Борисов: Когато трябва, сменям министри, без да питам никого

Борисов: Когато трябва, сменям министри, без да питам никого

Премиерът Бойко Борисов заяви във вторник, че когато трябва да сменя министри, ги сменя, без да пита никого. Коментарът му бе по повод  поисканите преди ден пет министерски оставки от съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов. Пред Нова телевизия Борисов определи действията на Костов като "изсмукани скандали от пръсчетата на тези хора”.

Той обаче се застрахова, че може да е подведен за казаното от Костов. "Не съм го чул какво е казал. Просто отдавна не ги следя - единият ден е Иван Костов, а другият е Мартин Димитров. Всеки ден по някоя глупост казват”, заяви премиерът.

След като получи уверение, че лидерът на ДСБ е цитиран правилно, Борисов поиска да получи извинение от предшественика си Сергей Станишев, който "лъжеше толкова месеци по време на предизборната кампания, че ако гласуват за Борисов, получават Костов”.

"Костов пък говореше, че с Първанов сме един проект. Сега поне става ясно, че ГЕРБ не е партия, която се обвързва с някого, че си има своя програма”, добави премиерът.

В понеделник лидерът на ДСБ призова премиерът да направи радикална промяна в кабинета, за да докаже, че последните скандали се дължат не на лошото му управление, а на лоши изпълнители.

Костов критикува министъра на културата Вежди Рашидов, на транспорта Александър Цветков, на земеделието Мирослав Найденов, на  образованието Сергей Игнатов и на здравеопазването Стефан Константинов.

"Най-вероятно това са министерските постовете, които те (сините - бел.ред.) са настоявали да имат”, каза по този повод Борисов.

По думите на Борисов с непрекъснатите си нападки срещу правителството, сините само доказват, че не искат то да изкара мандата си.

Той заподозря Синята коалиция, че готви съюз с проекта на президента Първанов АБВ. Статуквото е ясно - синьо-червено, това е техният план, тяхното желание, обобщи премиерът.

Борисов защити всеки един от подчинените си и обясни, че е отстранил Калина Илиева в момента, в който е разбрал за изматата ѝ. "Кажете ми по времето на Костов за кой министър, за кой човек изобщо когато е сменян, вие сте знаели за какво", попита Борисов.

И още от премиeра: "Ми нали Мартин Димитров и Иван Костов не искаха най-много спортната зала да се строи, а сега като я погледнеш - каква красавица е. По времето на СДС, на Костов Южната дъга беше като селски кокошкарник - автомивки, складове, хората пъплеха по нея, а  сега тече и разширението до Камбаните. Сигурно го е яд (Костов - бел. ред.), тъй като с пари от Европа вече се финансират проектите за магистралите "Тракия", "Марица", "Струма", "Хемус" и други важни инфраструктурни обекти”.

"Ами сигурно го е яд. Тогава Костов и компания какво ще кажат, като сравнят тяхното управление с нашето", попита накрая Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?