Борисов: Като се оправи държавата, ще повишим пенсии и заплати

Борисов: Като се оправи държавата, ще повишим пенсии и заплати

Планираното замразяване на основните социални плащания, заложено в проекта за фискалната рамка до 2013 г., срещна неодобрението на социалните партньори и на ресорното министерство. Проектът предвижда пенсиите да не се увеличават догодина, а от 2011 г. да се промени механизмът за преичисляването им. Планирано е и замразяване на минималната работна заплата на сегашното равнище от 240 лв. за четири години.

Премиерът Бойко Борисов защити този ход с коментара, че "догодина, ако заработи икономиката, излезем от кризата, спре контрабандата, върнем доверието на Брюксел и еврофондовете", можем да говорим за повишаване на пенсиите и заплатите. "Хората ако искат да ме разберат“, добави той.

"Станишев нито е пророк, нито е малоумен, просто знае, че към юли държавата е била във фалит“, заяви Борисов в понеделник при откриването на новия хипермаркет "Баумакс" по повод критики на бившия премиер.

Бойко Борисов освен това припомни, че пенсиите са били повишени съвсем наскоро, от 1 юли.

В същото време социалният министър Тотю Младенов заяви, че ако минималната работна заплата остане 240 лв. догодина, хората, които я получават, ще живеят под прага на бедността след като си платят данъците. "По изчисления на социалното министерство прагът на бедност догодина ще бъде 216 лева, а след плащане на данъците на тези хора ще им остават 190 лева", заяви той.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков отказа да коментира критиката на колегата си, както и детайли по макрорамката, изготвена от неговото министерство, до сряда, когато документът трябва да бъде разгледан от правителството. Той обаче отговори на критиките на синдикатите, че ГЕРБ не си спазва предизборната програма, с думите, че всичко, написано в програмата, се изпълнява.

Свитата инфлация ще запази покупателната способност

В предизборния документ на ГЕРБ не се споменава нищо за политиката по доходите и единственият ангажимент е намаляването на осигурителната тежест с 5% за целия управленски мандат, което обаче не е заложено във фискалната рамка. Министър Дянков напомни, че в програмата е обещано ускорено връщане на ДДС, което неговото ведомство вече започна да въвежда.

Финансовият министър обясни още, че плановете да се замразят минималната работна заплата и пенсиите за следващата година са свързани с факта, че инфлацията се свива до равнища, при които покупателната способност на населението през следващата година ще се запази същата като тазгодишната.

Фискалната макрорамка предвижда още замразяване на детските добавки, обезщетенията за майчинство и другите социални плащания, а парите за безработица дори ще бъдат намалени.

"Категорично отхвърляме предложението да се намалят с по 10 лв. минималният и максималният размер на обезщетението за безработица", коментира Младенов.

Социалният министър обясни, че Министерството на финансите не е ползвало разчети на социалното ведомство и на НОИ, когато е правило 3-годишната средносрочна бюджетна прогноза.

Синдикатите също възроптаха срещу замразяването на пенсии и заплати, като поискаха да бъдат записани мерки, които да не намалят покупателната способност на населението. На същото мнение е и министър Младенов.

Според Борисов обаче няма спор между социалния и финансовия министър. "Във всички случаи няма да походим така, че пенсиите и заплатите да не съумеем да се вдигнат. Трябва да се направи максималното да се върнат европейските пари – тогава ще можем да компенсираме бюджета с наличните от държавата”, коментира той пред репортери.

Работодатели подкрепят мерките

Преди заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество в понеделник две от основните работодателски организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската стопанска камара подкрепиха мерките, залегнали в проекторамката.

"КРИБ приветства факта, че за първи път от началото на кризата от правителството на България се възприема системен аналитично-програмен подход за изработване и комуникиране на средносрочни фискални и социално-икономически политики, които да стабилизират икономиката на страната и да дадат възможност за възможно най-бързо и безконфликтно излизане от кризата. КРИБ подкрепя решението на правителството в условията на валутен борд да използва активно един от малкото инструменти, с които разполага за да стимулира икономическата и инвестиционна активност и да намалява дела на сивата икономика, а именно – данъчно-осигурителната политика", се казва в становище, изпратено до медиите.

Председателят на БСК Божидар Данев заяви пред БНР, че приветства намерението да се намали осигурителната тежест. "Категорично подкрепяме консервативната позиция на правителството. В този момент на криза няма място за изменение на политиката на доходите”, обясни още Данев.

Осигурителната тежест пада с 2% догодина и по 1% всяка следваща

Рамката предвижда и увеличение на минималния осигурителен доход за свободните професии от 260 лева на 420 лв. месечно.

В проектодокумента е предвидено намаляване на осигурителната тежест с 2% през следващата година и с 1% през всяка следваща година. При намалението с 2% осигурителните вноски, които сега се делят в съотношението 12 : 10 : 8 между държава, работодател и работник, ще се разпределят в съотношение 12 : 8.9 : 7.1

По повод тази мярка в НОИ се прави анализ, за да се види как намалението на осигурителните вноски от 2001 г. насам се отразява върху заетостта, заплатите и т.н, като се игнорира други фактори като подобрена икономическа конюнктура и евентуален растеж.

Зам.-министърът на социалната политика Христина Митрева съобщи, че от догодина се предлага да се увеличат добавките за старост на хората над 75 години и вдовишките добавки да се увеличат от 20 на 25% за пенсията на починалия съпруг, а до края на мандата това да бъде 35 или 40% като добавка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?