Премиерът в рядък изблик срещу полицейското насилие

Борисов към Бъчварова: Уволняваш без изобщо да има коментар

"Чак ме беше срам да гледам как едно момиче, пияно, четири души го търкалят по земята"

Румяна Бъчварова и Бойко Борисов

Все по-разгарящият се скандал около кадрите, запечатали брутален арест на млада двойка в центъра на София отпреди повече от половин година, не мина и без коментара на премиера Бойко Борисов, става ясно от частична стенограма, публикувана след правителственото заседание в сряда.

В доста рядък изблик срещу полицейското насилие въобще министър-председателят разпорежда на заместничката си и вътрешен министър Румяна Бъчварова да бъде безкомпромисна в наказанията на шестимата униформени, заснети как блъскат, удрят и ритат млада жена и нейния приятел.

"Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема. Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче", възмущава се Борисов, който досега не се е славел като особен защитник на правата на задържаните.

Особено по време на първия си премиерски мандат той многократно бе обект на критики от адвокатурата и редица международни организации заради свои коментари, като идеята, че налагането на постоянен арест на заподозрян е в интерес на неговата собствена сигурност, например.

Освен това Борисов рядко си е позволявал да критикува така директно работата на "любимите" си подчинени в МВР, независимо от многобройните гафове, сътворени от униформените докато техен министър бе партийният му заместник Цветан Цветанов.

Както е известно, в този период силовото министерство записа редица скандални случаи в историята си, като нахлуването на маскирани антимафиоти погрешка в жилището на семейство от Кърджали, разбиването на апартамента на известен певец, отново погрешка, както и скандалните арести на бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов, оправдани впоследствие по обвинение в корупция. Обект на пресилена полицейска бруталност беше и семейството на социалиста и тогавашен председател на Варненския общински съвет Борислав Гуцанов.

Освен това в първия си управленски мандат Борисов и Цветанов заедно се обявиха в подкрепа на петимата антимафиоти, подсъдими за жестокото убийство на Ангел Димитров-Чората. Случайно или не, впоследствие Върховният касационен съд отмени осъдителните им присъди, потвърдени на два пъти от две съдебни инстанции и напълно ги оправда.

Полицаите действали "абсолютно непрофесионално"

За разлика от всички тези случаи, в сряда премиерът демонстрира решителна непримиримост срещу показаните от "Господари на ефира" шестима полицаи, настоявайки те да бъдат безкомпромисно уволнени, независимо от заключенията на течащите в момента вътрешни и прокурорски проверки.

"Моят коментар по темата е, че първо те действат абсолютно непрофесионално. Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред. Второто недопустимо – когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб", обръща се Борисов към Бъчварова.

Той не е разколебан дори, след като вътрешният министър му обръща внимание, че в публичното пространство излизат два видеозаписа – този от София и този, на който се вижда как полицаи налагат натръшкани имигранти на границата, точно в момент, когато голяма част от служителите в сектор "Сигурност" протестират срещу готвената им пенсионна реформа.

Бъчварова се опасява от преднамерена атака срещу правителството

"И двата записа са с много отдавнашна дата, вероятно през миналата година, особено този, който е от границата. На практика беше вкарана темата за полицейското насилие по повод на отминали събития, не на актуални събития, в което може да се разчете преднамереност. В момента тази тема обикаля медиите, различни страни се произнасят, тълкува се в контекста на исканията на полицейските синдикати, едва ли не министерството само си го организира да се справи с тях. Много спекулации има по тази тема. Въпросът е, че очевидно тези записи са били държани някъде, за да могат в един момента едновременно да бъдат излъчени и да направят това внушение. Не отричаме, че има нарушение на единия от тях, който е записът от София, как няколко полицаи използват насилие срещу една жена. Имаме проверки по всички възможни линии – дисциплинарни, на прокуратурата, инспекторатът проверява този случай. Ще вземем мерки. Мога да кажа, че към момента няма такива случаи на насилие и опитите това да се политизира по отношение на МВР са малко прекомерни. Аз не мога да отрека, че е възможно да има и такива случаи, става въпрос все пак за около 49 000 служители, но нито има такава съзнателна политика, нито има чак такива пропуски, които да могат да ни създадат съществен проблем. Ще вземем всички мерки към нарушителите и се надявам да не се продължи със спекулирането по тази тема", въвежда колегите си в темата Бъчварова.

