Борисов към Путин: Ще изчистим проблемите с "Белене" заради бъдещите проекти

Двамата обсъдили и тристранна среща с ЕК за газовия хъб край Варна

Борисов към Путин: Ще изчистим проблемите с "Белене" заради бъдещите проекти

Българският министър-председател Бойко Борисов е уверил в телефонен разговор руския президент Владимир Путин, че вече са предприети конкретни стъпки за изплащане на задълженията на българската "Национална електрическа компания " (НЕК) към руската "Атомстройекспорт“ за произведеното оборудване на спряната АЕЦ "Белене", които към 19 септември 2016 г. са 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва. Това съобщиха от правителствената пресслужба във вторник, след като за проведения разговор съобщиха от Кремъл.

Обсъждането на ядрения проект между лидерите на България и Русия стана в деня, в който бюджетната парламентарна комисия прие на второ четене законопроект за отпускане на държавен заем за НЕК, за да си разплати дълга към руснаците. Окончателното му гласуване ще е в сряда.

Борисов е запознал Путин с искането от българската страна към арбитражния съд в Женева за преразглеждане на начисляването на лихвата за всеки ден забавя на дължимото плащане, която е 167 хил. евро. София претендира,че тя трябва да е по-ниска, тъй като е начислена върху друга лихва.

"Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, посочил Борисов в разговора и настоял руската страна да вземе под внимание българските претенции относно лихвения процент.

Борисов и Путин са изразили задоволство от постигнатите резултати на работните групи по енергийните проекти, които бяха договорени в предишния им телефонен разговор.

Фокусът на разговора е бил върху проекта за газоразпределителен център на територията на България и който явно Борисов е имал предвид говорейки за бъдещи съвместни енергийни проекти. Двамата са обсъдили подготовката на тристранна среща между България, ЕК и Русия, която да доведе до ясно уточняване на техническите, икономическите и юридическите детайли по отношение на проекта.

Плановете на българското правителство са тя да се състои през ноември и на нея Русия да получи търсените от Путин "железобетонни гаранции" за доставките на руски газ за хъба.

Двамата са се договорили експерти на държавния газов оператор "Булгартрансгаз“ да запознаят руската страна с разработения бизнес модел на газовия хъб "Балкан“.

Руският президент е приветствал открития диалог с българския премиер и честната позиция, че хъбът трябва да се случи при писмени гаранции от Европейската комисия и при взаимоизгодни условия за всички страни, участващи в изграждането, допълниха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов и президентът Путин са изразили задоволство от ръста на руските туристи през летния сезон, които са с 40% повече от миналото лято. Путин оценил високо организацията по сигурността, която е гарантирала спокойствието на чуждестранните граждани по българското Черноморие, казаха още от "Дондуков" 1.

От Кремъл бяха далеч по-лаконични, съобщавайки, че Путин и Борисов са обсъдили "проблематиката на двустранното сътрудничество в търговско-икономическите и енергийни сфери", както и "някои въпроси от международния дневен ред"..

Това е втори телефонен разговор между двамата в последното време. В началото на август българският премиер отново поиска разговор с руския президент, като тогава темата бе "актуални въпроси от двустранното сътрудничество с акцент реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката".

Разговорът идва и само ден, след като Ирина Бокова се класира шеста при поредното гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секретар на ООН. Бойко Борисов по-рано заяви, че ако тя не е първа или втора, правителството ще преразгледа кандидатурата си.

От Москва вече заявиха, че подобно решение на България е нейно право и след евентуална рокада ще преценят дали да подкрепят нашия участник в надпреварата.

Българското правителство все още не е коментирало дали кандидатурата на Бокова ще бъде сменена с тази на зам.-предсадетял на Европейската комисия и комисар по бюджета Кристалина Георгиева.

Споделяне

Още по темата

Още от България