Борисов: Какво искате, да си подам оставката вместо Симеонов и да хвърля страната в катастрофа?

Каракачанов мълчи за ултиматума на Сидеров за сваляне на Симеонов, който пък получи подкрепа от бизнеса

Борисов: Какво искате, да си подам оставката вместо Симеонов и да хвърля страната в катастрофа?

Ако поискам силово оставката на Валери Симеонов, това ще счупи цялата конструкция, с подобен акт правителството ще падне, заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник от Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато в София лидерът на "Атака" Волен Сидеров постави ултиматум до края на деня да се свика коалиционен съвет за незабавното махане на вицепремиера Симеонов. Конкретният повод е скандалното изявление на Симеонов от миналата седмица, че майките на деца с увреждания са "кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца".

Тези думи предизвикаха бурна гражданска реакция и протест пред Министерския съвет. Волен Сидеров, който е в нескрита война с лидера на НФСБ Валери Симеонов, реши да се възползва от ситуацията и да го принуди да напусне правителството. Симеонов обаче отказва да направи това и твърди, че решението трябва да се вземе от издигналата го във властта коалиция "Обединени патриоти" (ОП) и по-специално от нейния трети съпредседател - лидера на ВМРО и силов вицепремиер Красимир Каракачанов. Ако последният се присъедини към искането на Сидеров, то очевидно Симеонов изпада от играта.

Каракачанов, който при всички досегашни скандали е отстоявал позицията, че правителството трябва да остане стабилно въпреки разногласията, отказа да коментира пред медиите с обяснението, че ще изложи позицията си пред коалиционния съвет във вторник.

Министър-председателят предпочете да се дистанцира от цялата ситуацията, изтъквайки, че оставка може да има само по решение на "Обединени патриоти", защото иначе би нарушил коалиционното споразумение. Не че в други случаи Борисов го е спазвал, като се има предвид, че той лично е нареждал оставки и назначения в кабинета без санкцията на коалиционния съвет.

"По-сложно е отколкото изглежда, но мое еднолично решение не би имало правна стойност. Разбирам, че между Волен Сидеров и Валери Симеонов има огромно напрежение, но те трябва да си решат вътрешно отношенията", коментира Борисов пред български журналисти, които го придружават в ОАЕ.

Не мога да поема ангажимент от името на Симеонов, изтъкна премиерът и допълни, че вече е изразил възмущението си от казаните от него две думи, които са обидили майките с деца с увреждания. Той обясни също, че е заложник на ситуацията, тъй като ако "силово" поиска оставката на вицепремиера и лидер на НФСБ правителството ще падне.

"Какво искате да направя, да си подам аз оставката вместо Валери Симеонов и да хвърля страната в тежка катастрофа? Няма да стане! Затова стискам зъби и си върша работата и мисля, че си я върша добре като имаме предвид какви са показателите на страната и как ни приемат навън", заяви Борисов.

Според Борисов, въпреки че майките казват, че нямат политически искания и не "търсели сваляне на правителство", с оставката на Симеонов то "на практика ще падне".

По повод поисканата от Волен Сидеров конферентна връзка, той каза: "Аз имам телефон, нека ми се обади."

"Настоявам за незабавно свикване на Коалиционния съвет (ГЕРБ-Обединени патриоти) до края на деня – 22 октомври 18 г., на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер", съобщи по-рано лидерът на "Атака" в писмо до медиите. 

Той информира, че партията му сваля политическото си доверие от вицепремиера Симеонов, заради недопустимите обиди към хора с увреждания. Ще настояваме да бъде предложен друг представител на ОП за вицепремиер, заявява Сидеров. 

"В 21 век физическото отсъствие на премиера Бойко Борисов от страната не пречи да бъде осъществена конферентна връзка с него и той да участва в Коалиционния съвет, макар и от разстояние", се казва още в съобщението.

Миналата седмица депутатите на Валери Симеонов снеха политическото си доверие от Волен Сидеров като шеф на парламентарната група на ОП, след като последният обяви вицепремиера за "соросоид" и "джендър".

След това и едните, и другите казаха, че това не пречи на стабилността на управляващата коалиция – нещо, което потвърди и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Междувременно обаче кризата ескалира заради думите на Симеонов по адрес на майките. Отделно от това в ОП тлее напрежение заради амбицията на Сидеров да оглави листата на "Патриотите" за евроизборите, а НФСБ и ВМРО са против. Засега обаче Каракачанов и хората му твърдо отказват да заемат позиция и твърдят, че "всяка промяна в кабинета заплашва стабилността."

Коалиционният съвет ГЕРБ-ОП ще заседава във вторник, когато Борисов се завърне в България.

Политически въпрос

Самият Валери Симеонов заяви в понеделник, че оставката ще има, ако я поискат коалиционните му партньори и тя ще е въпрос на политическо решение. Ако ставало въпрос за лично решение, Симеонов не смятал да се оттегля от поста си, защото нямало за какво.

Той повтори, че стои зад квалификациите си за майките на деца с увреждания, но думите му били манипулирани от медиите, защото самото му изявление по темата било доста по-дълго.

"Човек не подава оставка, защото казва истината. Боли не боли, това е истината. Аз категорично стоя зад своите думи", каза Симеонов на брифинг в МС след среща с работодателските организации малко преди протеста, с който се иска оставката му.

"Политическо решение за оставката на вицепремиера може да се вземе само от политическия съвет на коалиция ГЕРБ – ОП", допълни той.

Работодателите подкрепят Симеонов – готови да изкарат 20 000 души на контрапротест

Негови съюзници в битката му за оцеляване се оказаха работодателските организации, които обявиха, че трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. "Не може улицата да диктува поведението на хората, в парламента и Министерския съвет се влиза с избори, другото е хунта", заявиха от Асоциацията на работодателите, според които Симеонов е "четвърти-пети министър", който може да си тръгне, а "работи добре".

Представителят на КРИБ Евгени Иванов заяви в присъствието на вицепремиера, че не може улицата да диктува действията на правителството. Той също така недвусмислено противопостави исканията на майките на бизнеса.

"България е демократична държава, има конституция, където ясно е записано, че в парламента се влиза през избори и се излиза през избори, другото е хунта. Ако някой плаши с уличен протест, нека да ви напомня, че преди 3 години Ларгото – от МС до парламента, пое 20 000 наши работници, когато работодателите протестирахме срещу повишаването на цената на тока. Ако някой иска отново да доведем 20 000, ние сме готови", обяви Иванов.

"Благодаря за подкрепата на работодателските организации, която те сами пожелаха да изразят", каза Валери Симеонов.

Споделяне

Още по темата

Още от България