Борисов към Ердоган от Сараево: Да си спомняме ли за цар Симеон?

"Балканите трябва да влязат в ЕС дори с цената на политически жертви", каза премиерът

Бойко Борисов и Денис Звиздич. Снимка: БГНЕС

"Преди 13-ти, 14-ти век на Балканите също има история, също има наследници, които са ходили чак до Цариград. Продуктивно ли е да започнем да си спомняме за цар Симеон - къде е бил и кой къде се е криел тогава?", заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с председателя на съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич в Сараево.

Така Борисов отговори на турския президент Реджеп Ердоган, който по-рано тази седмица припомни заръката на бившия босненски президент Алия Изетбегович, който ден преди смъртта си през октомври 2003 година му казал: "Реджеп, вие сте потомци на султан Фатих. Тези земи са ви оставени от него в наследство и затова трябва да се грижите за тях."

"Това не е европейски начин да общуваш с държавите (изказването на Ердоган – бел.ред.) Затова, на първо място, се борим всички, които не са и които сме, да влезем в НАТО и да сме там, което гарантира точно тази сигурност. Затова се говори за обща европейска отбрана и затова се отделят средства за обща европейска отбрана. Няма по-изгодно за Турция от приятелство с Европа - в икономически и във всякакъв план. Историята е такава", заяви Борисов.

Той стана първият български премиер посетил Босна и Херцеговина, въпреки че България първа призна независимостта ѝ още през 1992 година.

"От една страна, в интерес на Турция е да има максимално добри отношения с Европа. Огромният стокооборот, който има Турция с ЕС, е изцяло в интерес на Турция и ние го подпомагаме. Подведем ли се да коментираме подобни изказвания, те няма да дадат възможност да помръднат Балканите изобщо. Това е най-хранителната среда за националисти, ислямисти и всички останали. Това е краят", заяви Борисов, цитиран от ОFFNews.

От своя страна Денис Звиздич поясни, че Босна и Херцеговина е в приятелски отношения с Турция, която никога не се е месила във вътрешните работи на страната. Нещо повече - Турция винаги е подкрепяла кандидатурата ѝ за членство в Европейския съюз и НАТО.

"Босна и Херцеговина е страна на босненци и херцеговци. Така е било и така ще бъде. От друга страна БиХ принадлежи на Европейския съюз", заяви Звиздич.

По думите му в Босна и Херцеговина няма радикален ислям и бази на ислямисти. "Ислямът в Босна и Херцеговина със сигурност е един от най-толерантните и ние се гордеем с това", каза още той.

Държавите от Балканите трябва сами да решат проблемите помежду си, ако искат да станат членове на ЕС, обясни Борисов пред Звиздич.

"Това трябва да стане дори с цената на политически жертви. Присъединяването на страните от Балканите към ЕС трябва да включва и Сърбия, и Черна гора, и Македония, и Албания, и Босна и Херцеговина. Имаме редкия шанс да го започнем, но ако се вглеждаме в миналото ще го провалим. Между всяка от тези държави има по един проблем, който е камъче в обувката и политиците от тези страни трябва да го решат, не да разчитат, че ще влязат в ЕС и проблемът изведнъж ще изчезне“, заяви Борисов, цитиран от в. "24 часа".

"С Брекзит и напускането на Великобритания, българското председателство следвано от това на Австрия и Румъния, имаме историческия шанс Балканите, най-хубавата част от Европа, да се присъединят към ЕС", посочи още българският министър-председател.

Звиздич от своя страна поиска да бъде открита пряка самолетна линия между София и Сараево. Според Борисов било възможно да се стимулира авиокомпания да свърже София, македонската столица Скопие и Сараево.

Босна е от страните на Балканите с най-лоши сухопътни връзки, оплакал се босненският премиер пред Борисов. Само за пътя от Сараево до Скопие са нужни 9 часа, обяснил той.

Споделяне

Още от България