Борисов изправя цялата мощ на системата срещу Covid-19: Пари има, действайте!

ГЕРБ и военните даряват кръвна плазма по команда от Борисов и Каракачанов

Борисов изправя цялата мощ на системата срещу Covid-19: Пари има, действайте!

Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса, обяви премиерът Бойко Борисов в понеделник, след като правителството гласува 65 милиона лева за допълнителни мерки в отговор на епидемията.

От гласуваните от правителството 65 млн. лева се предвижда до 50 млн. лева да отидат в лечебните заведения, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус. Останалите 15 млн. лева са за покупката и прилагането на бързи антигенни тестове за диагностицирането на повече хора.

Останалите 16 млн. лева до обещаните преди ден от здравния министър 81 млн. лева допълнително всъщност ще дойдат от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Т.е. това не са допълнителни, а съществуващи средства в здравната система, които сега ще бъдат насочени за лечение на коронавирус. От тях до 6 милиона лева са определени за създаването на Covid-зоните в диагностично-консултативните центрове и 10 милиона лева - за финансирането на общопрактикуващите лекари на тяхната дейност в условията на извънредната епидемична обстановка за месеците ноември и декември на 2020 г.

"Пари има, осигурени са! От днес искам пълен преглед на медицинската помощ, която ще се осигурява на българските пациенти. Работете с пълна мощност", разпореди премиерът Борисов на министрите.

Премиерът изиска още от здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, от пациенти, преболедували Covid-19.

Джипитата с 1000 лв. за проследяване на заразени пациенти

Считано от 1 ноември всеки общопрактикуващ лекар да получава по 1000 лв. за проследяване на пациенти с коронавирус. Целта е по този начин общопрактикуващите лекари да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите. Общопрактикуващите лекари ще отразяват състоянието на пациентите в Covid системата ежедневно и ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да се предприемат за тяхното лечение.

Направленията за изследване ще се назначават електронно.

Общопрактикуващите лекари ще могат да назначават бързи антигенни тестове за своевременна диагностика на пациентите при наличие на определени симптоми.

10 поликлиники в София на първа линия

Очаква се разкриването на около 10 ДКЦ центъра на територията на София и около 40 на територията на страната да се включат в този процес. Определените екипи, които ще работят в Covid-зоните, а това са екип от лекар, медицинска сестра, двама лаборанти за образно и диагностично изследване, санитар, техническо лице, ще получават допълнителни 1000 лв. над трудовите си възнаграждения.

Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лв. за преглед и диагностика. Граждани, при които се установи, че е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от Спешна помощ до съответното лечебно заведение. Пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще бъдат проследявани от общопрактикуващите лекари, както и до сега.

ГЕРБ и военните даряват кръвна плазма

Междувременно Министерството на отбраната и ГЕРБ излязоха със съобщения за организирано даряване на кръвна плазма за лечение на болни от коронавирус. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов се създава организация за дарение на кръвна плазма във Военномедицинска академия (ВМА) за лечение на тежки случаи на Covid-19. Даряването на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия ще се извършва в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА. Условията за това са те да са преболедували Covid-19, да са излекувани и да имат отрицателен PCR тест.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ също организира кампания за даряване на кръвна плазма. Предложението е на председателя на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов. От ГЕРБ приканват всички свои симпатизанти и членове на местните структури, на Младежи ГЕРБ, Жени ГЕРБ, Старейшини ГЕРБ и Предприемачи ГЕРБ, които са преболедували Covid-19 или все още се лекуват, да бъдат съпричастни и да се включат в кампанията. Партията ще окаже пълно съдействие на всеки потенциален дарител както за необходимите предварителни тестове за наличието на антитела, така и впоследствие за самия акт на даряване на реконвалесцентна плазма. По време на цялата процедура ще се спазват стриктно всички противоепидемични мерки, уверяват от партията.

"Сигурен съм, че нашите членове ще откликнат на призива ни. Кръвната плазма може да е животоспасяваща. Нека всеки да помогне с каквото може", заяви Борисов по време на днешното онлайн заседание на Изпълнителната комисия.

"Кампанията за даряване на кръвна плазма е в продължение на акцията за подпомагане на работата на медиците на първа линия срещу вируса. В нея се включиха десетки членове и симпатизанти на ГЕРБ от цялата страна, които станаха доброволци в болници и оказаха логистична подкрепа на служителите на РЗИ", казаха от партията.  

Отново над 30% от тестовете са положителни

Нови 675 случая на заразени с Covid-19 са регистрирани през последното денонощие при направени само 2 151 PCR теста в неделния ден, който е почивен за повечето лаборатории. Положителните проби за денонощието са над 31% от общо направените, като се запазва високият дял от изминалата седмица - около и над 30%

Починалите са 33, с което общият им брой от началото на епидемията достигна 1665 души.

В болница се лекуват 3 822 пациенти, 272 от тях - в тежко състояние в интензивните отделения. Расте и броят на излекуваните – 24 408. От тях 603-ма са регистрирани през изминалото денонощие.

Общият брой на заразените в страната от началото на епидемията достигна 75 160 души, като от тях активните в момента случаи са 49 087.

Разпределението на случаите по области е: Благоевград - 33; Бургас - 13; Варна - 19; Велико Търново - 4; Видин - 23; Враца - 13; Габрово - 13; Кюстендил - 46; Ловеч - 9; Монтана - 19; Пазарджик - 20; Перник - 11; Плевен - 26; Пловдив - 16; Разград - 15; Русе - 4; Сливен - 7; Смолян - 13; София област - 34; София (град) - 332; Шумен - 3 ; Ямбол - 2.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус