Борисов изненада ГЕРБ като подкрепи смяната на шефа на отбраната

Румен Радев: няма чистка в МО; Янев: ще има още смени

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

За разлика от съпартийците си, които се обявиха срещу чистката в Министерството на отбраната и смяната на най-висшия военен, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи назначаването на нов началник на обраната.

"Вчера разбрах, че в ГЕРБ са дали пресконференция за смяната на началника на отбраната, Докато за всички останали смени считам, че служебното нямат право да ги прави, според мен
имат право за началника на отбраната, защото президентът е и върховен главнокомандващ", коментира Борисов в четвъртък пред Нова телевизия.

Той поясни, че правителството му умишлено не е назначило началник на отбраната, за да може новият върховен главнокомандващ Румен Радев да сложи човек, с когото да може да работи.

Преди ден служебното правителство предложи на Румен Радев да назначи досегашния командир на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев за началник на отбраната на мястото на вицеадмирал Емил Евтимов, а в четвъртък държавният глава подписа указа. От ГЕРБ още в сряда обявиха смяната за "безумна" и поискаха да бъде стопирана. Според бившия депутат и зам.-военен министър Валентин Радев така БСП влиза във властта през задния вход.

Радев: Няма чистка

Президентът Румен Радев от своя страна очаквано коментира, че не вижда чистка в МО.

"Няма абонирани за властта. Няма чистка в Министерство на отбраната", посочи Радев.

Назначеният от него служебен кабинет обаче предприе повсеместни смени на ключови позиции в сектора на отбраната, като стигна и до смяната на най-висшия военен.

"Нека да е ясно едно, след напускането на генерал Попов (Константин Попов - бел.ред.)до момента няма началник на отбраната, има временно изпълняващ тази длъжност, така че реално има назначаване на поста на генерал Боцев”, каза Радев.

Според него рокадата не може да генерира напрежение в сектор "Сигурност".

"България разполага с достойни генерали, няма никакви проблеми в това назначаване", каза Радев.

Той допълни, че има доверие на служебното правителство и по неговата оценка то се справя добре.

Казусът с началника на отбраната стана актуален, след като ген. Константин Попов напусна поста заради неразбирателството си с бившия си подчинен и новоизбран президент Румен Радев.

Тогавашният премиер Бойко Борисов обаче отказа да предложи титуляр на поста, въпреки желанието на военния министър Николай Ненчев.

За изпълняващ длъжността бе назначен вицеадмирал Емил Евтимов, който беше зам.-началник на отбраната. Напусналият по собствено желание ген. Попов пък поведе кандидат- депутатската листа на ГЕРБ в област Пловдив.

Рокадата бе осъдена и от “Движение Да България”, според което тя не е полезна нито за армията, нито за демократичните процеси в страната.

Янев: Възможни са още смени

На този фон служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев коментира, че са възможни нови смени, ако бъдат засечени още нарушения.

"Да, ако намерим нарушение на принципи на правилно управление, нарушение на принципи на добро стопанисване - ако говорим за други дружества, или в частност в администрацията, т.е. отклонение от нормалните служебни ангажименти и задължения на всеки един", каза Янев на въпрос може ли да се очакват още рокади.

В коментар на позицията на предшественика му Николай Ненчев, че "червената метла действа през служебното правителство", Янев каза, че не вижда нито червена, нито зелена или друга от спектъра на дъгата.

"Разбирам, че партиите са в предизборна борба в момента, но нека да припомним, че служебното правителство не участва на изборите, така че да бъдат така добри техните послания да разменят между тях, и да търсят "сърцата и умовете" на избирателите с послания към тях, а не по отношение на служебното правителство", коментира министърът.

Янев вече смени шефовете на холдинга ТЕРЕМ, "Снабдяване и търговия", "Интендантско обслужване", социалната агенция към министерството и на някои ключови дирекции, които разпределят значителни ресурси под формата на обществени поръчки.

Споделяне

Още по темата

Още от България