Тя не пропуска да подчертае, че е важно да се запази уважението на обществото към служителите на МВР като се има предвид многобройните проблеми в момента – "като се започне от тези по границата, напрежението, което се случва в районите със смесено население – там, където има ромски махали, битовата престъпност, борбата с контрабандата, по всички тези линии МВР много активно работи и дискредитирането в тази посока определено мога да кажа, че ни пречи".

Борисов обаче е непреклонен в намерението си шестимата полицаи от Първо РПУ да бъдат незабавно уволнени. За да се аргументира, той прави детайлен анализ на действията им, показани в скандалното видео, заключвайки, че не са професионалисти.

"Разбирам, когато са футболни хулигани, когато са с маски, с камъни, с пръти – тогава целият респект на полицията трябва да го има. Така че да не обвинят, че се меся, но каквито и да са проверките, от това, което видях, това не може да бъдат служители. Първо са непрофесионалисти, те не могат да се справят със задачата. Второ, не му е работа да коментира въпросното лице. Има след това прокурор и съдия, който издава присъдата. Такива нецензурни приказки – да ходи да си ги приказва на друго място, ако иска. В такава ситуация отиват с полицейска техника, затова се учи в Симеоново, затова се провеждат курсове, пари се харчат. Привежда се в невъзможност да нарушава обществения ред, завежда се в районното управление и се действа процесуално. Доколкото те познавам – ще приложиш цялата строгост на закона. Ще се опитват да ти казват: "Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме...", но трябва това да се приключи. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата. Това е. Да минат проверките, но не се бави. Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката... Това е норматив", влиза в познатия си образ на главен секретар премиерът.

По повод съмненията на Бъчварова, че двата клипа се пускат преднамерено, за да се разклати управлението, Борисов заявява, че "понеже това е атака към правителството, ние конспиративно можем да разглеждаме много – защо са задържани записите, защо сега се пускат, защо еди какво си, но ние да си свършим нашата работа".

"Споделям Вашата оценка, изискала съм проверки, защото без да приключи проверката не може да има мярка, да приключат възможно най-бързо и съм изискала днес всички жалби, които са постъпили, и ще възложа проверка за полицейско насилие, за да разгледаме всички останали случаи, които имаме при нас", отговаря вътрешният министър.

"Сега всеки има телефон и телевизиите непрекъснато подават кадри..."

Мисълта на премиера обаче продължава: "Сега всеки има телефон и телевизиите непрекъснато подават кадри. Във Фейсбук непрекъснато снимат и показват. Във времето на демокрацията полицията действително трябва да си заслужи уважението на хората. А то се заслужава с професионализъм. Никой нямаше да е против тези двамата, които са се напили и нарушават обществения ред, да бъдат арестувани и съдени, или административно наказани, в зависимост от вината им. Никой. Защото другите хора не могат да спят от тях. Но начинът, по който се прави, ни поставя в рядко неудобна ситуация да го коментираме. Ние коментираме тук, защото цялото правителство ни е срам като ги гледаме. На фона на всичките добри неща, които се правят, и старания на всички – ето такива подобни, кел файда, че толкова операции направихте добри! С едно такова движение общественото настроение казва – гледай каква полиция ни пази. Без да се минава границата, но много категорично! Какво ще ни каже проверката, нима не ги виждаш!"

Следва напомняне от страна на Бъчварова, че "такава е процедурата", но Борисов отново призовава към уволнения: "Такава е процедурата, но ти ги виждаш, видял ги е целият народ. Кое от всичките им действия заслужава да кажем: "Добре де, но не са толкова виновни"? Кое от всичките им действия?! Знаеш, че ги обичам полицаите, но такива... то е по-лошо от разбойник на улицата, защото при разбойника имат хората от кого все пак да търсят помощ – да дойде полиция. От този кой да те спаси?! Пистолетът му, белезниците, палката, всичко му е в ръцете. Кой да го спаси?! На кой да се оплачеш после? Свършило! Разчитам много на теб."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?