Борисов: Казах му на Слави – аз на тези реформатори съм им сърбал попарата

Борисов: Казах му на Слави – аз на тези реформатори съм им сърбал попарата

"Казах му на Слави Трифонов през медиите преди 20 дни – аз на тези реформатори съм им сърбал попарата. Ще го оставят по средата на реката", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с привърженици на партията в Пловдивско, излъчвана на живо във Фейсбук.

Той с охота коментира напрежението между партията на Трифонов "Има такъв народ" и "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идвамe" около евентуално правителство с мандата на първата политическа сила ИТН. В четвъртък зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов окачестви исканите от ДБ и ИБГНИ гаранции срещу влияние на ДПС в управлението като желание на двете партии да кадруват новата власт. Йорданов също така атакува със стар компромат служебния министър на финансите Асен Василев.

Борисов се съгласи с думите на Тошко Йорданов: "Онова, което говорихме досега, го чухме днес в парламента - че министрите на служебното правителство са далавераджии, че Христо Иванов иска постове".

"Сутринта, като го слушах Тошко Йорданов от трибуната, изпаднах в паника. Не знам как ще се сдобрят. Той каза, че техният министър е мошеник. Утре пак ще излезе и ще каже, че вече не е", продължи Борисов.

Той каза, че е забранил на ГЕРБ да се докосват до протестните партии: "Ние искахме да сме на хиляди километри, тъй като цялата им борба е за министерски постове, пари и власт".

Борисов продължи разбора с критики към ИТН, ДБ и служебното правителство.

По думите му първото, което искали да направят ИТН и "Да, България", е да фалират ББР: "Слави се отказа, защото не могат да я откраднат и сега битката е как да я източат. С подставени фирми уж за IT ще дават по 5-10 млн., в един момент ще източат няколкостотин милиона и няма да ги върнат".

Той разкритикува и поправките в Плана за възстановяване и устойчивост -1 млрд. лв. са предвидени за соларни паркове, а народът нямал нужда от това.

Бойко Борисов в крайна сметка заключи, че е по-добре да се "скалъпи" някакво правителство, колкото и да е лошо, отколкото нови избори.

Пред граждани в Стамболийски Борисов обвини президента Румен Радев за създаденото напрежение между партиите на промяната, което може да предизвика трети поредни парламентарни избори:

"Нас да не ни месят - да си се целуват, събират, разделят! И заявявам, че партия ГЕРБ не само че никъде не участва, забранил съм да се докосват до тези хора! Вие представяте ли си, ако има нови избори? Ще станат половин милиард пари, безплодни! Ама "политическа отговорност" - направете правителство".

Междувременно членове на ГЕРБ, сред които кметът на Стамболийски и родители, се оплакаха на Борисов как домовете им са били претърсвани без заповеди в дните преди изборите по подозрения, че били замесени в търговия с гласове. "Това е новата реформа на съдебната власт на Христо Иванов", обобщи Борисов и допусна, че подобни гаври можело да продължат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?