Борисов към Скопие: Държим на искрените отношения

Премиерът уверява, че интерконекторът с Румъния ще е готов до три месеца

Георге Иванов и Бойко Борисов, сн.БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов "изрази загриженост" за ситуацията в Македония по време срещата си президента Георге Иванов, който е на посещение в България за участие в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.
 
"Като добър приятел на Република Македония, България държи на искрените отношения между двете държави, което означава открито да бъдат споделяни притесненията. Смятаме, че изходът от ситуацията може да дойде само чрез диалог между всички политически партии и осъществяване на необходимите реформи в интерес на всички граждани и спазване на постигнатите договорености", заяви премиерът, цитиран от правителствената информационна служба.
 
Борисов и президентът Иванов се обявиха за бързото приключване на преговорите по двустранния договор за добросъседство и сътрудничество, което ще даде нов тласък в процеса на европейска интеграция на Македония. Двамата обсъдиха различни теми, сред които мигрантската криза, Близкия изток, интеграцията на Западните Балкани.
 
Министър-председателят изрази и последователната позиция на страната ни, която продължава да подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Македония.
 
"Убедени сме, че бъдещето на всички държави от Западните Балкани е в ЕС. Потвърждаваме готовността и желанието да обсъждаме и да оказваме експертна помощ на Република Македония по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да се постигне съществен напредък по пътя на страната към членството ѝ в ЕС и НАТО", посочи премиерът Борисов.
 
Интерконекторът с Румъния готов до три месеца 
 
В рамките на форума Борисов се срещна и с министър-председателя на Румъния Дачиан Чолош. 
 
На разговора са били обсъдени двустранните отношения между държавите, както и въпроси, свързани с укрепването на регионалното и трансгранично сътрудничество, сигурността по външните граници на ЕС и Шенген, съобщи Чолош след срещата. 
 
Съгласихме се да продължим добрите традиции за общи срещи на двете правителства, каза премиерът на Румъния.
 
До три месеца интерконекторната връзка между Румъния и България ще е готова и ще позволи търговия с природен газ в региона, казаха Бойко Борисов и Дачиан Чолош.
 
България има същото поведение като Румъния за опазване на външните граници на Европа, границите се пазят все едно двете страни са в Шенген. Това е голямо предимство и за ЕС, и за Румъния, посочи Дачиан Чолош.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?