Борисов към министрите: Повече не искам да слушам за пари, режете и действате

Борисов към министрите: Повече не искам да слушам за пари, режете и действате

Както бе обещал, на 1 октомври вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков внесе в парламента проектобюджета за следващата година и го връчи на председателя на парламента Цецка Цачева.

Внасянето бе придружено от оптимистичния коментар на министъра, че "догодина няма да се вдигат данъци, а пенсиите и заплатите няма да се намаляват, с което ще се запомни бюджет 2011 г.". Целия ден от министерството на финансите валяха и оптимистични съобщения за изпълнени финансови задачи.

Дянков напомни, че това е най-рано внесеният от години насам проектобюджет. Той отново очерта някои от заложените параметри - ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3.6% и дефицит в края на годината 2.5%.

Наша резиденция в САЩ с глоби за $30 млн. заради неокосена трева

Премиерът Бойко Борисов разкри пред данъкоплатеца безпрецедентни нюанси в дейността на българските посланици и управлението на българските дипломатически имоти зад граница. Toй споделя впечатленията си на последното заседание на Министерския съвет, чиято стенограма  бе публикувана в петък.

Още

Още при обсъждането на проекта за бюджет на заседанието на правителството преди два дни премиерът Бойко Борисов на няколко пъти пита Дянков дали е сигурен в разчетите за очакван ръст от 3.6% и какво ще се случи, ако този растеж не се изпълни. Видно от стенограмата от заседанието, публикувана на сайта на Министерския съвет, финансовият министър уверява, че няма как това да не се случи, но все пак са предвидени още два сценария - нулев ръст и ръст от 2%. И при двата варианта нямало да се наложи актуализация.

Уверението, че актуализация догодина ще бъде избегната, бе повторено в петък и в парламента, където Дянков каза, че "бюджетът е такъв, какъвто е. Следваме правилната политика. Три страни в Европа - България и още две, успяха за 2010-а и 2011-а да не увеличават данъци и да не намаляват заплати и пенсии. Това, че България е една от тези три държави, показва далновидна политика и политика, която се следва от началото на това управление".

В отговор на настояванията на министрите за повече пари, премиерът Борисов ги пресича с думите: "Повече не искам да слушам, съсредоточавате се, режете и действате".

В парламента министърът обясни още, че в проекта са заложени повече пари за инфраструктура, които ще доведат до икономическия растеж, както и повече средства в социалната сфера. Той повтори, че за здравеопазване за догодина са предвидени с 400 млн. лева повече от 2010 г.

"Повечето средства не са за сметка за по-голям дефицит", каза още министърът, като посочи, че "както тази, така и следващата година ще е трудна“.

"Трябва да следваме начертания път, който се оказва правилен“, смята той.

На въпрос на Mediapool кога според него ще излезем от кризата, след като преди време бе прогнозирал, че това ще се случи по Димитровден (26 октомври), Дянков не отговори, само каза, че "следваме правилна фискална политика, което е било отчетено вчера и от Евростат" (на заседанието на ръководителите на европейските статистически служби, което се проведе в София - бел. ред.).

"Напрежение има в цялата система, но все пак трябва да отчетем, че Европа излиза от най-тежката икономическа криза от 65 години насам", допълни Дянков.

По повод на поисканата преди ден от лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев негова оставка, Дянков каза, че не с конфронтация, а с дискусии трябва да се решават проблемите в България.

"Добрите" финансови вести

В навечерието на внасянето на проектобюджета бе разпространено съобщението, че "близо половин милиард лева задължения са разплатили министерствата и ведомствата по договори с изпълнители, сключвани в предходни години" или по-точно 486 624 957 лева.

Според министерско решение фирми, които са сключили договори с министерства за изпълнение на обществени поръчки и не са получили договореното заплащане, можеха да подадат съответните заявления за получаване на неизплатените суми с редукция. Разплащането се извършва от Българската банка за развитие, а неразплатените задължения на държавата надвишаваха 600 млн. лв. .

По-късно бе публикувана информация за изпълнението на бюджета по консолидираната фискална програма за август, от която стана видно, че към края на август салдото е отрицателно в размер на 1.537 млрд. лв., като дефицитът в държавния бюджет е 1.448 млрд. лв., а по европейските програми - 89 млн. лв.

Постъпленията в края на август са 15.3 млрд. лв. (62% от годишните разчети по актуализираната програма), а разходите са 16.839 млрд. лв.

В съобщението е отбелязано, че "налице са положителни сигнали за стабилизиране при постъпленията от данъци (най-вече при косвените данъци), като данъчните приходи на консолидирано ниво за юли и август на месечна база са по-високи от приходите за юли и август 2009 г. Независимо, че номиналният ръст не е висок, това са първите два месеца от началото на годината с ръст на данъчните приходи на спрямо 2009 г.".

Данъчните и осигурителните приходи до края на август са почти 12 млрд. лв. Събраните преки данъци са 2.4 млрд. лв. или около 68% от планираните за годината. От косвени данъци приходите са 5.9 млрд. лв. или 59% от плана. Само от ДДС са 3.6 млрд. лв. или 62% от планираните за годината. Акцизите са 2.15 млрд. лв. или 55% от заложените. От мита има изпълнение от 78 млн. лв. или 84% от плана.

В подкрепа на доброто събиране на косвени данъци сутринта пред бТВ се яви и директорът на митниците Ваньо Танов, който обясни колко се е подобрила събираемостта на акцизите и разказа какво се е променило в "деликатните отношения" на митниците с производителите на алкохол. Според Танов има видимо увеличение на купуваните от производителите акцизни бандероли, като при някои от производителите то е близо десет пъти. Танов отчете отлично събиране на ДДС, преизпълнение на приходите от мита и "голямо" подобрение в събирането на акцизи, което почти ще стигне планираното.

Според информацията за изпълнението на бюджета в частта за разходите общата сума е 60% от заложената в бюджета и е с 222 млн. лв. по-малка от сумата към същата дата на миналата година.

Фискалният резерв към 31 август е 6.2 млрд. лева, число, което бе посочено от вицепремиера Дянков като доказателство, че правителството няма намерение да бута резерва и да дестабилизира борда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?