Борисов към независимата КЕВР: Отложете цените на тока

Премиерът поиска регулаторът да даде обяснения пред партиите и те да се изкажат за тарифите

Иван Иванов. Снимка: БГНЕС

Не е изключено решението за цените на тока за бита да бъде отложено с месец и да не влезе в сила от 1 юли, като дори и възможно да няма нищо общо с планираното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване средно с 2 процента. Това стана ясно в сряда, когато премиерът Бойко Борисов държа специална реч на правителственото заседание и настоя независимият регулатор да даде обяснения пред парламентарните партии и да изчака с решението си. Коментарът на министър-председателя дойде след оплакване от страна на държавната НЕК и бизнеса и публично обсъждане на цените на заседание на КЕВР, на което председателят ѝ Иван Иванов даде знак, че няма да се съобрази с недоволството им.

Имало и резон, и прецедент

След речта на Борисов, шефът на КЕВР Иван Иванов не изключи решението за новите цени на тока да бъде отложено за август. Той видя основание за подобни действия в очертаващото се забавяне на намалението на цените на тока от американските централи в енергийния комплекс "Марица Изток", което трябваше да влезе в сила от 1 юли, но при условие, че НЕК изплати дългове за близо 800 млн. лв., за което обаче тепърва ще се тегли заем. Като друга причина той посочи подготвяни две нови наредби.

Иванов припомни, че прецедент с вземане на решение за цената от 1 август има от 2013 г.

Така той хем продължава да демонстрира твърдост в решенията на комисията, хем прехвърля топката в полето на парламента, който може дори да прибегне до поредни законодателни промени, само и само да не се нажежава общественото недоволство преди изборите за кметове и общински съветници приз октомври.

Отговорът на шефа на КЕВР, който бе избран от парламента с подкрепата на почти всички партии, без БСП и "Атака", дойде след като правителствената пресслужба публикува стенограма от дискусията на правителственото заседание по темата с цените на тока.

От нея става ясно, че "Националната електрическа компания" (НЕК) и бизнесът са недоволни от преценката на енергийния регулатор за бъдещите тарифи. Затова Борисов нарежда спешно събиране при вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев, на което в четвъртък да се обсъдят промените в цените на електроенергията. Премиерът освен това смята, че КЕВР трябва да бъде привикана в парламента, за да даде обяснения как е изчислила новите цени.

Всички партии да се произнесат

Според него, по въпроса трябвало да се произнесат и всички политически сили в Народното събрание, което само преди два месеца избра новия състав на енергийния регулатор. Презумпцията беше, че като не се назначава от изпълнителната власт, а от законодателната, КЕВР ще е абсолютно независима и никой няма да ѝ се бърка в решенията, от които се очаква да реформират сектора и преодолеят натрупаните към момента дефицити в НЕК.

Дискусията в МС за цените на тока започва с подкана от страна на премиера към енергийния министър: "Госпожа Петкова да ни каже няколко думи за енергетиката. Това, което чувам, лично мен ме притеснява".

Теменужка Петкова очевидно е надлежно подготвена с писмен материал по темата, който чете пред колегите си.

Дискусията в МС стана часове след публичното обсъждане в КЕВР за новите тарифи от 1 юли. Председателят на комисията Иван Иванов даде да се разбере, че няма да отстъпи под натиска на НЕК, която не представи в регулатора свои разчети, а остави той да реши служебно какви ще са цените ѝ.

С думите, че единственото, което той можело да направи, е да поиска отлагане с един месец на решението за цените от 1 юли, Бойко Борисов настоя те да се дебатират в НС.

Борисов не бил убеден в разчетите

"Никак не е конструирано добре това, което се предлага от комисията", констатира премиерът. "Няма мотиви, които да ме убедят в това, което се предлага", допълва той.

През февруари 2013 г. Борисов подаде оставката на тогавашното си правителство, след протестите, избухнали заради сметките за ток и парно. Една от кризисните мерки, които тогава предложи ГЕРБ, беше именно КЕВР да се избира от парламента и това да гарантира максималната ѝ независимост от изпълнителната власт и политическата конюнктура.

Откакто започна мандата на сегашния му кабинет обаче, Борисов изключително много внимава да не предизвика обществено недоволство с цените на тока и парното, като в същото време обеща предизборно дълбоки реформи в затъналия в дългове енергиен сектор.

