Борисов иззе от Кунева европредседателството

Ускоряват се обществените поръчки за изтеглените с шест месеца напред събития

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поема на ръчно управление подготовката и провеждането на българското председателство на Европейския съюз, изземайки тази функция от досегашния отговорник – ресорния за европейските въпроси вицепремиер Меглена Кунева. Тя заедно с вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев Дончев и още няколко министри стават редови координатори с отделни задачи. Това реши правителството на заседанието си в сряда, аргументирайки промяната с изтеглянето на българското председателство с шест месеца по-рано – в първата половина на 2018 г.

Според прессъобщението на информационната служба на Министерския съвет, така ще се постигне по-ефективна координация и по-висока ангажираност на членовете на правителството. Ускорява се и провеждането на обществените поръчки, свързани с европредседателството, които също влизат под контрола на Борисов.

Обученията на администрацията, която ще отговаря за различните прояви, организацията на логистиката и други дейности около европредседателството бяха достатъчно закъснели и преди да стане ясно, че заради Брекзита България ще поеме по-рано тази важна роля.

Сега има доста за наваксване и явно на Борисов се разчита да ускори организацията.

След понижаването ѝ в йерархията по европредседателството, Кунева коментира, че когато става въпрос за националните председателства фигурата на министър-председателя навсякъде е централна и много важна. "На практика това е фигурата, около която се състоят най-важните събития. Това са така наречените съвети на върха, които взимат решения с много тежки и много важни последици”, допълни тя, цитирана от агенция "Фокус".

По думите ѝ, с вдигнатото ниво на координация нещата ще тръгнат по-бързо.

"Много е важно, че министър-председателят се ангажира с провеждането на обществените поръчки, защото това е доста тежка работа. Той ще бъде подпомаган от министъра на финансите, който има своята тежест и задължения там”, каза още Кунева.

Според нея назначаването на шестима координатори на отделни дейности "ще се отрази много положително на дисциплината”.

Шестима координатори

С преструктурирането на отговорностите Меглена Кунева става отговорна за логистиката и екипа на председателството, за което ще работи заедно със създадения специално за целта Национален център.

Томислав Дончев ще следи инфраструктурата и сградния фонд като ще работи тясно с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на НДК, където ще се проведат основните събития под председателството на България.

Координатор по сигурността логично става вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана.

Бюджетът на председателството ще се контролира от финансовия министър Владислав Горанов, комуникациите – от външния министър Даниел Митов, който преди да бъде избрана Кунева за национален координатор, имаше претенцията да е такъв. За културната програма ще отговаря министър Вежди Рашидов.

Още се обменят идеи за лидерския образ и логото

Досега 24 експерти са минали някакво обучение в институции на ЕС, а през септември започват тримесечните курсове на общо 810 души, които ще участват в организацията на събитията. Проучват се и вариантите за наем, закупуване или разработване на система за акредитация и регистрация, посочват от правителствената пресслужба.

Продължават срещите за обмяна на мнения и идеи за образа на България като лидер на Съвета на ЕС, логото на председателството, както и личности, които могат да бъдат лица на комуникационната кампания.

Преустройството на НДК продължава

Вече е съгласувана разработената от НДК документация по идейния проект за преустройство и адаптация на основната сграда за нуждите на председателството, отчитат от правителството. В края на юли в НДК са наляти 7 млн. лева за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на конгресния център за нуждите на българското председателство.

Първата среща на новото трио – Естония-България-Австрия, ще се проведе на 13 септември в Талин. Министерствата изпращат предложенията си, въз основа на които ще се актуализират предварителните приоритети на българското председателство, допълват от Министерския съвет.

Още по темата
Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?