Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов към независимата КЕВР: Отложете цените на тока

Премиерът поиска регулаторът да даде обяснения пред партиите и те да се изкажат за тарифите

18 коментара
Иван Иванов. Снимка: БГНЕС

Не е изключено решението за цените на тока за бита да бъде отложено с месец и да не влезе в сила от 1 юли, като дори и възможно да няма нищо общо с планираното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване средно с 2 процента. Това стана ясно в сряда, когато премиерът Бойко Борисов държа специална реч на правителственото заседание и настоя независимият регулатор да даде обяснения пред парламентарните партии и да изчака с решението си. Коментарът на министър-председателя дойде след оплакване от страна на държавната НЕК и бизнеса и публично обсъждане на цените на заседание на КЕВР, на което председателят ѝ Иван Иванов даде знак, че няма да се съобрази с недоволството им.

Имало и резон, и прецедент

След речта на Борисов, шефът на КЕВР Иван Иванов не изключи решението за новите цени на тока да бъде отложено за август. Той видя основание за подобни действия в очертаващото се забавяне на намалението на цените на тока от американските централи в енергийния комплекс "Марица Изток", което трябваше да влезе в сила от 1 юли, но при условие, че НЕК изплати дългове за близо 800 млн. лв., за което обаче тепърва ще се тегли заем. Като друга причина той посочи подготвяни две нови наредби.

Иванов припомни, че прецедент с вземане на решение за цената от 1 август има от 2013 г.

Така той хем продължава да демонстрира твърдост в решенията на комисията, хем прехвърля топката в полето на парламента, който може дори да прибегне до поредни законодателни промени, само и само да не се нажежава общественото недоволство преди изборите за кметове и общински съветници приз октомври.

Отговорът на шефа на КЕВР, който бе избран от парламента с подкрепата на почти всички партии, без БСП и "Атака", дойде след като правителствената пресслужба публикува стенограма от дискусията на правителственото заседание по темата с цените на тока.

От нея става ясно, че "Националната електрическа компания" (НЕК) и бизнесът са недоволни от преценката на енергийния регулатор за бъдещите тарифи. Затова Борисов нарежда спешно събиране при вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев, на което в четвъртък да се обсъдят промените в цените на електроенергията. Премиерът освен това смята, че КЕВР трябва да бъде привикана в парламента, за да даде обяснения как е изчислила новите цени.

Всички партии да се произнесат

Според него, по въпроса трябвало да се произнесат и всички политически сили в Народното събрание, което само преди два месеца избра новия състав на енергийния регулатор. Презумпцията беше, че като не се назначава от изпълнителната власт, а от законодателната, КЕВР ще е абсолютно независима и никой няма да ѝ се бърка в решенията, от които се очаква да реформират сектора и преодолеят натрупаните към момента дефицити в НЕК.

Дискусията в МС за цените на тока започва с подкана от страна на премиера към енергийния министър: "Госпожа Петкова да ни каже няколко думи за енергетиката. Това, което чувам, лично мен ме притеснява".

Теменужка Петкова очевидно е надлежно подготвена с писмен материал по темата, който чете пред колегите си.

Дискусията в МС стана часове след публичното обсъждане в КЕВР за новите тарифи от 1 юли. Председателят на комисията Иван Иванов даде да се разбере, че няма да отстъпи под натиска на НЕК, която не представи в регулатора свои разчети, а остави той да реши служебно какви ще са цените ѝ.

С думите, че единственото, което той можело да направи, е да поиска отлагане с един месец на решението за цените от 1 юли, Бойко Борисов настоя те да се дебатират в НС.

Борисов не бил убеден в разчетите

"Никак не е конструирано добре това, което се предлага от комисията", констатира премиерът. "Няма мотиви, които да ме убедят в това, което се предлага", допълва той.

През февруари 2013 г. Борисов подаде оставката на тогавашното си правителство, след протестите, избухнали заради сметките за ток и парно. Една от кризисните мерки, които тогава предложи ГЕРБ, беше именно КЕВР да се избира от парламента и това да гарантира максималната ѝ независимост от изпълнителната власт и политическата конюнктура.

Откакто започна мандата на сегашния му кабинет обаче, Борисов изключително много внимава да не предизвика обществено недоволство с цените на тока и парното, като в същото време обеща предизборно дълбоки реформи в затъналия в дългове енергиен сектор.

Мотивите му да прати КЕВР да се обяснява пред депутатите са прозрачни – с наближаването на местните избори иска да снеме всякаква отговорност на правителството и ГЕРБ. Освен това Патриотичният фронт, който е част от управляващата коалиция, наскоро излезе с ултиматум от седем условия, сред които задържане на цените на тока, и заяви, че ако условията не се изпълнят, ще оттегли подкрепата си.

"Ще ми се да отидете в парламента и с двете комисии да проведете срещи, защото КЕВР го излъчи парламентът и ние не се месим, освен да констатираме това, което публично сме чули. Към мен няма досега информация изпратена по тази тема, но чувам какво се говори. Още повече, че това, което се предлага, не решава проблема на енергетиката в нито един аспект и може би много честно трябва в парламента с комисиите да се разговаря, колкото и да са драстични мерките, особено скъпите енергии, защото проверката ще стане готова, но тя кога ще стане – след месец, сигурно. Това трябва да се отрегулира като цени", казва Борисов.

"Ние не може да се месим, но парламентът може"

"Ние не можем да се месим в работата на енергийната комисия, нито е редно, нито искаме да го правим, но парламентарната комисия има тези права да им каже как са правили ценообразуването", посочва премиерът.

"Защото в един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя - на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените докато не завършат проверките, наредбите не се направят и съответно по цялостната програма в парламента не се произнесат политическите партии, и ми е интересно как ще се изкажат", допълва Борисов, без да обяснява какво има предвид.

"Защото много е лесно да се говори популистки, но винаги съм казвал, че който и министър да провежда дадена политика, кабинетът, заставайки зад него, трябва да сме и убедени и в същото време нямаме право да не бъдем 100% откровени с парламента", заявява още той..

Борисов не смята за добро двойното повишение на добавката към цената на тока за изкупуване на електоренергията от ВЕИ и от американските централи по дългосрочните договори. Регулаторът обосновава това с равнопоставеността на бизнеса с битовите клиенти, които досега са плащали по 50 лв. за същото, но скрити в общата цена на тока за домакинствата, докато предприятията на свободния пазар са давали по 19 лв.

Недоволството на премиера за тази такса не се успокоява и от обясненията на министър Петкова, че още следващата седмица ще е готова наредба, която ще позволява на промишлени предприятия да получават държавна помощ за въпросната такса "задължение към обществото" и така реално те няма да плащат по 40.21 лв. за мегаватчас.

На Борисов не му харесва още, че държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", които произвеждат най-евтината енергия, се изключват от регулирания пазар. Мотивът на регулатора е, че това е подготовка към пълната либерализация на енергийния пазар от 2016 г., когато КЕВР, според евродирективите, не би трябвало да определя цените на електроенергията, а ще регулира само таксите за преноса и разпределението на енергията.

"Не може на едните 48 стотинки, на другите 1500 лв."

"Не можа на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо", заявява Борисов, но не става ясно по какъв повод и за кого се отнася.

"В смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява. Затова вие направете всичко необходимо, идете в парламента, срещнете се с двете комисии", заръчва той на министрите си.

Теменужка Петкова обяснява, че НЕК възразява от това, че цената на продаваната от нея енергия на електроснабдителните дружества се намалява от 125 лв. на 119 лв. за мегаватчас. Самата тя обаче признава, че разчетите на комисията предвиждат това орязване да се компенсира от вдигането на таксата "задължение към обществото", която ще донесе по-високи приходи в НЕК.

По думите ѝ така в "НЕК ще постъпи наистина значителен ресурс, който ще минимизира в много голяма степен дефицита в НЕК, но категорично няма да може да го покрие изцяло".

 Индустрията заплаши  да спре работа 

Докато вървяха обсъжданията на цените, бизнесът заплаши с протести заради готвеното удвоено увеличение на така наречената такса "задължение към обществото" за стопанските потребители.

"Индустрията смята да спре за известно време производството си. КРИБ възнамерява да подаде и сигнал до главния прокурор за разследване на договорите с американските централи от комплекса "Марица изток", каза председателят на работодателската организация Кирил Домусчиев.

