Борисов към Рюте: Искаш да си полицаят на Европа!

"Върховенството на закона е основата на всяка демокрация"

Българският премиер Бойко Борисов е влязъл в спор с нидерландския си колега Марк Рюте за механизма, по който ще се разпределят финансовата помощ от Европейския съюз. 

За горещата размяна на реплики по време на вечерята снощи на европейските лидери в Брюксел съобщи вестник "Файненшъл таймс", като цитира свои дипломатически източници. 

Според тях българският премиер Бойко Борисов обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, че иска да бъде "полицаят на Европа", като си присвоявал правото да решава дали националните планове за реформи са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

Пред журналисти Рюте заяви след вечерята, че неговите искания са раздразнили колегите му, но изтъкна, че всяка страна защитава своето виждане, съобщи БНР.

Лидерите на страните от Европейския съюз засега не могат да постигнат споразумение за фонда за икономическо възстановяване и за бюджетната рамка на съюза до 2027 година. В събота те отново търсят изход от ситуацията на среща в Брюксел, след като преди ден не можаха да стигнат до съгласие.

Борисов замина за Брюксел на фона на многохилядни протести в цяла България с искане за оставката му.

По-рано тази седмица той каза, че ще обсъжда евентуалното си оттегляне след края на европейския съвет, но протестите продължиха с още по-голяма сила. 

Борисов: Върховенството на закона е основата на всяка демокрация

В събота сутринта Борисов демонстира добри отношения с Рюте и публикува снимка с него във Фейсбук.

Пред журналисти Борисов се възмути, че е изтекла информация от срещата, въпреки че е имало уговорка да не излиза информация.

Борисов коментира в Брюксел, че върховенството на закона е основата на всяка демокрация, като така даде да се разбере, че България няма проблем с този механизъм.

Борисов посочи, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата. По думите му това е нормално и изрази подкрепа за т нар.  "четворка на спестовниците" - Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция.

В същото време той отбеляза, че в устройството на ЕС органът, който упражнява контрол, е Европейската комисия.

Българският министър-председател изрази подкрепа за холандския премиер и по отношение на инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН.

"Това е добър компромис", отбеляза Борисов. 

ЕС да има единен медицински протокол за Covid-19

Премиерът поиска Европейският съюз да има единен медицински протокол, свързан с мерките срещу разпространението на коронавирус и за борбата с последиците от пандемията. 
 
“Защитавал съм позицията, че пандемията е не в своя край, а тепърва ще има нови вълни. Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство. Затова съм настоявал за две неща - максимум добре да подкрепим медицинската страна на пандемията, да имаме единен медицински протокол за всички европейски държави - дали ще носим маски, дали ще има дистанция, дали да работят ресторанти, кафенета, детски градини, училища. Всичко да е еднакво за ЕС“, каза Борисов.
 
“Второ - с безвъзмездните пари от европейската солидарност незабавно да се подкрепят социално слабите, хората, останали без работа и дизайните на "60/40", "80/20", за да се запазят работните места. Следващите шест месеца до година, в които се очаква най-тежкото в социален, икономически и всякакъв друг план“.
 
По думите му паралелно с това трябва да се търси решение в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата в следващите години.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?