Борисов излезе от фейсбук, за да каже, че не е ортак с Пеевски

Борисов излезе от фейсбук, за да каже, че не е ортак с Пеевски

Премиерът Бойко Борисов, който от месеци не е имал публична проява, а общува с хората чрез фейсбука си, реши да се появи на пресконференция на Националния оперативен щаб, за да каже, че не е ортак с депутата от ДПС Делян Пеевски и че не го е виждал от години. Министър-председателят бе провокиран от изказване на президента Румен Радев. В сряда той заяви, че било логично ДПС да не подкрепи на изборите него, а Борисов, защото с Пеевски били ортаци в политиката и бизнеса.

"Какво общо имам аз с Пеевски? Години сигурно не съм го виждал! Откъде накъде?", заяви в отговор Борисов. Според него таква връзка се вадела от опонентите му, когато са отчаяни. А иначе основната битка на изборите щяла да е между ГЕРБ и ДПС. Традиционно премиерът отказа да отговаря на въпроси. След като каза каквото си беше наумил, просто си тръгна.

Не познава историята

Освен, че Борисов и Пеевски са ортаци президентът напомни, че турският държавен глава Реджеп Ердоган е поздравил ДПС по случай конгреса им и че двамата с премиера са приятели. Министър-председателят се засегна и от това и обясни, че водел добра дипломация с най-големия ни съсед.

"Етническата карта е нещо, с което никой не трябва да си играе. Който не е добре запознат с историята и с Възродителния процес, моля да бъде по-внимателен", заяви премиерът.

И каза за пореден път, че благодарение на добрите отношения с Турция хиляди мигранти били спрени да не влязат в България. Посочи и че стокообменът между двете държави бил за милиарди.

Той иска да отложи изборите

Според Борисов президентът Радев искал да отложи изборите и затова провеждал консултации със здравни експерти и кметове. Премиерът подчерта, че на няколко пъти държавният глава споменал датата 28 март, а сега искал да се отметне. Радев досега не е споменавал промяна на датата, а твърди, че иска да се гарантира безопасно за здравето гласуване.

Премиерът подигравателно заяви, че никой не можел да даде прогноза как ще се развие коронавирусът до март. Иронично заяви, че може би трябва да се поиска такава прогноза от Световната здравна организация или германския институт "Роберт Кох". Борисов каза, че никой не можел да каже дори какво ще е времето тогава, камо ли епидемичната обстановка. Според премиера било възможно избирателните секции да са и на открито, ако времето е хубаво.

Споделяне

Още по темата

Още от България