Мотивите му да прати КЕВР да се обяснява пред депутатите са прозрачни – с наближаването на местните избори иска да снеме всякаква отговорност на правителството и ГЕРБ. Освен това Патриотичният фронт, който е част от управляващата коалиция, наскоро излезе с ултиматум от седем условия, сред които задържане на цените на тока, и заяви, че ако условията не се изпълнят, ще оттегли подкрепата си.

"Ще ми се да отидете в парламента и с двете комисии да проведете срещи, защото КЕВР го излъчи парламентът и ние не се месим, освен да констатираме това, което публично сме чули. Към мен няма досега информация изпратена по тази тема, но чувам какво се говори. Още повече, че това, което се предлага, не решава проблема на енергетиката в нито един аспект и може би много честно трябва в парламента с комисиите да се разговаря, колкото и да са драстични мерките, особено скъпите енергии, защото проверката ще стане готова, но тя кога ще стане – след месец, сигурно. Това трябва да се отрегулира като цени", казва Борисов.

"Ние не може да се месим, но парламентът може"

"Ние не можем да се месим в работата на енергийната комисия, нито е редно, нито искаме да го правим, но парламентарната комисия има тези права да им каже как са правили ценообразуването", посочва премиерът.

"Защото в един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя - на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените докато не завършат проверките, наредбите не се направят и съответно по цялостната програма в парламента не се произнесат политическите партии, и ми е интересно как ще се изкажат", допълва Борисов, без да обяснява какво има предвид.

"Защото много е лесно да се говори популистки, но винаги съм казвал, че който и министър да провежда дадена политика, кабинетът, заставайки зад него, трябва да сме и убедени и в същото време нямаме право да не бъдем 100% откровени с парламента", заявява още той..

Борисов не смята за добро двойното повишение на добавката към цената на тока за изкупуване на електоренергията от ВЕИ и от американските централи по дългосрочните договори. Регулаторът обосновава това с равнопоставеността на бизнеса с битовите клиенти, които досега са плащали по 50 лв. за същото, но скрити в общата цена на тока за домакинствата, докато предприятията на свободния пазар са давали по 19 лв.

Недоволството на премиера за тази такса не се успокоява и от обясненията на министър Петкова, че още следващата седмица ще е готова наредба, която ще позволява на промишлени предприятия да получават държавна помощ за въпросната такса "задължение към обществото" и така реално те няма да плащат по 40.21 лв. за мегаватчас.

На Борисов не му харесва още, че държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", които произвеждат най-евтината енергия, се изключват от регулирания пазар. Мотивът на регулатора е, че това е подготовка към пълната либерализация на енергийния пазар от 2016 г., когато КЕВР, според евродирективите, не би трябвало да определя цените на електроенергията, а ще регулира само таксите за преноса и разпределението на енергията.

"Не може на едните 48 стотинки, на другите 1500 лв."

"Не можа на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо", заявява Борисов, но не става ясно по какъв повод и за кого се отнася.

"В смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява. Затова вие направете всичко необходимо, идете в парламента, срещнете се с двете комисии", заръчва той на министрите си.

Теменужка Петкова обяснява, че НЕК възразява от това, че цената на продаваната от нея енергия на електроснабдителните дружества се намалява от 125 лв. на 119 лв. за мегаватчас. Самата тя обаче признава, че разчетите на комисията предвиждат това орязване да се компенсира от вдигането на таксата "задължение към обществото", която ще донесе по-високи приходи в НЕК.

По думите ѝ така в "НЕК ще постъпи наистина значителен ресурс, който ще минимизира в много голяма степен дефицита в НЕК, но категорично няма да може да го покрие изцяло".

 Индустрията заплаши  да спре работа 

Докато вървяха обсъжданията на цените, бизнесът заплаши с протести заради готвеното удвоено увеличение на така наречената такса "задължение към обществото" за стопанските потребители.

"Индустрията смята да спре за известно време производството си. КРИБ възнамерява да подаде и сигнал до главния прокурор за разследване на договорите с американските централи от комплекса "Марица изток", каза председателят на работодателската организация Кирил Домусчиев.

Според него решението "не стигат пари там, дай да вдигнеме пак таксите и цената на електроенергията" просто убива кравата, която дава мляко.

От своя страна председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че, ако не се увеличи таксата "задължение към обществото", в системата се отваря дупка от над 285 милиона лева, което означава, че тя трябва да се покрие или от НЕК или от битовите потребители.

"Или отново да хвърлим в НЕК допълнително 285 милиона задължение, все пак НЕК да не потъне, или да бъде увеличена цената за битовите потребители с 17%", заяви Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България