Борисов: Как да приема ДСБ за опозиция като до вчера бяхме първа дружба?

“Не искам да се пресира ДСБ заради тяхното решение, това са едни от най-интелигентните хора“

"Как да възприемам ДСБ като опозиция като с Радан в неделя бяхме първи приятели. До вчера сме били първа дружба с цялото си доверие и разбиране. Аз не тая нищо лошо към партията. Как да приема, че е като тези, които ме мразят и искат да ме унищожат". Това заяви в коментар на решението на ДСБ да излезе в опозиция премиерът Бойко Борисов, който откри заедно със здравния министър Петър Москов обновеното отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия в “Пирогов“.

"Не искам да се пресира ДСБ заради тяхното решение. Убеден съм в техния разум, защото това са едни от най-интелигентните хора, събрани в тази партия. По-емоционални са може би. Всеки иска да му се случи всичко и веднага. То и аз искам, но ето - предварителните отчуждения на земите на магистрала "Хемус" не вървят, защото Конституционният съд взе решение, което аз мога да кажа, че не е правилно, но е факт. И това страшно пречи на нашето желание бързо да направим "Хемус". Е, аз трябва ли да се обидя сега, че в Конституцията не предвидихме и този член. Мога веднага да събера ГЕРБ в Приморско и да направят обратното", коментира Борисов.

Ще изчакам във вторник, когато блокът трябва да заяви своята позиция и веднага след това ще да подготвим кандидатури за министри, съобщи още премиерът.

Той допълни, че според него ДСБ са искали да покажат, че на всяка цена трябва да се случат дадени надграждания на дадена реформа.

"Получи им се, защото отзвукът е много голям и сега оттука нататъка с разум и толерантност, мисля, че може и да успеем. В политиката има правило "Никога не казвай никога", каза още Борисов. Той допълни, че не се чувства предаден от ДСБ и че няма да иска оставките на областните управители и представители им в управлението.

Вотът на БСП няма да мине

Той коментира, че вотът на недоверие, който БСП заплаши да внесе, няма да мине, защото в здравеопазването се направиха много неща. Преди ден БСП обяви, че веднага след Нова година ще внесе вот на недоверие към кабинета, като една от темите ще бъде здравеопазването.

“Чух за вота на недоверие, който от БСП готвят и той е абсолютно основателен, защото този проект тук две години беше замразен и хората се лекуваха в ужасни условия, докато този министър направи така, че самите професори, доктори, ето ги зад мен сега вътре споделиха, че са мечтали да имат такива условия на работа“, каза премиерът.

“Втора основателна причина според него е, че здравната каса при 400 млн. дефицит миналата година, тази година ще е с под 10 млн. лв. дефицит. Сиреч това са 390 млн. лв., които по някакъв начин са харчени през предишните години. Не искам да казвам как. Оттук насетне мога да кажа, че съм убеден, че вотът няма да мине, защото в здравеопазването се направиха доста неща. Още се правят, реформата върви“, каза премиерът.

Москов: В здравеопазването се случват добри неща защото РБ и ГЕРБ управляват

“В здравеопазването се случват добри неща, защото Реформаторският блок, ГЕРБ и други политически сили са сключили споразумение и са взели управлението“, заяви от своя страна здравният министър Петър Москов, който преди два дни обяви решението си да остане в кабинета, въпреки че партията му ДСБ излезе в опозиция.

“Нека да ви кажем какво направихме. Всъщност то е ежедневие. Заедно с проф. Стоян Миланов (бел. ред. Директорът на “Пирогов“) преди 26 години сме започвали тук стажове и обучения. 26 години нещата изглеждаха по един кошмарен начин. В момента има 1.5 млн., вкарани в модерно оборудване и инфраструктура на реанимацията на “Пирогов“. След като са обновени всичките операционни зали на детската хирургия, предстоят в следващата година строителните работи по европрограмата за модернизация за спешната ни помощ и за цялото спешно приемно отделение и шоковата зала“, заяви Москов.

Той обясни и защо е напуснал заместник-председателския пост в ДСБ. "Напуснах заместник-председателския пост на ДСБ, защото не съм съгласен с политиката на това Национално ръководство, което води до изолация и капсулиране на партията и я лишава от възможността да влияе върху управлението на държавата". 

Москов съобщи, че здравното министерство планира през следващата година ремонт на Клиниката по кардиология.

Той каза още, че на 17 декември първият български пациент ще бъде подложен на радиохирургия в болница “Св. Иван Рилски“. “Нещо, за което досега ходихме в Турция, Германия“, допълни Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?