Борисов иззе от Кунева европредседателството

Ускоряват се обществените поръчки за изтеглените с шест месеца напред събития

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поема на ръчно управление подготовката и провеждането на българското председателство на Европейския съюз, изземайки тази функция от досегашния отговорник – ресорния за европейските въпроси вицепремиер Меглена Кунева. Тя заедно с вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев Дончев и още няколко министри стават редови координатори с отделни задачи. Това реши правителството на заседанието си в сряда, аргументирайки промяната с изтеглянето на българското председателство с шест месеца по-рано – в първата половина на 2018 г.

Според прессъобщението на информационната служба на Министерския съвет, така ще се постигне по-ефективна координация и по-висока ангажираност на членовете на правителството. Ускорява се и провеждането на обществените поръчки, свързани с европредседателството, които също влизат под контрола на Борисов.

Обученията на администрацията, която ще отговаря за различните прояви, организацията на логистиката и други дейности около европредседателството бяха достатъчно закъснели и преди да стане ясно, че заради Брекзита България ще поеме по-рано тази важна роля.

Сега има доста за наваксване и явно на Борисов се разчита да ускори организацията.

След понижаването ѝ в йерархията по европредседателството, Кунева коментира, че когато става въпрос за националните председателства фигурата на министър-председателя навсякъде е централна и много важна. "На практика това е фигурата, около която се състоят най-важните събития. Това са така наречените съвети на върха, които взимат решения с много тежки и много важни последици”, допълни тя, цитирана от агенция "Фокус".

По думите ѝ, с вдигнатото ниво на координация нещата ще тръгнат по-бързо.

"Много е важно, че министър-председателят се ангажира с провеждането на обществените поръчки, защото това е доста тежка работа. Той ще бъде подпомаган от министъра на финансите, който има своята тежест и задължения там”, каза още Кунева.

Според нея назначаването на шестима координатори на отделни дейности "ще се отрази много положително на дисциплината”.

Шестима координатори

С преструктурирането на отговорностите Меглена Кунева става отговорна за логистиката и екипа на председателството, за което ще работи заедно със създадения специално за целта Национален център.

Томислав Дончев ще следи инфраструктурата и сградния фонд като ще работи тясно с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на НДК, където ще се проведат основните събития под председателството на България.

Координатор по сигурността логично става вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана.

Бюджетът на председателството ще се контролира от финансовия министър Владислав Горанов, комуникациите – от външния министър Даниел Митов, който преди да бъде избрана Кунева за национален координатор, имаше претенцията да е такъв. За културната програма ще отговаря министър Вежди Рашидов.

Още се обменят идеи за лидерския образ и логото

Досега 24 експерти са минали някакво обучение в институции на ЕС, а през септември започват тримесечните курсове на общо 810 души, които ще участват в организацията на събитията. Проучват се и вариантите за наем, закупуване или разработване на система за акредитация и регистрация, посочват от правителствената пресслужба.

Продължават срещите за обмяна на мнения и идеи за образа на България като лидер на Съвета на ЕС, логото на председателството, както и личности, които могат да бъдат лица на комуникационната кампания.

Преустройството на НДК продължава

Вече е съгласувана разработената от НДК документация по идейния проект за преустройство и адаптация на основната сграда за нуждите на председателството, отчитат от правителството. В края на юли в НДК са наляти 7 млн. лева за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на конгресния център за нуждите на българското председателство.

Първата среща на новото трио – Естония-България-Австрия, ще се проведе на 13 септември в Талин. Министерствата изпращат предложенията си, въз основа на които ще се актуализират предварителните приоритети на българското председателство, допълват от Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?