Сотир Цацаров:

Борисов, Кокинов и Найденов отричат да са правили записа в Банкя

Бившият премиер увъртал пред прокурорите за скандалния разговор

Сотир Цацаров, Сн: БГНЕС

И тримата участници в скандалния разговор между бившия премиер Бойко Борисов, ексаграрния министър Мирослав Найденов и вече подалия оставка като прокурор Николай Кокинов са отрекли категорично да са правили записа, изтекъл анонимно в медиите преди Великденските празници.

Това обяви в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той не отхвърли възможността записът да е направен чрез телефона на Найденов, без той да знае.

"Всеки може да е правил собствен запис, но всеки от лицата отрича да е правил такъв, каза Цацаров. Мирослав Найденов категорично отрича да е осъществявал такъв запис. Не се изключва обаче хипотезата записът да е бил осъществяван чрез използване по технически начин на принадлежащото нему устройство, разбирайте мобилен телефон", каза главният прокурор. Той потвърди, че записите не са направени законно.

Цацаров отново напомни, че в прокуратурата не се провеждат "разговори", както обясни ситуацията Бойко Борисов. "В прокуратурата се провеждат разговори в процесуална форма и те са разпити на обвиняеми лица и обяснения на свидетели", допълни главният прокурор. Той каза, че най-притеснителното е, че прокурор (Николай Кокинов) е дал на друго лице (Бойко Борисов) да чете резултати от проверката за използването на СРС-ата в МВР.

По думите на Цацаров проверката по случая, водена от Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП), ще приключи най-много до две седмици, което бил максималният поставен срок.

Остава да бъдат разпитани още двама души, единият от които се чува на записа, а другият не участвал изобщо в разговора.

"Не бива да мерим една проверка с това дали ще я приключим до изборите, дали ще я приключим с оглед изборите и дали ще я приключим след изборите, което веднага навежда на мисълта, че едва ли не я правим заради изборите. Проверката се прави, за да се прецени има ли данни за престъпление, ако проверката прецени, че са налице такива данни – досъдебно производство ще бъде образувано. Но това трябва да стане в едно много обозримо бъдеще, не по-голямо от максимум 2 седмици", каза Цацаров.

Главният прокурор отказа да даде повече подробности за разпитите на Борисов, Кокинов и Найденов, които бяха проведени изминалите дни. Същевременно вестник "Преса" съобщава в четвъртък, че бившият премиер е увъртал пред обвинителите и не е искал да отговаря на конкретни въпроси за скандалния разговор. Разпитът на бившия министър-председател се проведе във вторник, след което той лаконично обясни на чакащите го журналисти, че е разговарял с прокурорите за престъпната група, която подслушвала домовете на хората.

Ден по-късно от държавното обвинение пуснаха съобщение, с което опровергаха думите на Борисов, уточнявайки, че той е бил призован да даде обяснения, а не просто да си поговори с прокурорите.

ВКП води проверка по изпратените анонимно до медиите преди празниците записи от скандалния разговор между Борисов, Найденов и Кокинов в дома на експремиера в Банкя. От тях се разбра, че тримата обсъждат в средата на април как може да бъде манипулирано делото за корупция, принуда и служебно престъпление срещу Найденов, а Борисов научава преждевременно констатациите от проверката на мобилното подслушване в МВР.

Прокурорите трябва да установят освен това дали записите са автентични и дали събеседниците са извършили някакви престъпления. И тримата вече са разпитани, като по неофициална информация Кокинов не е отрекъл участието си в скандалния разговор.

Експертизата за мобилната техника по делото за незаконно подслушване все още не е готова, но се прави, допълни главният прокурор. "Фирмите производители (на техниката) са установени, при необходимост ще бъде ползвана и тяхната експертна помощ - още повече, че имат представителства тук в България", каза Цацаров.

По темата за изтеклия в сряда запис, в който се чува как Борисов обяснява схемите за одобряване на обществените, Цацаров каза, че той е бил изпратен вчера в прокуратурата от медия.

"Записът е с изключително лошо техническо качество. Тепърва днес колегите от СГП ще преценяват дали въобще има основания за образуване на проверка, защото се пораждат много въпроси и ви е ясно, че първите от тях са автентичност на записа и дали самият той не е в резултат от техническа намеса", обясни главният прокурор.

Той отговори с въпрос на въпроса дали не смята, че трябва прокуратурата да провери как са раздавани парите по техническа помощ на медиите по програмата за селските райони. "А, кажете ми, не смятам ли, че трябва да се провери всичко, което някой казва. Вие искате прокуратурата за две седмици да реши проблеми, натрупани с години. Не искам да прехвърлям отговорност върху някой друг, но случилото се в миналите 7 или 10 години не искайте ние да го решим за две седмици. Естествено, че ще бъде проверено", каза той.

В четвъртък главният прокурор Цацаров съобщи още, че за изпълняващ функциите градски прокурор ще бъде предложен Евгени Диков, който в края на м.г. бе кандидат да оглави националното следствие.

Неговата кандидатура ще бъде одобрена на заседанието на ВСС след седмица. Предстои и откриване на процедура за избор на титуляр на ключовия пост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?