абсолютно комфортно през тези три месеца", коментира Борисов пред репортери.

Стабилността на държавата не трябва да бъде застрашена, каза той и добави: "В сегашното положение на държавата нито има свещени крави, нито имена, нито личности, които могат да застрашават стабилността".

Преди да бъде обявена за следващия вътрешен министър, Румяна Бъчварова каза в сутрешния блок на Нова телевизия, че Борисов щял да смени главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, но когато му дойде времето.

"Премиерът никога не е казвал, че няма да смени Лазаров и Писанчев. Ще ги смени в момента, когато прецени, че е най-подходящо.... Рано или късно такава промяна ще има", каза тя. Според нея подалият оставка Веселин Вучков е знаел становището на премиера по въпроса.

В последните си публични изяви обаче Борисов бе заявил тъкмо обратното. Той защити и оневини Лазаров и Писанчев за скандала "Червей", свързан с източването на информационната система на МВР, както и за други техни гафове и провали, които преди това енергично критикуваше.

Бъчварова нарече "елементарни" обясненията за зависимост на Борисов от ДПС. Лазаров и Писанчев заеха постовете си по времето на управлението на БСП и ДПС. Това е факт, който не може да се отрече, каза Бъчварова.

Запитана дали има "сделка" между премиера и ДПС за постовете на главен секретар на МВР и шеф на ДАНС, тя отговори: "Защо трябва да направи сделка с ДПС? При първия мандат какво му се случи? Това са елементарните обяснения и търсенето на политически дивиденти от тази ситуация. Няма разумно обяснение, което да обоснове някаква зависимост на премиера от ДПС. Аз не виждам смисъл премиерът да държи кадри на ДПС".

Според Бъчварова всички са били изненадани от оставката на вътрешния министър, включително и Борисов. Тя оправда поведението на премиера с това, че Борисов "имаше политически много наситен ден".

"И по този начин подадена оставката, замъгли всичките останали събития, включително посещението на шефа на ФБР", поясни Бъчварова.

Освен това оставката "бе подадена по начин, по който не можеше да не бъде приета. Защото беше своеобразен натиск", каза тя, но продължи да твърди, че има възможност Вучков да преосмисли решението си.

Бъчварова смята, че някой се възползва от "честността и почтеността" на Веселин Вучков с цел да притисне премиера и да постави свои хора за шеф на ДАНС и за главен секретар на МВР. "Е видя се, че не стана", каза вицепремиерът без да посочи, кой е този някой, който иска да притиска Борисов.

Бъчварова допълни, че никой не "държи за шлифера" Борисов. "Ние прекалено много си задаваме този въпрос, защото сме травмирани от предишното задкулисие в българската политика. Нека не забравяме, че в службите има хора от преди, които са се върнали там. В сферата на сигурността и институциите има хора, които създават собствени интереси и собствени зависимости", каза вицепремиерът.

Бъчварова за новия МВР-шеф: Ще се търси човек с профила на Вучков

Запитана кой ще е новият вътрешен министър, тя каза: "Най-правилното решение ще бъде да се търси човек, който да има профила на Веселин Вучков – да изглежда убедително в очите на гражданите. Трябва да бъде от ГЕРБ. Имената, които в момента се въртят в публичното пространство, са обичайни, нищо ново. Надявам се издигнатата кандидатура да бъде подкрепена от всички групи".

Борисов обещал на РБ да разсея всякакви съмнения за ДПС

Оставката на Вучков е необратим акт, но шефът на ДАНС Владимир Писанчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче също ще бъдат сменени, заяви по-рано в четвъртък лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"Ние имахме много дълъг разговор с премиера вчера, може би най-дългият, който сме водили с него. Той подробно изложи позицията, че моментът за тази оставка е бил възможно най-неподходящ с оглед на посещението на президента на Азербайджан и на шефа на ФБР. Това обуславя до голяма степен решението му да не продължава с министър Вучков", обясни Кънев.

Според него ходът на Вучков е бил неуместен и не е допринесъл за стабилността на управлението.

"Имаме уверенията на премиера, че новият вътрешен министър ще бъде публичен гарант, тоест човек, който с името си ще гарантира, че реформата ще бъде ускорена, а не забавена или обърната", коментира Кънев. Борисов обещал на реформаторите, че с персоналните промени, които ще направи в сектора, ще разсее напълно подозренията за някаква роля на ДПС зад оставката на Вучков.

ГЕРБ и РБ приветстваха предложенията на Борисов

Въпреки че и РБ, и депутатите от ГЕРБ начело с председателя си Цветан Цветанов се опитваха да предотвратят оставката на Вучков и защитаваха позицията му, в четвъртък те приветстваха предложенията на Борисов. Според Цветанов това е "най-правилното управленско решение" , а според Кънев е "силен знак на политическа отговорност от страна на ГЕРБ". Вучков няма да се върне в парламента като депутат от ГЕРБ, защото така сам пожелал, по думите на Цветанов.

"За Румяна Бъчварова мога да кажа само хубави думи. Тя се ползва със силна подкрепа от партията си. Бъчварова е много подготвен човек”, бе коментарът на вицепремиера Меглена Кунева от РБ, която преди ден заяви, че оставката на Вучков е по лични причини.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?