Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов към Ерменков: "Аз отлитам, нали знаеш – орел до ла*но не стои"

Опозицията се върна към управленския си навик да пренарежда телевизионната програма

17 коментара
Скрийншот: БНТ

"Титаничен" сблъсък наблюдаваха зрителите на БНТ малко след 8.00 часа в петък, когато в ефира на държавната телевизия беше включен на живо енергийният спец на социалистите Таско Ерменков.

Докато той обясняваше уверено, че и четвъртият вот на недоверие към кабинета "Орешарски" няма шанс за успех, думата му неочаквано бе иззета от режисьора в апаратната и в кадър изгря леко смръщеният, но триумфиращ взор на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви: "Правителството е паднало. Той, вотът, мина в неделя, ако не сте забелязали".

Последва добре познатата му тирада за БСП: "Не са спечелили нито един избор, представяте ли си? Това е невероятен скандал. Няма друга държава. Партии, не спечелили избор, да искат да управляват. Така че... Те не само, че трябва да си отидат. Просто искам, ако в Орешарски има съвсем мъничко професионализъм, явно е, че няма друго, но мъничко професионализъм, да не харчат пари повече. Да дава оставка, защото след това ще бъде преследван от закона".

След това опозиционният лидер коментира подновените антиправителствени протести, уточнявайки, че "сега не съм ги и спрял моите, който иска да ходи... Но, това е разбита държава. Това вече не е България, която аз толкова много градих четири години".

Запитан дали уличният натиск ще провокира управляващите да се оттеглят, след като месеци наред игнорираха далеч по-многобройни демонстрации, Борисов отново коментира в присъщия си стил: "Ама това са гьонсурати, бе. Това са гьонсурати. Да те бият в неделя като тупан - 34 хиляди да гласуват срещу Станишев, 34 хиляди в партията му. Те не го искат в партията. Не е пръв в партията му на изборите, иска да управлява държавата".

След краткото интервю пред служебния вход на парламента, картината се прехвърли отново към кулоарите, където Ерменков тактично изчакваше да му дойде редът, за да повтори "увисналия" в ефира отговор на въпроса – имало ли е смисъл от дебатите преди вота на недоверие за провалената политика на правителството в областта на енергетиката?

"Разбира се, че имаше смисъл от този дебат, защото най-накрая хората чуха от трибуната на Народното събрание отчета на министър (Драгомир) Стойнев за това какво е направено, и се видя, че никак не е направено малко и, че всички обвинения, които бяха отправени от опозицията за това какво не е свършено, на практика бяха надуване на балон и прехвърляне на вината от болната глава на здравата. Всъщност аз и тогава казах от трибуната, че имам чувството, че опозицията първо е прегледала своите дейности, които е била правила като управляващи, след което са им направили един анализ и въз основа на този анализ и на грешките, които са допуснали, са се опитали да напишат мотиви за това какво не е било направено от сегашното правителство, като тези мотиви, разбира се, бяха смешни, тъй като в дебата се разбра, че нито едно от нещата, които са написани в мотивите, не отговаря на истината, а бих казал, че даже бяха откровена лъжа", продължи експозето си социалистът.

Запитан как управляващите биха могли да стабилизират политическата обстановка, той реши да се обърне към зрителите с "няколко добри новини": "Първото нещо е, че вече имаме решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, с което да се намалят цените на американските централи на "КонтурГлобал" и на "Ей И Ес" съответно с 30 и 20 процента и да се намали и задължението да се изкупува енергия от тях на 50 процента. Имаме решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която слага таван на приходите на електроразпределителните предприятия, за да може те в близките 3 - 4 години да върнат онези 800 милиона лева, които бяха взели неправомерно. Имаме решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се намали цената на електроенергията за изкупуване от високоефективно комбинирано производство. И най-важното, което искам да спомена, е, че апокалиптичните прогнози за увеличаване на тока, на електроенергията за бита след изборите, както винаги, не се състояха и ще имаме намаление за половин процент... Поне намаление на електроенергията за следващия ценови период".

В този момент зад гърба на Ерменков се появиха приближаващите силуети на Борисов и бившия енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев, които очевидно проявяваха желание да развалят комфорта депутата от левицата. Заради липсата на микрофони обаче, на зрителите убягна репликата на Борисов, с която той издаде приближаването си и предизвика Ерменков да помоли: "Ами, недейте да стоите тук, махнете се зад гърба ми и няма да ме слушате".

Последва реплика на бившия премиер – "Няма да ми казвате къде да стоя, в парламента съм", на която Ерменков отново отбеляза, че е невъзпитано да го прекъсват, докато говори в ефир. За да успокои внезапно ескалиралото напрежение, репортерката от БНТ покани Борисов и Добрев да се присъединят. Това провокира лидера на ГЕРБ да потърси сметка от телевизията: "Защо сте го върнали, че той щел да говори политически, а не експертно. Защо сте го върнали?"

