Борисов към евродепутатите: Ако има такава корупция, как ще сме все първи на избори

Премиерът гарантира в ЕП, че в "Банско става дума само за втори лифт, една керемида повече няма да се сложи"

Борисов към евродепутатите:  Ако има такава корупция, как ще сме все първи на избори

Премиерът Бойко Борисов се обяви пред Европейския парламент за "зелен човек", отхвърли обвинения на евродепутати, че правителството му отваря вратата за застрояването на Пирин и гарантира, че ще се строи само втори лифт в Банско. Той не се съгласи и с оценките, че борбата с корупцията в България е неефективна, като се аргументира с икономическия растеж и изборните си победи.

"Корупция има навсякъде, водим огромна битка. Избиран съм 10-11 пъти в избори в България. До 2-3 години ще се справим добре" , заяви премиерът, след като в сряда той представи пред евродепутатите основните приоритети на българското ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Основните критики към него дойдоха от лагера на "Зелените" в ЕП, които припомниха, че в България хиляди протестират за опазването на Пирин, срещу корупцията и странното решение за разширяване на туристическата зона в Банско.

"Това не е само въпрос на околната среда, а как спазваме правилата на ЕС. Като председателство трябва да бъдете за пример", заявиха от групата "Зелените", припомняйки, че България все още е страната с най-много корупция в ЕС.

Съпредседателят на групата на "Зелените" Ска Келер посочи, че много от мерките срещу корупцията в България са контрапродуктивни и объркани, подателите на сигнали са заплашени, а има и много влияние от сенчести особи над медиите.

В характерния си стил премиерът Бойко Борисов омаловажи повдигнатите въпроси.

"Специално искам да отговоря на "Зелените", защото аз самият съм зелен човек. Опазването на българската природа е в огромна степен защитено от нашето правителство. Изпитвам огромно уважение към нашите природозащитни организации. Спирал съм с години нови инфраструктурни проекти заради едно гнездо. Карал съм лично министри да пренасят кокичета. Искам пред вас да гарантирам, че става дума за един-единствен лифт в Банско. Мога да гарантирам, че става дума само за втори лифт. Гарантирам, че не само, че няма да се допусне незаконна сеч, една керемида повече няма да се сложи там", зарече се Борисов.

Христо Иванов: Единственият "естествен партньор" на Борисов е Пеевски

Единственият "естествен партньор" на премиера Бойко Борисов е медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов в отговор на изявлението на Борисов пред Европарламента в сряда. В същото време парламентарната група на ГЕРБ подкрепи поредния законопроект на Пеевски и Йордан Цонев, представян от ДПС като превенция срещу вторичното разграбване на КТБ.

"Нека сме наясно: Борисов има един единствен "естествен партньор" и "приятел" и това е Пеевски. Те са неразличими и неразделими – в политически, бизнес, и биографичeн план.
Имаме управление, което пропилява най-доброто време за реформи от 2009 г. насам. Няма нито визия, нито воля да реши нито един дългосрочен проблем на страната", реагира Иванов в социалната мрежа.

Още.

Ако има такава корупция, как ни избират все на първо място

Констатациите за липса на значителен напредък в борбата с корупцията той контраатакува с въпроса:

"Ако има такава корупция, каквато казвате, как ще има такъв ръст на икономиката, повече инвестиции, как ще ни избират хората все нас на първо място? Мен като полицай ме избраха за кмет на София, от това, което съм правил в тази сфера. Аз ви гарантирам, че така, както сме се заели сега, до 2-3 години ние ще се справим, ще се справим добре. И с новото законодателство, и с волята, и с вашата помощ и усилия. Тези наши приятели, които протестират, те ми бяха и коалиционни партньори, те се разделиха на изборите на три партии и не можаха да влязат в парламента само преди шест месеца, те са нашият най-естествен партньор – аз не съм им виновен, че се разделиха на три, не съм виновен, че спечелих изборите и то при правителство на избрания от социалистите президент".

Борисов лично ще прокара Истанбулската конвенция

Борисов коментира още пред евродепутатите, че българските социалисти са решили да не подкрепят Истанбулската конвенция в парламента, но той ще положи всички усилия за ратифицирането ѝ.

Той отхвърли и критиките на либералите от АЛДЕ за присъствието на националисти в управленската коалиция: "С патриотите сме се разбрали, че етническият модел ще пазим като зеницата на окото си. Така България е пример за подражание на целите Балкани".

ЕС да даде ясен план за присъединяването на Западните Балкани

Бойко Борисов поиска ЕС да даде ясен план за присъединяването на държавите от Западните Балкани – тема, която е приоритетна за българското европредседателство.

"Ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има нови държави членки от Балканите, приети в Европейския съюз, но в същото време ние много ясно и много честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят, как във времето биха се разположили вижданията ни за интегрирането им в Европа. Смея да твърдя, познавайки региона, че това е точният момент, в който трябва го направим. Виждате, вчера един изстрел в Косово и буквално взривява целите Балкани, преговорния процес между Косово и Сърбия, и веднага настроенията стават други", заяви Борисов.

Той посочи и четирите основни приоритета на председателството ни – бъдещето на младите хора в Европа, Западните Балкани и свързаността в региона, сигурна и стабилна Европа и дигиталните умения.

Ако ЕС не инвестира на Балканите, това ще направят Русия, Китай, Турция

Борисов изрази надежда за бързо решение на конфликта между Атина и Скопие за името на Македония, така че страната да получи перспектива за членство в НАТО и ЕС.

Българският премиер призова ЕС да инвестира в инфраструктурата на Балканите, изтъквайки геополитически аргумент: "Ако ние не го направим, интересът, който имат Русия, Турция, Китай, ще го направят, защото имат интереси на Балканите".

"Сега е моментът да дадем перспектива на Балканите. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа. Изходът е европейска перспектива", добави той.

Общоевропейско решение за нормализиране на отношенията с Русия

Борисов каза още пред евродепутатите, че в шестте месеца на председателството си България ще търси нормализиране на отношенията с Русия и Турция.

"За Русия - с всички забележки, които имаме, едни искат отпадане на санкциите, други искат да се задълбочат. Ще търсим нормализиране на отношенията, но това далеч надскача нашия праг на възможности, това ще бъде общоевропейско решение", обяви Борисов.

Той за пореден път каза, че ЕС трябва да подпише споразумения с Турция, особено на фона на миграционната криза.

"Ще се опитаме с много такт и дипломатичност да решим въпроса с разпределението на мигрантите в ЕС", каза още Борисов.

По думите му има няколко държави, в които са струпани много мигранти, други, които не искат да приемат такива, и трета група – Италия, Гърция и България – които са на границата.

"Трябва да се направят сигурни центрове, близо до военните конфликти, за да могат след това хората да се върнат по своите родни места и да участват в тяхното възстановяване. Икономическите мигранти трябва да бъдат допускани до там, където има нужда от тях. Това са моите предложения по този проблем", каза Борисов.

Той отново се обяви в подкрепа на кохезионната политика. Според него България е готова и за влизане в т.анр. чакалнята на еврозоната, защото страната има много добри икономически показатели – ръстът на БВП е 4%.

Юнкер се радва, че ще вижда по-често Борисов

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви от своя страна, че България е добре подготвена за председателството на ЕС.

По думите му България не веднъж е доказвала, че може да изгражда мостове между ЕС и страните от Западните Балкани.

"България е предопределена за такава роля. Тя добре познава региона и е преминала през трудни процеси. Винаги давам за пример България, която е постигнала значителни успехи – отлично се справя с дълга и бюджетния дефицит, за разлика от много други държави. Това са отлични предпоставки за присъединяване към чакалнята на еврозоната“, каза председателят на ЕК.

"България може и ще бъде източник на вдъхновение за страните от Западните Балкани. За това с право българският премиер нарежда отношенията си с тях като приоритет“, добави той.

"Вярвам, че българското председателство ще свърши чудесна работа. Една от най-приятните страни на българското председателство е, че ще виждам Бойко Борисов по-често", каза още Юнкер.

Според него "Борисов е чудесен европейски демократ, убеден, със силата да убеждава, опитен".

София призована към твърдост спрямо Полша

Юнкер коментира още, че ЕС е изграден на основата на върховенството на закона, "то трябва да съществува преди приемането и трябва да го има и след това".

"Не сме във война в Полша, а сме в спор. Предложението на ЕК за задействането на за чл. 7 от договора за ЕС срещу Варшава е предупреждение. Не е целта да налагаме наказания на Полша", поясни той.

"Призовавам премиера Борисов и полското правителство да работят конструктивно, с откритост, за постигането на компромис по въпросите на върховенството на закона в Полша. Ролята на председателството е да постига компромис, но и да проявява твърдост", коментира председателят на ЕК.

През декември Еврокомисията за пръв път задвижи процедура, която може да лиши държава членка от правото да гласува при вземане на общи решения. Полското правителство е обвинявано, че нарушава основополагащите принципи на ЕС, включително "демокрацията, равенството, върховенството на закона и спазването на човешките права".

Юнкер отбеляза още, че напускането на Великобритания е катастрофа и вината тежи на плещите на мнозина.

"Искаме британците да останат и ако те пожелаят това, трябва да имат възможността. Дори да напуснат, има текст в договора за ЕС, по който да се върнат и бих улеснил това. Не бих искал никого да притискам", заяви Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европредседателство

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?