Борисов: Край. На тема съдебна система, не желая никой да ми казва "Добър ден"

Предложи Янева и Ченалова за повишение и арест

Сн.: БГНЕС

"След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството?" Този въпрос си задава премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в петък и заявява, че повече не желае да бъде занимаван с темата за съдебната власт:" Край. На тема съдебна система, не желая никой да ми казва "Добър ден". Не желая, толкоз!"

Следва дълъг гневен монолог, отприщен от задълбочаването на скандала "Яневагейт", в който е намесено и неговото име, заедно с това на главния прокурор и членове на ВСС. В изтеклите записи от разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнения търговски съдия от същия съд Румяна Ченалова се чува как Янева казва, че Борисов е казал на главния прокурор Сотир Цацаров да я "опраска".

В изказването си пред министрите обаче премиерът не засяга този случай, нито пък други изтекли подробности, показващи, че Янева и търсила посредничеството му да избегне по-сериозна санкция от ВСС. Вместо това Борисов напомня публичния си коментар от Брюксел на 12 февруари, че Янева трябва да бъде вкарана в затвора за незаконните СРС по "Червей": "Ако на Цветанов са му дали четири години (за отказани шест СРС-та – бел.ред.), за това трябва да им дадат по 400 години на всички по веригата (по делото "Червей") – от съдията до последния, ако приемем, че има съизмеримост".

Само пет дни след това прокуратурата образува дело срещу Янева за незаконно разрешаване на СРС, а след още два дни ВСС отстрани съдийката от съдебната система.

Борисов вече игнорира "Яневагейт" с твърдение, че е разговор между "две каки". В петък се опитва да подмени тотално темата – вместо по съмненията за задкулисно вмешателство по повод "опраскването" на шефката на градския съд, той говори за публичния си коментар от Брюксел, както и за всяко друго публично изразено мнение или становище, касаещо съдебната власт.

Това е един от отработените похвати на Бойко Борисов – да свежда неудобна му тема до пълен абсурд, за да бъде по-лесно отхвърлена.

В този дух той предлага Янева и Ченалова да бъдат предложени на европейски постове, а след това съветва незабавно да бъдат арестувани заради признанията на Ченалова, че Янева и мъжът ѝ – семейни приятели на Цветан Цветанов, са ѝ предлагали подкуп да си мълчи и да не говори срещу главния прокурор.

Министър-председателят се изказва по темата, докато се обсъжда точката за избор на генерален адвокат на България в Европейския съд в Люксембург. Тя е докладвана от зам.-министъра на правосъдието Петко Петков. Борисов предлага за поста да бъдат номинирани Румяна Ченалова или Владимира Янева.

Ето пълния текст от стенограмата на МС:

Бойко Борисов: Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални.

Петко Петков: Познат е редът. Държавата еднолично измежду другите…

Борисов: За да може да влезе в протокола – аз не искам да ги "опраскам", а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, "Бойко иска да ме издигне, а… Москов иска да ме събори". Шегувам се…. След като не са "гнили ябълки", както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим!

Петков: Списъкът с няколко имена, които министърът на правосъдието и на външните работи ще ви предложат, ще бъде с утвърдени…

Борисов: Моля Ви се, не искам. Даже днес на Бъчварова ѝ казах: не желая…. Считах, че един премиер трябва като поискат среща с него (в края на краищата сме избрани от народа, за да служим на хората), да го видят. Не искам повече да видя никой. Не искам. Във всяка махала или във всяка кръчма си говорят за някой от нас…. Какво ли не... Вие решете кой адвокат, кой съдия и ни го предложете. Нито колегите разбират в детайли, някои може да разбират от адвокати или да имат адвокати или съдии, но вие решете и ни предложете. Защото аз единственото, което съм казал е, че ако на Цветанов за подслушване, което се оказа че не е подслушване, му се искат 4 години затвор от две инстанции, а когато си подслушвал, и си давал разрешение, трябва да получиш 400 години затвор. И то аз съм го казал публично, в коментар.

След като по никакъв начин изпълнителната власт няма право да се намесва, дори излиза, че и е и забранено да коментира един проблем, който дори самият Москов коментира в парламента – че това са най-лошите лица на съдебната система… Но него не го атакуват. А аз, че съм казал за 400 години затвор, съм от сутрин до вечер по всички телевизии, някак си да ме вкарат в тази тема... Аз отказвам да участвам в тази тема. И питам: ние като правителство или като коалиция, когато говорим за съдебната система и за реформа в нея, ние не се ли намесваме в нея? Излиза, че това е много грубо вмешателство. В кое сме се намесили ние? Че сме коментирали нещо за Янева и Ченалова, което тогава цялото общество коментираше?! И журналистите ме попитаха какво мисля.

И аз казах: ако едното е 4, другите – са за 400. Това намеса ли е в работата? Да си кажеш мнението в отговор на въпрос? Ти, ако си съдия, а си съдия, това ще го приемеш ли за директна намеса? Това е мой коментар. Или вие, ако вечер си седнете с приятели или с един и коментирате, че днес Бойко е казал на Министерски съвет еди какво си и някой ви запише и го изкара след това, аз трябва ли да отговарям защо вие сте си говорили за мен? Това вече минава всякакви граници. Ама носили си пари! Като са си носили пари, да отидат да ги арестуват веднага и докато не кажат кой ги е… те нали имат произход, отнякъде са дошли, някой ги е увивал във вестник…

Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва "Добър ден". Не желая, толкоз! След като така ще се тълкува, че дори и да си кажеш мнението, че не ни е добра или не работи добре съдебната система – това се тълкува като вмешателство. Значи, ние, изпълнителната власт в лицето мое или на Москов, или на госпожа Кунева, или не дай, Боже, и Лукарски да се изкажем по тази тема, излиза, че ние се намесваме в съдебната система?! Ами защо ни карат да коментираме тогава? Защо има доклад до правителството? Питайте защо е докладът до правителството за мониторинг? Ето този въпрос искам да го зададете официално на Европейската комисия. След като аз дори съм обвинен, че съм казал за единия ако е 4, за другия да е 400, просто съм сравнил като тежест едното и другото нарушение, при това положение повече спирам да коментирам. Няма да коментираме. Докладът да си го напишат до съдебната система, до Висш съдебен съвет, до прокурор, до съдии, имаме ВКС и те да решават какво да правят с този мониторинг. Ние нямаме роля вече там. Край. Каква ми е ролята? След като не мога да кажа дори, че тези, които публично по телевизията, с посланици, им извадиха бакиите, не мога дори да си кажа мнението по тях, а Москов може, и той не се е намесил, защото…Например здравните осигуровки…

Петър Москов: Те не плащат.

Борисов: Как не плащат?

Москов: Ние ги плащаме от държавата.

Борисов: Ами ето, намеси се де. Разбираш ли ме? Просто това е абсурд, което се случва.

Ако прокурорът, ако съдиите, ако Висшият съдебен съвет си имат спорове, да си ги водят. Откъде накъде ще ни замесват нас?! С какво и как мога да натисна някой и защо да го натискам?! Аз си спомням френският посланик как обикаляше по студията и ги сочеше с пръст и тогава нито един не се яви, който да каже "това е директна намеса в съдебната система". А аз с моето изказване от Брюксел, то не са колажи, то не са от сутрин до вечер "Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си"… Това минава границите!

Затова по тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават. А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат.

Приемаме точка 26.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?