И след характерен жест на Борисов, който указа посоката на движение на Добрев към микрофона, Добрев рязко доби увереност и предприе атака срещу опонента си: "Вижте, не е сериозно, при положение че имахме 5 часа дебат в сряда, колегата да лъже в ефир, че са отхвърлили всички наши мотиви във вота на недоверие".

Ексминистърът опита да развие тезата си, че след още 3 месеца ще е късно за нов вот на недоверие, защото "провалът в енергетиката ще е причина за намаляване на кредитния
рейтинг на България, така както върви".

Оттук-нататък "дебатът" тотално заприлича на кръчмарска свада, като лидерът на ГЕРБ мина в настъпление, избутвайки от кадър депутата Добрев, за да отклони разговора към резултатите от евроизборите в неделя, спечелени от опозицията с 11% разлика пред БСП.


Борисов: А вие колко получихте, бе?
Добрев: Вие получихте три. Вижте, първо...

Ерменков: Гледайте сумарно нещата, пък като сте толкова ербап, защо не вземете да мине... Да ви мине вотът на недоверие днес, а? Питам ви, защо няма да мине?
Борисов: Защото вече една и съща...
Репортерка: Г-н Борисов, заповядайте и вие.
Ерменков: Г-н Борисов, ако сте свикнали да суфлирате на...
Борисов: Честита победа тогава.
Ерменков: Благодаря. Ще ми честитите след гласуването днеска.
Борисов: Дори във вашата партия не може да си победите, да си подредите листата, дори и в партията.
Ерменков: Това е въпрос... Ама, защо трябва да говорим за партията, вие нямате ли си партия вече?
Борисов: Защото си нагъл.
Ерманков: Аз?
Борисов: Ами, защото съм победил, затова.
Ерменков: Оле, Боже.
Борисов: Е, какво? Какво оле?
Ерменков: Не ме гледайте така страшно, г-н Борисов, че аз ще взема да се уплаша. Сега ще се разтреперя тук и ще падна възнак.
Борисов: Ама ти си се разтреперил. Вашият лидер се е разтреперил.
Ерменков: Ама, вижте сега, дайте да бъдем малко по-сериозни пред хората, защото им губим времето в момента, г-н Борисов.
Борисов: Ами, отивай си.
Ерменков: Аз?
Борисов: Ти, да.
Ерменков: Защо?
Борисов: Защото хората ви изхвърлиха в неделя.
Ерменков: За мен са гласували малко повече хора, отколкото са гласували за някои от вашите депутати, извинявайте.
Борисов: За кой вас?
Ерменков: Ами, пребройте ги и ще ги видите.
Борисов: За Станишев?
Ерменков: Вие, г-н Борисов, ако имате някакъв проблем с г-н Станишев...
Борисов: Нямам, да е жив и здрав... (кръсти се – бел.ред.).
Ерменков: ...си го решавайте с него.
Борисов: ...искам дълго.
Ерменков: Ами, тогава защо ми го споменавате постоянно, като че ли имате комплекс от него.
Борисов: А с кой искате да го споделя?
Ерменков: Ами аз... С мене говорите в момента.
Борисов: Нямам комплекси. Комплекси имам с левицата, че 11 пъти поред ви побеждавам.
Ерменков: Това комплекс ли е?
Борисов: Голям комплекс, страшен комплекс.
Ерменков: Не вие ни побеждавате, г-н Борисов, не вие.
Борисов: А кой? А кой?
Ерменков: Партия ГЕРБ. Недейте да се олицетворявате с партията, извинете, или...
Борисов: Оооо. Аз кой съм?
Ерменков: ...или вие сте един авторитарен монарх, който си управлява хората еднолично. Между другото, така управлявахте и държавата, де, не нещо друго.
Борисов: И тя вървеше напред, строеше се.
Ерменков: Да, да, вървеше напред заднешком, като рак.
Борисов: Вие сега лъжете. Вие лъжете хората, че в "Топлофикация" им вдигате цените, замразихте уж цените на тока.
Ерменков: Цената на електроенергията пада...
Борисов: Ама, лъжете ги, бе.
Ерменков: ...от новия ценови период.
Борисов: С кое, бе, кои реформи направихте, та да падне?
Ерменков: Ами, аз ви ги казах преди малко, ама вие отвънка се бяхте упоили да говорите за оставка и затова не можахте да ме чуете най-вероятно.
Борисов: Аз искам да стоите.
Добрев: Ще се стигне дотам акцизите...
Борисов: Искам да стоите да се сринете след 3 месеца до края, ама ще сринете държавата с вас.
Ерменков: О, Боже!
Борисов: И аз съм убеден, че Орешарски, като внесе още милиард и половина да вземете заеми, ще понесе отговорност за това, че го е направил.
Ерменков: Убеден съм, че г-н Борисов е майстор по сриването на държавата, 3 години и половина го доказва, така че няма как да споря с него.
Борисов: Затова всички кредитни агенции вдигаха при мене рейтингите на България.
Ерменков: О, Боже!
Борисов: А при вас всичко пада.
Ерменков: Боже, Боже, Боже!
Борисов: Всичко пада.
Ерменков: Затова при вас се образуваха 400 000 работни места...
Борисов: Оценката, Таско...
Ерменков: ...паднаха.
Борисов: Оценката ми я дава народът, те ме поставят първи, не ти.
Ерменков: Да, с 500 000 гласа по-малко...
Борисов: Не ти!
Ерменков: ...от по-предишните избори. Извинете, г-н Борисов, нека да бъдем сериозни.
Борисов: От кои 500?
Ерменков: Ами, получихте 1 милион гласове сега.
Борисов: А вие колко получихте на изборите?
Ерменков: Не, не, вие за себе си отговорете, аз за мене не говоря.
Борисов: Аз ви... Категоричен победител!
Ерменков: Абсолютен, да, с 10 процента.
Борисов: С 12 процента...
Ерменков: Не, не, с 10 процента от гласоподавателите и вие искате с 600 000 гласа да управлявате държавата.
Борисов: Тогава дайте... Разкарайте се всички от парламента, бе, като ние имаме 10 и имаме най-много от всички, разкарайте се вие.
Ерменков: Ама не го решавате вие това нещо, г-н Борисов. Сега разбирате ли, ето...
Борисов: За кой?
Ерменков: ...имаме парламентаризъм, вътре има зала.
Борисов: Народът го реши!
Ерменков: В момента, в който ние не можем да формираме...
Борисов: Таско, народът, народът!
Ерменков: Когато не можем да формираме едно мнозинство вътре, тогава ще го направим.
Борисов: Народът го реши.
Ерменков: Народът ще го реши, недейте да говорите от името на народа, като другаря Тодор Живков, или сте се научили от него така да говорите.
Борисов: От него съм се научил.
Ерменков: Браво!"