Според него решението "не стигат пари там, дай да вдигнеме пак таксите и цената на електроенергията" просто убива кравата, която дава мляко.

От своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че, ако не се увеличи таксата "задължение към обществото", в системата се отваря дупка от над 285 милиона лева, което означава, че тя трябва да се покрие или от НЕК или от битовите потребители.

"Или отново да хвърлим в НЕК допълнително 285 милиона задължение, все пак НЕК да не потъне, или да бъде увеличена цената за битовите потребители с 17%", заяви Иванов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Ливада
  #18

  Яворе, ти пак нещо си се объркал. Аз на Бат Бойко изобщо не съм му фен, но в случая той е прав, а уж десният Иванов се е поддал на левичарски изкушения да се хареса на електората с популистки действия и приказки. Като специалист по Германия, смяташ ли за правилно българският бизнес да плаща и сега, преди предлаганото допълнително повишение на цената, по-скъп ток от бизнеса в Германия, само и само да се поддържат изкуствено ниски цени за бита? Нали бизнесът трябва да нахрани бюрократите, като го затрият,

 2. Ливадо, накрая всичко ще си дойде на мястото. И на "Бат Бойко" ще му набият канчето... Жалкото е че за да се задържат нереалните цени на тока, пак държавата трябва да доплаща, а тя го прави с парите на данъкоплатците. Едрия бизнес и делавераджийте в енергетиката няма да бъдат засегнати. Типична политика за вашият "Бат Бойко" който е един прост побъркан селянин от Банкя.

 3. Ливада
  #16

  Иван Иванов реши да се прави на Жан Виденов, който на времето громеше \\\"чорбаджиите-изедници\\\", сега пък Иван клейми \\\"корпоративния интерес\\\" на тези, които му казват, че повишаването на цената на тока за бизнеса с над 20% не е добра идея, защото ще затрие бизнеса и сметката най-накрая ще я плати пак дребният битов потребител-данъкоплатец чрез по-високи цени на промишлена продукция, загуба на БВП и работни места и по-малко приходи в бюджета. Жалко, че се води активист на дясна партия, а излиза с типични леви аргументи, извадени от нафталина с някой стар наръчник на агитатора. Добре, че Бат Бойко му наби канчето, та дано се вразуми.

 4. strobo
  #15

  Научи ги нещата от живота и политиката Бат Бойко и те това си е. Включително в управлението на енергетиката.... браво!!! Апропо, сега преди избори посред лято, въобще не е място за промени на цените на тока на народа и "бизнеса".....

 5. Венелин Велев
  #14

  Реформация: ДЕКВР - КЕВР - БоКЕВР...

 6. Равашола
  #13

  Сигурно си мислите, че като направим цените на тока колкото в Германия и ще потече мед и масло... Така ни лъжеха и в ранните години на победилата демокрация!„Потърпете да вдигнем тока до 0,035$ и всичко ще се оправи, цените ще спрат да растат...Швейцария на Балканите!“. Докато не започнем да получаваме равно(или поне близко) заплащане, за равен труд със изповядващите евроатлантическите ценности, нищо няма да се промени.

 7. Равашола
  #12

  Вие, по-долу, дето хленчите по повод селската простотия на Тиквата, не сте ли вие в една коалиция с него. С него и с Гоце. С Гоце и дивите СКАТ-аджии!??? Не сте ли!???

 8. Равашола
  #11

  ТКЕВР по добра комунистическа традиция се включва в предизборната борба! Иван Иванов, обикалящият телевизии пропагандатор на мракобесния либерализъм, какво обяснение във вид на упорни точки са му дали от PR-а!????

 9. pavel pavlov
  #10

  само едно не разбрах-квер зависима или независима е.:)

 10. pump it!
  #9

  Малко по-надолу Kamen Popov коментира, че "на този човек трябва да се забрани да говори публично, защото не знае какво да каже." Ма този не е някакъв си сикаджия, та да го турят под запрещение! Тоя е премиерът ни, дори твърдят, че ние сме си го избрали! Няма основание да се неглижира. Пък аз си мисля, че би било по-добре другарят Борисов само да изговаря какво щура из главата му, вместо да го върши. Само да плещи, демек. Така все ще остане нещо недокрадено.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.