Борисов към Путин за "Турски поток": Строим по 5 км дневно

Според руския президент България умишлено бавела проекта под давление

Бойко Борисов и Владимир Путин, архивна снимка БГНЕС

След като в сряда руският президент Владимир Путин обвини България, че бави изграждането на газопровода "Турски поток" през своя територия под давление, премиерът Бойко Борисов отвърна, че Путин е добре дошъл да види на място как се строи тръбата със скорост от 5 километра на ден. Българският министър-председател отбеляза също така, че на Русия чисто политически не ѝ е приятно, че страната ни е толкова лоялен член на НАТО и ЕС.

"Независимо от многократните уверение и независимо от многократните молби към руската страна да обезпечи доставката на наш газ през Турция в България, ние виждаме, че българската страна, колкото и тъжно да звучи, съзнателно забавя реализацията на проекта на своя територия", каза руският държавен глава на пресконференция след среща със сръбския си колега Александър Вучич в Сочи,

Путин подчерта, че ръководството на България, след като е провалило "Южен поток", много пъти се е обръщало с молба да бъде реализиран "Турски поток"

"Но и сега, видимо под давлението на страни, те строят, но без да бързат. Ще видим как в бъдеще ще се реализира този проект на българска територия. Ако българите не искат – не българите, а българското ръководство, ние ще намери други пътища за реализация на нашите възможности на юг към Европа", каза Путин.

В отговор Борисов заяви, че "България спазва процедурите на Европейския съюз", имайки предвид, че бе проведена обществена поръчка за строежа на трасето. Тя бе спечелена от саудитски консорциум, който обаче бе отстранен заради забава на документите за подписване на договора и бе предпочетен другият претендент – консорциум с участието на руска компания с връзка с руски производител на тръби. След обжалване все пак бе сключен договора за над 3 млрд. лв. с ДДС със саудитците, но руската компания успя да се уреди като доставчик на тръбите чрез задкулисни преговори и последвало оттегляне на жалбата.

"Всеки има право да търси алтернативни трасета – ние търсим алтернативна диверсификация. Чисто политически не им е приятно, че България е толкова лоялен и силен член на НАТО и на ЕС", коментира Борисов пред бТВ обвиненията на Путин.

"С 1 млрд. са по-евтини километрите, които строим в момента, от "Южен поток". Ние имаме вече над 140-150 км, които сме изкопали. (…) Моят отговор към президента Путин е – добре дошъл е, като дойде и ще види с каква скорост, средно с 5 км на ден строим. Късно почнахме, защото много процедури трябваше да минем. (…) Ние спазваме процедури. Затова е сигурно, че ще го построим. А когато имаме такива огромни мощности и готови магистрали газови догодина – повярвайте ми, и за руския газ това ще е единствената бърза и добра алтернатива", заяви още премиерът.

"Аз не искам да влизам в обяснения какво е искал президентът Путин. Аз знам, че за България съм направил всичко, което съм обещал и неслучайно съм получил и гаранциите, твърдите гаранции първо от самата ЕК и Брюксел за газоразпредлителя в България. А сега и в стратегическото споразумение, което подписах в Белия дом, има че България е газовият хъб, газразпределител, което означава, че е приемливо и за Вашингтон", допълни той.

Според него със сигурност строителството на "Турски поток" ще приключи в предвидените срокове. Той изрази съмнения, че ако Русия все пак се преориентира към Сърбия като партньор, проектът ще бъде изпълнен в по-кратки срокове.

Не е ясно какво е провокирало Путин към тези нападки, при положение, че от месеци се знае, че продължението на "Турски поток" през България до Сърбия няма да бъде въведено дори в частична експлоатация от 1 януари 2020 г., каквито бяха първите намерения на правителството на Бойко Борисов. Бяха сключени и договори с руската "Газпром" и швейцарската МЕТ за резервиране на 90 процента от капацитета на бъдещата тръба на входа ѝ от турската граница и 80 процента от изхода към Сърбия. Обжалване на търга за проектант, доставчик на тръбите и изпълнител на 474-километровото трасе, забави старта на строежа. Реално той започна в средата на октомври, когато Борисов обяви,че се строи със скорост от 3 км на ден. Първата част от трасето се очаква да заработи през първата половина на 2020 г., както обяви и руският енергиен министър Александър Новак преди месец.

Според твърденията на "Булгартрансгаз", който е възложител на строежа и е договорил капацитета на тръбата, в контрактите няма неустойки за забавяне на доставките.

Освен това дори и Сърбия да приключи до края на 2019 г. строежа на своята част от трасето на "Турски поток", е съмнително доколко "Газпром" наистина може да осъществи маршрута до Европа, тъй като Унгария все още не се е присъединила към него. Сърбия пък не може да поеме като консумация целите количества. А и при положение, че в Сърбия вече са положени 81 процента от тръбата, както заяви сега в Сочи Путин, не е ясно какви точно ще са другите възможности за реализация на руските  планове на юг към Европа.   

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес