Борисов: Като не ме харесват, ще си изберат Мони Паси - да налита с крилати ракети, да пребива руснаци

Паси: Ако бяхме поискали демилитаризиране на Черно море, нямаше да ни поканят в НАТО

Соломон Паси. Снимка: БГНЕС

Ако български премиер беше предложил демилитаризиране на Черно море, България нямаше да получи покана за членство в НАТО, заяви председателят на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси в понеделник пред БНТ. Той коментира изявлението на министър-председателя Бойко Борисов, направено точно по време на срещата на върха на НАТО във Варшава през почивните дни, Черно море да е демилитаризирана зона. Според Паси тази стратегически инициатива на българския премиер е практически неосъществима поне още няколко поколения.

Вместо да се въоръжаваме с ракети и подводници, трябва да се направи опит за намаляване на напрежението в региона, доразви тезата си Борисов по време на брифинг пред български репортери в Техеран, където е на посещение. "Никой няма да си нареже корабите или Русия да си извади флота, но ако може да не го увеличават и ние да не го увеличаваме. Харчат се милиарди, вместо тези пари да се използват за инфраструктура, за пенсии, коментира Борисов. Той отбеляза, че при срещите, които е планирал, ще апелира Черно море да стане зона за търговия, туризъм и транспорт.

"Когато има инфраструктурни коридори, по които минават газ, петрол, стоки - там няма война. Те се пазят тези места", каза още премиерът.


"Народът избира кой и как да го управлява... Като не ме харесват, ще си изберат някой като Мони Паси - смел, голям боец, който да налита с крилати ракети и да пребива руснаци и който му дойде на акъла. Нали, такива смелчаци има много в България. Те и в Банкя има много такива. Които много обичат в кръчмите да нападат, ама после бягат...", заяви още министър-председателят.

В разсъжденията си той стигна дотам да окачестви военните учения и военно присъствие на НАТО като обявяване на война: "Разбира се, ние можем да се сбием с всеки. Както сме го показвали в историята, че можем да обявим на половин свят война... Вярно, после може половината територия да ни я няма, но сме го правили - едновременно и на Съветския съюз, и на Щатите, с комшиите - на кой ли не - по време на Втората световна война... Това сме го правили, можем да го направим и сега. Мога да изляза и да кажа, че с флотилия можем да нападнем всеки. Моето желание специално, разбира се народът ако не е съгласен, може да избере друг, аз искам Черно море да е зона, където да пътуват търговски кораби. Да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, с Армения, с цяла Азия..."


В същото време Соломон Паси коментира в София, че това е първата стратегическа външнополитическа инициатива, лансирана от български премиер, откакто България влезе в ЕС. Тази инициатива обаче е неизпълнима.


"Ако това послание беше излязло от български премиер преди поканата за членство в НАТО през 2002 г., то тази покана за членство нямаше да дойде", заяви Паси.


"И трето, тази наистина прекрасна идея може да се реализира чак след 2-3 или повече политически поколения, защото в момента от чисто практични нужди, колкото и да ни харесва отсъствието на въоръжение, няма как да убедиш Русия да премахне своите въоръжения, включително 5-те подводници, въоръжени с крилати ракети с обсег на действие 1500 км; няма как да убедиш Турция да се откаже от своите въоръжения, както и Румъния; и няма как да убедиш Грузия и Украйна, които имат анексирани от Русия територии, че те трябва да се обезоръжат в момента и това е начина да намерят мир", обясни още Соломон Паси.


Той каза, че по-рано в понеделник специално се е обърнал чрез Туитър към генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и го е попитал как вижда той възможността за засилено военноморско присъствие на Алианса в Черноморието, включително за изграждането на военноморска база, съвместна със САЩ и сили на НАТО под командването на Алианса. Ето какъв отговор е получил от Столтенберг: "Черноморската сигурност е важна за НАТО. Нашите военни, които планират военните ни операции в момента разглеждат увеличаващи се възможности за военновъздушно и военноморско присъствие в региона".


По думите на Паси, това е изключително сериозен отговор и това е много ясно послание, идващо след срещата на върха на НАТО във Варшава. Това означава, че той знае какви са тенденциите, какви са нагласите и ни казва една изключително ясна тенденция, в която ни дава възможност България да се включи по правилния начин в една такава инициатива на НАТО, поясни Паси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?