В този момент репортерката на БНТ реши да внесе "баланс" в заформилия се ожесточен дебат, отбелязвайки, че опозиционерите са двама срещу един представител на левицата, което бе посрещнато с ехидната забележка на Ерменков, че "иначе един по един не могат да се справят с мене, затова идват по двама, очаквам и другата група да дойде".

Борисов обаче реши, че вече е изпълнил дълга си на опозиционен лидер и рязко обърна гръб на камерата, констатирайки: "Аз отлитам, нали знаеш – орел до ла*но не стои". След тази реплика Добрев и Ерменков се опитаха, постоянно прекъсвайки се, да продължат "дебата".

Няколко минути по-късно неразбираемият спор приключи, тъй като включването от парламента бе закрито от водещата в студиото, която с широка усмивка отбеляза: "Както коментираха анализаторите в нашето студио, откраднахте ни шоуто".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Valentin Dimitrov
  #17

  Забравих да добавя, че червените нямат експерти в нито една област !!!! Ако се сетите поне за един, моля, посочете го !!!!!! И това е причината да се забатачваме вече цели 70 години.

 2. Stan
  #16

  На вниманието на всички интересуващи се институции! В коя бяла,цивилизована държава от Евросъюза, г-н Вили Бец в частност СОМАТ-АД би си позволил да си държи безцеремонно и арогантно,неплащайки заплати и командировъчни цели 7 месеца,да 7 месеца?Защо работа има,пари не-къде са?Защо през годините богоизбраната администрация вземаше хиляди лева премии,заплати от порядъка на 5000 лв. за обикновен счетоводител,и сега...пука ли му на някой? Егати държавата...

 3. Valentin Dimitrov
  #15

  Ерменков бил енергиен експерт на БСП ?!?!?! След 10 годишно наблюдение в Агенцията по енергийна ефективност мога да кажа с увереност, че той е само партийно-конюнктурен експерт.

 4. pinocchio
  #14

  клоуните продължават с изпълненията си под аплодисментите на медиите...

 5. pavel pavlov
  #13

  направо нямам думи.а като се сетя ,че на тия двамата и заплати им плащаме от данъците си,направо бяс ме лови.и двамата са ужасно недоразумение.

 6. случайно минаващ
  #12
 7. Антон
  #11
 8. Kiril Kovatchev
  #10

  Че Бойко е бараба, бараба е. Но в така съзададената ситуация той има най-силните карти да ни оттърве от червените харпии които ни влачат към нова нациoнална катастрофа. Да не забравяме че както всеки народ, така и българския си избира водачите по свой образ и подобие.

 9. Apostol
  #9

  Е-милчо, нещо май пак биещ негрите, др. Хрушчов. Нямам никаква връзка с Йовчев, не искам да имам и няма да имам, освен ако не ме арестувате за това, че мисля. А вашето момче Йовчев, което следи хората, както и ти ги следиш, сам си каза, че следиш форума, е абсолютен оставкар. Натегна се на ББ, стана шеф на ДАНС, удобно подаде оставка след скандала "Мишо Бирата", Бойко го прибра при себе си в МС, от там го назначи не за някакъв пършив съветник, а направо за шеф на кабинета на Плевнелиев, той и от там удобно подаде оставка, за ад ес намести при червените. Да не ви врътне и на вас този номер и да пробие правителството?

 10. Е-мил
  #8

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.