Борисов към ЕС: Измисляте си мотиви да ни спирате за Шенген

Премиерът обяви България за "неформален лидер" на Балканите

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обвини част от страните от ЕС в "несправедливо" отношение към България и за "измисляне" на мотиви за отказ от членство в Шенген. Това стана в сряда по време на негова реч в Брюксел на конференция, организирана от фондация "Ханс Зайдел".

"България е пример за това как с усилията на няколко правителства направихме заграждения (по границата с Турция), вкарахме армия (за охрана на границата), допълнителна полиция, вкарахме милиони... Трябва да благодаря и на Съвета на министрите (на ЕС), че отпусна тези 160 милиона за границите, защото ние свършихме работата (по осигуряването й). И тук една несправедливост. Питам... в едната държава (Гърция) толкова милиарди се изляха и ефектът е много малък. България има нулев натиск от мигранти. Тези (от мигрантите), което се опитват нелегално да минават са задържани и ги връщаме. И така ще продължаваме. А в същото време България не е в Шенген. А нашите приятели, много ги обичам, това са наши стратегически партньори – гърците, те са в Шенген", оплака се Борисов пред германската фондация.

Германия и Холандия са двете най-скептично настроени европейски държави за приемане на България в шенгенското пространство заради проблемите с борбата с корупцията.

"Просто не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма. И все по-трудно става да си ги измисляте, защото и (евро)комисията и (евро)парламентът проверяваха границата и се оказва, че България най-добре я пази, но продължавате да си измисляте. Обидно е за нас. Ние си изпълняваме ангажиментите. Българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност, но дали ще минават през България или Гърция или отнякъде другаде, те накрая всички искат да отидат в Германия или Дания, някъде в тази част от света", каза още българският премиер.

Охраняваме си границата заради вас

Той обясни на германците от "Ханс Зайдел", че България реално охранява границата си заради богатите страни в Западна Европа.

"Добре, теоретично казвам, ще вземем (квотата си от) 1200 мигранти. Те обаче не искат да стоят в България и бягат. Ние ги задържаме на сръбската граница. Прибираме ги, те пак бягат. Прибираме ги, те пак бягат. Сиреч, другият въпрос за релокацията (на мигрантите) е да направим затвори, но това няма нищо общо с хуманността – живи хора да ги тикаме зад ограда", каза Борисов.

Малко по-късно в същата реч той предложи вместо затвори в България - бежански лагери в пустинята.

Според него правилната политика е границите на ЕС да се затворят и всички мигранти да минават през контролно-пропускателни пунктове, където да се прави пресяване. Тези, които бягат от война, да бъдат настанени в лагери близко до техните държави. Целта е те да могат да се върнат, когато войната свърши. Икономическите мигранти трябвало да се пускат в ЕС, ако някой ги иска. Иначе и те трябвало да стоят в лагерите.

Борисов каза, че външната политика на ЕС се е провалила в Близкия Изток, а страните от ЕС са понесли най-големия удар от размириците в този регион.

"Има държави в Европа, които изборите и управленията им станаха коренно различни заради мигрантската вълна", каза Борисов.

Той даде още една политическа рецепта за справяне със ситуацията: "Споразумението (за мигрантите) с Турция трябва да се продължи на всяка цена. Да се плати и да се продължи. Много неща не ни харесват в Турция, много неща не съвпадат с нашите ценности. Не само не съвпадат, ами направо са в пълен разрез, но без Турция ние с миграцията не можем да се справим. Същата работа е с Италия и Либия", каза Борисов.

Премиерът коментира, че европейците сега плащат за това, което САЩ, Русия, Китай и Турция, водени от своите геополитически интереси, са предизвикали в Сирия, Либия и Афганистан. "Арабската пролет" стана "европейска зима", обясни той.

Ние сме неформален лидер на Балканите

Бойко Борисов говори и по темата за приемането на Западните Балкани в Европейския съюз. Според него това е единствената рецепта срещу нестабилност, войни и трудова имиграция към Западна Европа. Той отчете и ролята на България в този процес.

"Само ние нямаме нерешени проблеми със своите съседи. Именно за това ние сме неформален лидер на Балканите. Балканите са Европа. Те не са задния двор, задният двор са, ако ги гледаш от Лондон, ако гледаш от нашата част, ние сме антрето, коридора в общия ни дом", каза Борисов.

Накрая той завърши речта си с цитат от неназован автор, който илюстрира нуждата от разширение на ЕС към Западните Балкани: "Вчера беше рано, утре ще е късно."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?